Hoppa till huvudinnehållet

Privatekonomi på schemat – ett måste!

Ökad frihet kräver nya kunskaper

Senaste 20 åren har varit avregleringarnas tid. Allt mer ansvar har förskjutits från stat och kommun till oss medborgare. I dag ska vi ta ställning till rörliga eller bundna elavtal, välja premiepensionsfonder, ansvara för förvaltningen av vår tjänstepension, välja telefonoperatör med tillhörande prisplan och mycket, mycket mer.

Samhället har brustit

I grunden är denna valfrihet fantastisk. Men som med allt annat så krävs att friheten måste understödjs av kunskapsspridning för att vi ska kunna ta ansvar. Här har samhället brustit.

Reformera skolan

Vi behöver reformera skolan så att den kan lösa dess verkliga uppgift, nämligen att förbereda dagens unga för den verklighet som möter dem i vuxen ålder. I dag krävs privatekonomiska kunskaper mer än någonsin varför ämnet bör bli ett obligatorium i såväl grundskolan som gymnasiet. Duckar vi i denna fråga riskerar vi att skapa en liten privatekonomisk elit som får kunskaper serverade vid middagsbordet och en stor grupp av kunskapsundernärda unga vuxna som hamnar på ekonomisk efterkälke tillföljd av att de glömts bort i avregleringsivern.

Gör privatekonomi som ett obligatoriskt ämne i skolan!

Utbildningshälsningar

Günther Mårder – som dagligen kan följas här på Twitter.

Mer läsning:

Projektet Ung Privatekonomi – som jag var med och la grunden till under mina många år på Unga Aktiesparare och i styrelsen för Stiftelsen Aktiefrämjandet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer