Pressade Facebookaktien ökade mest bland FAANG-rapporterna – Netflix har gått bäst hittills i år

De amerikanska techjättarna som går under epitetet FAANG på grund av sina initialer har alla toppat analytikernas förväntningar på vinst per aktie i det första kvartalet, med ett undantag. Marknaden har dock tagit emot rapporterna lite blandat. Finwire har gjort en sammanställning hur vinsten står sig i förhållande till konsensus, hur aktien utvecklats på rapporten och hur utvecklingen varit hittills i år.

Netflix

Netflix inledde kvartalsrapporteringen av FAANG-bolagen den 16 april. Streamingjätten kunde glädja marknaden med fler nya prenumeranter än väntat. Bolaget prickade förväntningarna på vinst och omsättning. Marknaden svarade med att handla upp aktien med 2 procent. Därmed befäster bolaget sig som det FAANG-bolag som gått bäst på börsen hittills i år, eventuella utdelningar borträknat.

Google

Näst på tur stod Googles moderbolag Alphabet att rapportera 23 april. Bolaget lyckade överträffa förväntningarna kraftigt både vad gäller omsättning och vinst per aktie. Google gick först starkt i efterhandeln men stängde dagen efter på närmare minus 5 procent jämfört med dagen innan.

Facebook

Facebook var den aktien som innan rapporten gått sämst sedan årsskiftet av FAANG-bolagen. Orsaken är förstås dataskandalen med Cambridge Analytica som kommit över information om 50 miljoner användare, en siffra som sedan kom att stiga till 87 miljoner. Händelseutvecklingen skadesköt aktien men återhämtade sig något i den efterföljande utfrågningen av grundaren Mark Zuckerberg i den amerikanska senaten.

Marknaden gillade att bolaget lyckades överträffa förväntningarna på både omsättning och vinst per aktie. På själva rapporten handlades aktien upp med 4,5 procent. Efter onsdagens stängning står aktien på plus minus noll jämfört med årsskiftet. Antalet daglig aktiva medlemmar på den sociala plattformen är nu 145 miljoner, vilket inte var någon överraskning åt något håll.

Amazon

E-handelsjätten Amazon som haft en stadig uppgång på börsen i år var det av FAANG-bolagen som skulle visa sig överträffa vinstförväntningarna mest. Ökningstakten vad gäller omsättning överträffade också analytikerkårens förväntningar. Trots det hade aktien sjunkit med närmare 3 procent dagen efter rapporten, jämfört med en dag tidigare. Bolaget gav också en prognos där de räknar med att omsättning hamnar på 51-54 miljarder dollar i det andra och pågående kvartalet. Enligt Factsets estimat låg förväntningarna på 52,2 miljarder dollar. På samma sätt väntas resultatet i kvartalet hamna på 1,1-1,9 miljarder dollar, jämfört med väntade 1,1 miljarder dollar.

Apple

Den första maj riktades allas blickar mot Apple som var sist ut bland FAANG-bolagen. Resultatet blev något bättre än väntat medan omsättningen inte var någon överraskning. Smartphoneverksamheten som av naturliga skäl får ett extra fokus levererade. Antal sålda Iphones under kvartalet slutade på 52,2 miljoner jämfört med förväntade 51,9 miljoner. Aktien steg först 5 procent i efterhandeln men hade dagen efter ökat med drygt 1 procent, jämfört med föregående dags stängningskurs.

Vinst per aktie jämfört med konsensus Utveckling på rapport * Utveckling hittills i år **
Facebook 25,19% 4,52% −0,27%
Apple 3,41% 1,18% 4,21%
Amazon 159,52% −2,87% 34,21%
Netflix 0,00% 2,00% 63,21%
Alphabet (Google) 43,33% −4,71% −2,02%

*) Rapporterna har kommit efter den amerikanska börsens stängning, så skillnaden här är slutkurs efter rapportdagen minus slutkurs på rapportdagen.
**) Slutkurser 29/12 och 2/4

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer