Hoppa till huvudinnehållet

Private Bankings mäklare: Så kan du tänka om USA

Med ett stundande presidentval i USA är det inte undra på att många frågor handlar om politik och hur valresultatet spås påverka börsen och den egna ekonomin.

Här får tre av era frågor svar. Vad undrar du över? Ring mig på 08-506 377 00.

 

Jag vill ha exponering mot USA. Vilka alternativ erbjuder Nordnet?

Med ett stundande val i USA och en eventuell räntehöjning har det breda amerikanska indexet S&P 500 tappat sedan toppnoteringarna tidigare i år och marknaden präglas av låg volatilitet och avvaktan. Vi är nu inne i rapportperioden och hittills har majoriteten av rapporter från USA kommit in i linje med eller slagit förväntningarna. Det ser också ut som att Hillary Clinton kommer ta hem segern i valet. Samtidigt fick vi i samband med Brexit-omröstningen erfara att det inte alltid blir som förväntat. Överraskningar och osäkerhet är faktorer som marknaden normalt sett reagerar negativt på i det korta perspektivet och den låga volatiliteten kan ses som att marknaden vill ha lite mer klarhet inför framtiden.

Oavsett tro erbjuder Nordnet en rad olika värdepapper med exponering mot USA; alltifrån aktier, fonder, ETF:er till ETN:er. Oavsett om du väljer att köpa enskilda aktier eller en ETF på den amerikanska börsen bör du ta hänsyn till valutarisken då de handlas i USD. Via USA är utbudet av ETF:er extremt stort och det är ett billigt sätt att få en diversifierad exponering mot USA samtidigt som de är enkla att köpa och sälja då du handlar dem över marknaden. Observera att Nordnet alltid har mäklare på plats tills USA-börsen stänger.

Via Stockholmsbörsen kan du också handla produkter med underliggande exponering mot amerikanska bolag eller index där du både kan spekulera i nedgång och uppgång. Jag vill dock poängtera att produkter noterade på Stockholmsbörsen endast handlas under Stockholmsbörsens öppettider, vilket kan medföra att du inte kan komma ur produkten när du helst skulle velat.

Vad är det viktigt att tänka på när man ska pensionsspara?

Det jag anser är det särklass viktigaste är att bestämma hur din allokeringen ska se ut, det vill säga fördelningen mellan olika tillgångsslag. I sin enklaste form brukar man prata om fördelningen mellan aktier och räntor och där förordas att ju äldre du blir desto mindre ska exponeringen mot aktier vara.

Den andra aspekten i portföljbyggandet är diversifieringen, det vill säga fördelningen inom ett specifikt tillgångsslag. I mer avancerad portföljteori viktar man också i flera tillgångsslag såsom aktier, korta räntor, långa räntor, råvaror och valuta. Men hur ska du vikta?

Det är individuellt och svårt att ge ett generellt svar men frågeställningar du bör fundera över är vilken riskprofil du har, hur lång är din placeringshorisont är, vilket långsiktigt mål har du med mitt sparande och hur din finansiella situation ser ut idag. Det verktyg Nordnet har för att hjälpa dig att bestämma detta är Investeringsguiden som du hitta på vår webbsida, under ”Tjänster”.

När du väl bestämt allokering och diversifierat portföljen inom de olika tillgångsslagen bör du regelbundet stämma av portföljen så att fördelningen upprätthålls. Har aktieexpoeneringen ökat genom att värdet på aktierna/fonderna har gått upp, bör du allokera om så att fördelningen följer din ursprungliga plan. Det kallas att rebalansera portföljen. Fördelen med det är att du på så sätt kontrollerar risken samtidigt som du kommer att sälja av delar när något har överpresterat. Du kommer med andra ord att sälja på en bra nivå.

Jag vill minska min exponering mot aktier men vad ska jag investera i när ränteklimatet är som det är?

Frågan handlar om att hitta ett investeringsalternativ som ger avkastning men till låg eller ingen risk. Traditionellt pensionssparande som jag beskriver ovan innebär att ju närmare pension du kommer, desto mindre risk bör du ta.  Det vill säga minska din exponering mot aktier och öka andelen mot räntor. I det klimat vi nu befinner hos i med noll och negativa räntor är det nästan omöjligt att till låg risk få avkastning på ränta. Samtidigt handlar portföljbyggande om en långsiktig plan där förhållanden varierar över tiden, vilket då talar för att hålla sig till den plan och fördelningen du har satt upp från början och rebalansera portföljen utifrån detta.

Men vill du ändå hitta något annat alternativ än räntefonder (som endast ger liten eller ingen avkastning alls) är du tvungen att ta risk. Om du bedömer att du kan ta risk så tycker jag relativt säkra alternativ är att köpa stora stabila bolag med hög utdelning, hedgefonder eller företegsobligationer. Genom att välja bolag med hög utdelning får du ett skydd mot nedgång i form av direktavkastning, och är din placeringshorisont lång är sannolikheten stor att aktierna kan återhämta sig efter en nedgång. Samtidigt är den strategin belagd med risk och utdelningarna är ju inte garanterade. Hedgefonder kan vara ett bra alternativ men samtidigt svårare att förstå och det kan också vara svårt att hitta tillräckligt med information om placeringsstrategin i fonden. Företagsobligationer är ett annat alternativ men samma problematik gäller här. Du måste ganska långt ut på riskskalan för att få avkastning. Det ställer högre krav på dig att förstå och kunna bolaget du väljer att ha en skuld (obligation) mot. Ett alternativ som jag tidigare pratat mycket om är preferensaktier. Fördelen med preferensaktier är att de korrelerar mindre med börsen i stort och ger en fastställd kontinuerlig utdelning. Observera dock att en preferensaktie är underordnade skulder i samband med en konkurs. Ett tydligt exempel på riskerna med en preferensaktie blev uppenbart i samband med Eniro. Jag vill därför än en gång poängtera att preferensaktier är förknippade med risk och om du väljer en preferensaktie är min rekommendation att det är ett stabilt bolag med goda kassaflöden och bra underliggande tillgångar.

/Anders Norén, mäklare Private Banking

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-03 11:06

Ett alternativ till obligationer är råvaror, konst, vin, antikviteter eller fast egendom. Livet kunde vara värre.