Full fart i mäklarens telefonlur den här månaden. Vad tror han egentligen om börsen? Och vilka utdelningsaktier ska man välja? Anders Norén rätar ut Private Banking-kundernas frågetecken.
1. Vilka utdelningsaktier ska man välja?
På nordnet.se – och i Nordnetbloggen – kan du hitta listor över de bolag som förväntas ge mest utdelning under 2017. Toppen av listan domineras av banker, men även teleoperatörer. Indikationen som majoriteten av storbankerna har gett är att utdelningen höjs alternativt bibehålls, vilket jag tycker kan ses som ett styrkebesked och att bankerna klarar sig bra trots det ränteklimat vi befinner oss i. Bankerna bör också gynnas om vi nu ser en botten på räntenivån.
Annars anser jag att det är en bra strategi att välja bolag som höjt sin utdelning varje år. Det är ett bra kvitto på att bolaget presterar. Sedan är det värt att poängtera att historiken inte är en garanti för att bolaget kommer att prestera i framtiden.
I USA finns ett index som heter S&P 500 Dividend Aristocrats och som replikeras av ETF:en NOBL. Dividend Aristocrats är bolag som har delat ut och höjt sin utdelning varje år i minst 25 år i rad. S&P 500 Dividend Aristocrats har dessutom överpresterat S&P 500 Index under längre tidsperioder.
Det jag ser att många tittar på när man bygger utdelningsportföljer är preferensaktier, som i mångt och mycket påminner om en högavkastande obligation samt enfastighetsbolag. I tidigare nyhetsbrev har jag lyft för- och nackdelar med preferensaktier. En påtaglig risk är att de är räntekänsliga, vilket vi även sett konsekvenserna av när långräntorna började gå upp under föregående år. En annan aspekt som kanske är mindre tydlig men som dock är väldigt påtaglig för enfastighetsbolag är likviditetsrisken. Enfastighetasbolag handlas med ganska stora spreadar och låg volym, vilket innebär att det kan vara svårt och ta lång tid att komma ur sin position. Med andra ord; om marknaden blir mer osäker med högre volatilitet, tycker jag att det är en faktor du verkligen bör ta hänsyn till.
2. Vad är hållbara investeringar?
En hållbar eller ansvarsfull investering syftar till att nå en långsiktigt hållbar utveckling som tar hänsyn till kommande generationer. Fonder som investerar hållbart brukar kallas för SRI-fonder där SRI är en förkortning på Sustainable and Responsible Investments. Även begreppet etiska fonder kan gå under denna klassificering och signifikativt för dessa fonder är att bolagen som ingår i fonden har en ansvarsfull inställning till frågor som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö. Ett bra sätt att bedöma om en fond uppfyller kraven för hållbarhet är titta på Morningstars hållbarhetsbetyg. Det hjälper dig att verkligen hitta de fonder som inte enbart använder begreppet som ett marknadsföringsknep. Vill du fördjupa dig i hållbarhetsbegreppet får du inte missa vår hållbarhetsturné som går av stapeln i slutet av april. Jag rekommenderar dig också att ta del av vår hållbarhetsblogg, som du hittar här.
3. Hur är din känsla för marknaden just nu?
Min syn på börsen är fortsatt relativt positiv i det kortsiktiga perspektivet. Börsen har de senaste veckorna konsoliderat, vilket är naturligt. Som jag skrivit tidigare var S&P500 under den första delen av året redan uppe på analytikernas helårsprognoser, så en liten tillbakagång kändes nästan behövlig. Marknaden har i mångt mycket stigit på vinstförväntningar, Trumps förslag på skattesänkningar och tillväxtstimulerande åtgärder. Att Trump nu misslyckades att presentera en ny hälsoreform till Obamacare har fått marknaden att ifrågasätta hur många av hans förslag som kommer att kunna gå igenom. Många pratar också om att första 4-6 månaderna med en ny president brukar vara en positiv period, men sedan sjunker verkligheten in. Kanske är det början på det vi nu ser?
Vi börjar närma oss en ny rapportperiod och utfallet från den blir avgörande för mig om jag ska revidera min syn på börsen. Ett påtagligt orosmoln är det kommande valet i Frankrike. Skulle Le Pen gå vinnande ur det, finns risk för en korrektion på marknaden.
/Anders Norén, mäklare Private Banking