Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Private Bankings service- och mäkarteam om börsen, skatter och pension

Private Bankings service- och mäklarteam svarar på dina frågor om handel och börs. Kolla in vad andra undrar eller ställ din egen fråga på 08-506 377 00.

Vad händer på marknaden just nu?

Det fortsätter skrivas om bostadsmarkanden i medierna. Bostadspriserna för oktober minskade för bostadsrätter med ca – 1,2 % per månad samtidigt som villor minskade med ca – 0,5 % per månad under samma tidsperiod. Utlåningen till svenska hushåll ökade med 7,1 % under september samt att inflationen kommer in på ca 1,8 % för oktober. Riksbanken meddelar i den senaste rapporten om finansiell stabilitet att hushållens skulder ökar mer än inkomsterna. Vidare skriver Riksbanken att den ökade skulderna för bolån i kombination att många använder rörlig ränta innebär att den svenska ekonomin skulle ”påverkas snabbt” vid boprisfall alternativt stigande räntor.

IPO-säsongen är i full gång, bara på Nordnet finns det 10 olika nyemissioner som är aktuella i skrivande stund (26/11-2017). Utfallen har varit både positiva och negativa men det stora antalet bolag som har kommit och är påväg till börsen het IPO-säsong.

Många kunder ringer in och undrar vem som bestämmer tilldelningen. Svaret är att det är bolaget tillsammans med emissionsinstitutet som fattar beslutet. Tilldelningen kan ske från lottning, procent av ansökan, kvotering eller olika kombinationer av dessa och kan skilja sig mellan olika IPO:er.

Handelsplats Utveckling
Stockholm – 1,9 %
Helsingfors – 4,5 %
Köpenhamn – 6,2 %
Oslo + 1,1 %
Nasdaq Comp + 3,9 %
Dow Jones + 1,0 %
DJ Canada + 1,5 %
DAX + 0,5 %

Tabellen visar utvecklingen för olika börser under de senaste månaden fram till och med 26:e november 2017.

Valutapar Utveckling
DKK/SEK + 2,3 %
EUR/SEK + 2,3 %
NOK/SEK – 0,8 %
USD/SEK + 0,8 %

Tabellen visar utvecklingen för olika valutapar under de senaste månaden fram till och med 26:e oktober.

Jag funderar på att flytta mina privata- och tjänstepensionsförsäkringar till er. Hur gör jag?

Alla pensionsförsäkringar som tecknas idag, omfattas av flytträtt. Rent konkret betyder det att du så gott som alltid kan flytta pensionsförsäkringar tecknade efter 2007.

Om du funderar på att flytta till oss hjälper vi dig gärna. Börja med att beställa en informationsfullmakt här, så återkommer vi med en sammanställning över vilka pensionsförsäkringar du har och om du kan flytta. De flesta bolag (inte vi) tar ut en flyttavgift från de kunder som vill lämna. Tänk på att du trots en eventuell flyttvgift ofta tjänar på att flytta till en aktör som inte tar några fasta avgifter från ditt sparande. Ofta går det till och med snabbare än du tror.

Fyll i det här formuläret, så återkommer vi med en sammanställning av dina möjligheter att flytta pension.

Om du vet vad du har och vill flytta direkt, gör du det längre ner på den här sidan.

Jag brukar behöva skatterådgivning inför årsskiftet. Erbjuder ni det? 

Vi har ett komplett erbjudande och där ingår naturligtvis hjälp inom skatt och juridik, som vi vet är viktigt för många av våra kunder. Till skillnad från andra aktörer tar vi inte ut ett fast pris för vårt Private Banking-erbjudande – istället betalar du för det du behöver och vill ha. De flesta kunder handlar bara och då är det enbart vårt förmånliga courtage som kostar. Om man däremot – som du – vill köpa tjänster någon eller ett par gånger per år, betalar man för dessa tillfällen. Vi samarbetar med EY och ger dig som Private Banking-kund mycket förmånliga priser.

Du kontaktar Nordnets service- och mäklarteam, precis som vanligt, så sätter vi dig i kontakt med rätt person. Vi nås på 08-506 377 00.

/Nordnet Private Banking

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer