Private Banking köper högavkastande aktier

Oktober månad bjöd på en ordentlig kalldusch och svenska börsen var som mest ner över -10%. I detta inlägg så kollar vi närmare på vilka aktier som svenska Private Banking kunder har nettoköpt under månaden.

Mest nettoköpta under oktober månad

Mest köpta P/E  Direktavkastning
Volvo B 10 3,2%
Swedbank 11 6,4%
Investor B 3,1%
SAAB B 43 1,6%
Danske Bank 6 7,8%
Nordea 10 8,4%
Boliden 7 7,1%
Latour B 2,1%
ABB 20 3,8%
BillerudKorsnas AB 20 4,1%

Privatinvesterare har passat på att fynda i börsfallet. Bolag som SAAB och Danske Bank har gått en tuff månad till mötes för att nämna några. Danske Bank är ner ca -50% sedan årsskiftet som en följd av penningtvättshärvan. Privatinvesterare tycks spekulera i att det är en överdriven kursreaktion och ser fortsatt potential i aktien. Frågan på allas läppar är givetvis om det blir en nyemission eller inte.

SAAB föll med omkring -25% under bara oktober månad som följd av svag rapport och ett behov att ta in nytt kapital från aktieägarna. Detta tycks inte avskräcka privatspararna som ökar på i kursfallet.

Generellt mycket bank på köpsidan, en sektor som haft ett svagt 2018. Utdelningen är lockande och samtliga tre banker som nettoköpts under månaden har en direktavkastning på över 6%. Givet föregående års utdelning och aktiekursen idag så har Nordea den högsta direktavkastningen på 8,4% – det är givetvis om de behåller utdelningen vilket vi ännu inte vet. Det bör sägas att även Danske Banks direktavkastning på 7,8% är missvisande, då bolaget har en stor bot att betala och det bör sänka eller ta bort utdelningen. Swedbank gav en stark rapport under Q3 vilket givetvis gör att man börjar fundera över potentialen till stigande utdelning, då kan direktavkastningen idag mycket väl ligga över 7%. Till sammanhanget bör sägas att hela penningtvättshärvan kring Baltikum inte ännu är över och Swedbank har störst verksamhet i det området av alla våra svenska banker – ännu inget som tyder på något, man gör rätt i att ha med sig det i analysen framåt.

/Alexander Gustafsson

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer