Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Vad är LEI och hur går det egentligen på börsen just nu?

Frågor om våra produkter, tjänster – eller om marknaden och börsen? Private Bankings service- och mäklarteam är aldrig mer än 30 sekunder bort.

Förra månaden frågade ni bland annat frågat:

Jag har fått mejl angående LEI. Vad innebär det?

Från och med den 3 januari 2018 gäller nya regler för företag. För att kunna fortsätta handla med värdepapper efter detta datum krävs det att du har registrerat en så kallad LEI-kod. LEI står för ”Legal Entity Identifier”. Syftet med koden är att stärka skyddet för den som investerar i värdepapper. Kravet omfattar inte handel med fonder.

Det är enkelt att ansöka om LEI-kod, men det är bra att göra det så snart som möjligt eftersom att ansökningsprocessen kan ta tid. Du ansöker om LEI-kod direkt från en utfärdare eller en förmedlare. Exempel på förmedlare är NordLEI .

Du behöver inte själv skicka in LEI-koden till oss – vi hämtar den automatisk från den så kallade GLEI-databasen. För att det ska vara möjligt behöver du ange organisationsnummer i samband med ansökningsprocessen. (Obs! Detta gäller inte företag utanför Norden, läs mer om undantag på samlingssidan som du når via länken.)

Här kan du läsa mer om LEI.

I samband med nyintroduktioner och nyemissioner förekommer en rad olika begrepp. Vad är egentligen skillnaden på en uniträtt, en teckningsrätt och en teckningsoption?

Som innehavare av teckningsrätt (TR) eller teckningsoption (TO) har du rättigheten, men inte skyldigheten, att teckna nya aktier till förutbestämda villkor. En teckningsoption handlas vanligen under en längre tidsperiod än en teckningsrätt. Om du inte nyttjar rättigheten att tecka nya aktier kommer din TR eller TO att falla värdelös. Har du inte ambitionen att teckna nya aktier, så ta för vana att sälja vidare dina TR och TO.

En uniträtt innebär att du har rätt att teckna dig för en unit, som oftast består ofta av flera olika slags värdepapper. Till exempel en aktie och en teckningsoption.

Vad händer på marknaden just nu?

Den 26 oktober meddelade Stefan Ingves att Sveriges Riksbank lämnar reporäntan oförändrad på – 0,5 % och utan att kommentera de kvantitativa lättnader som sker för tillfället. Sveriges ekonomi går bra; inflationen i september uppgick till 2,3 %, BNP ökade med 1,3 % under andra kvartalet och arbetslösheten har minskat med 0,3 % under 2017. Trots att ekonomin går bra beror mycket av inflationen på tillfälliga faktorer vilket innebär att Riksbanken utrycker sig försiktigt och kommunicerar en höjning först under andra halvåret av 2018.

Det rapporteras mycket om osäkerhet på bostadsmarknaden i medierna just nu. Exempelvis har något nyproduktionsprojekt av bostadsrätter gjorts om till hyresrätter och bolaget Oscar Properties Holding AB har fallit ca 43 % på en månad. Bostadspriserna för augusti och september ökade för bostadsrätter med ca 0,4 % per månad samtidigt som villor ökade med ca 0,5 % per månad under samma tidsperiod.

Tabellen visar utvecklingen för olika börser under de senaste månaden fram till och med 26:e oktober 2017.

Handelsplats Utveckling
Stockholm + 2,7 %
Helsingfors + 1,4 %
Köpenhamn + 0,1 %
Oslo + 2,3 %
Nasdaq Comp + 2,9 %
Dow Jones + 5,0 %
DJ Canada + 2,8 %
DAX + 4,3 %

Tabellen visar utvecklingen för olika valutapar under de senaste månaden fram till och med 26:e oktober.

Valutapar Utveckling
DKK/SEK + 2,7 %
EUR/SEK + 1,5 %
NOK/SEK – 0,8 %
USD/SEK + 2,5 %

För att sammanfatta: Sveriges ekonomi går bra och börserna har generellt gått starkt den senaste månaden. Svenska kronan har stärkts emot bland annat dollarn och Ingves låter reporäntan ligga oförändrad.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer