Hoppa till huvudinnehållet

Priserna skenar – varför och hur kan man agera?

Elpriset stiger och den som tankat bilen den senaste tiden märker att det gräver djupare hål i plånboken. Dessutom varnas det för stigande matpriser och leveransstörningar för leksaker, hemelektronik och kläder. Är julbordet, julklapparna och hela plånboken i fara?

Om detta pratade jag i P4 Extra. Du kan lyssna på hela inslaget här, 1:18 in i klippet.

Varför har elen blivit dyrare?

Främst beror det på att kol och gaskraft har blivit dyrare, vilket delvis beror på att priserna på utsläppsrätter har ökat, en del i de klimatambitioner som finns på EU-nivå.

Dessutom har kärnkraft stängts ned och vind och vattenkraft inte räckt till för att kunna svara upp mot behovet. Nu är vi i ett läge där det varit låga vattennivåer och inte blåst lika mycket och då blir det mindre energi från kol- och vattenkraft.

Främst är det södra Sverige som drabbats eftersom kapacitetsöverföringen från norr, dvs elsystemets motorvägar, har drabbats av underhåll och annat.

Meningarna om kärnkraften är delade och en politiskt känslig fråga, men möjligen kan det slås fast att kärnkraften är en stabil producent medan vatten- och vindkraft till sin natur förstås är väderberoende. Därmed kan vi kanske få vänja oss vid att elproduktionen, och därmed elpriserna, inte kommer vara lika förutsägbara som de varit.

Hur mycket dyrare kan det bli?

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå är en förbrukning för en vanlig villa ca 20000 kilowattimmar per år, och det kostade ca 20000 kr år 2019. Men dubbleras eller tredubblas priset – det är klart att då kan det svida rejält i plånboken.

Drivmedelspriserna då – varför är de så höga?

Bensinpriset har flera komponenter, men det som ligger bakom prisökningen den här gången är det stigande priset på olja som nu nått den högsta nivån på tre år. Bakom det ligger ökad efterfrågan när världen återstartar igen men också en oro över tillgången på olja när allt ska dra igång samtidigt. En full dieseltank är nu nästan 250 kr dyrare än vid årsskiftet. Diesel nu över 19 kr och bensinen strax under 18 kr. vid årsskiftet låg båda på strax över 14 kr.

Matpriserna antas också bli högre – vad beror det på?

Där är det lite av en perfekt storm. Vi har stigande råvarupriser på vete, majs och palmolja exempelvis. Det beror både på dåliga skördar och på att lantbrukare måste kompensera sig för just stigande drivmedelspriser. Så även här är det energikrisen som slår igenom. Och stigande råvarupriser höjer kostnaderna för livsmedelsproducenter, som i sin tur förstås kompenserar det med att höja priserna mot oss konsumenter. Det sker med en viss fördröjning men syns snabbast när man köper frukt och grönsaker. Sedan kommer kött och längst tid tar prisökningar för bröd och pasta att slå igenom. Vi har redan sett hur exempelvis Arla redan har flaggat för högre mjölkpriser. Men sedan återstår det att se hur stor effekten blir.

Och julklapparna – hur slår komponentbrist och fraktkaos?

Det har varit ett fraktkaos under pandemin, där containrar hamnat på olika ställen och skapat en obalans, samtidigt som smittspridning i Sydostasien gjort att hamnar stängts. Bristen på containrar orsakar helt enkelt stora leveransproblem, så populära julklappar som leksaker, inredning, hemelektronik och kläder kan helt enkelt bli bristvaror. Komponentbristen vet vi sedan tidigare lägger krokben för exempelvis produktion av hemelektronik.

Fraktkaoset har gjort att priserna på frakt stigit, vilket i sin tur riskerar att priserna ut till oss konsumenter även här bli högre.

Hur ska man göra då för att det här inte ska gräva hål i plånboken?

Elpriset:

Har man direktverkande el och rörligt avtal så är det som det, man får göra det bästa av situationen just nu. Se till att inte värme läcker ut, täta fönster ordentligt, släck lampor och ha inte apparater i stand by-läge.

Välj ett avtal så du inte har ett dyrt så kallat tillvidareavtal. Det är det avtal du får om du inte aktivt väljer något, och det är det sämsta och dyraste typen av avtal.

På sikt kanske man kan fundera kring sin uppvärmning, om det är värt med investeringar i exempelvis solceller, vattenvärmepump eller bergvärme för att minska elkostnaden.

Bensinen/dieseln:

Man får tänka på att det är meningen att det ska vara dyrt att köpa bensin- och dieseldrivet, det är själva tanken med den politik som förs i Sverige och i flera andra länder. Sedan är det en knivig sits för den som funderar på elbil när även elpriset är så pass högt.

Man får ta höjd i plånboken för att det är så här det kostar.

Mat:

Även här – ta lite extra höjd i plånboken för att priserna kanske kommer vara lite högre, julbordet kan kosta lite mer. Man kan förstås hålla koll på vad som dragit iväg i pris, vissa grönsaker till exempel, och vilka varor som ännu inte fått prisökningar. Som nämndes tidigare är pasta en sådan vara där prisökningarna kommer med längst fördröjning.

Julklappar:

Beställ dina julklappar i god tid för att inte drabbas av förseningar.

Hur gör du?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Daniel Ulfheden
Daniel Ulfheden
2021-10-18 13:07

Men nu stämmer det ju inte alls att “Dessutom har kärnkraft stängts ned och vind och vattenkraft inte räckt till för att kunna svara upp mot behovet. Nu är vi i ett läge där det varit låga vattennivåer och inte blåst lika mycket och då blir det mindre energi från kol- och vattenkraft” Att vattennivåerna ligger något under normala nivåer ger ingen försämrad effekt i dagsläget. Vattenkraften har samma effektkapacitet men något lägre lagrad energimängd. Det kan förstås innebära lägre produktion under vintern men i dagsläget lär det bara ha marginell påverkan på den vattenkraftsbaserade energiproduktionen. Speciellt under september och… Läs mer »