Hoppa till huvudinnehållet

PPM-rådgivarna lever än!

Är det bara jag som trodde att fenomenet med dyra PPM-rådgivare var något som dog ut för många år sen? Då var det mycket skriverier om att man inte skulle gå på pensionsrådgivarnas säljarsnack och definitivt inte lämna ut sin PIN-kod till ppm.nu eller fylla i tomma ändringsblanketter som gjorde att bolaget kunde byta när de själva ville.

Varnande exempel

För några veckor var vi några tjejer som diskuterade premiepension. Vi pratade om vilka fonder vi ägde och varför vi hade valt som vi gjort. Det visade sig att en av oss sen flera år tillbaka anlitat en premiepensionsrådgivare. Fallet var klassiskt; hon visste inte vad hon skulle välja, en försäljare ringde upp och hon tackade ja till erbjudandet då det kändes som en smidig lösning. I detta fall var det bolaget Solidar som var rådgivaren. För den facila kostnaden av 595:-/år så placerade Solidar hennes pengar i Solidars fonder. Nu senast i Solidar Flex 100 Plus. Denna fond är en så kallad fond-i-fond (återkommer i ett annat inlägg vad jag tycker om den typen av fonder) som har lagt 99,14% av kapitalet i en så kallad matarfond som de själva äger. Behöver jag säga att Solidar Flex 100 Plus gått sämre än sitt jämförelseindex? Det som stör mig att hon har gjort flera försök att säga upp avtalet utan att lyckats. Varje gång har det kommit en förklaring som att “det är för tidigt på året” för att sen följas av “det är för sent detta år”. Efter vår diskussion har hon nu lyckats avsluta avtalet och är nu fri att välja några av de andra 857 fonderna. Yes, konsumentmakt i sin bästa form!

Har rådgivarna rent mjöl i påsen?

Denna händelse fick mig att luska vidare och jag kan konstatera att det fortfarande finns ett antal bolag som ägnar sig åt premiepensionsrådgivning, ofta till höga kostnader och där bolaget egna fonder är där pengarna placeras. Snacka om en bra affär för bolaget! Först tar vi en redig årsavgift och sen så tjänar vi även pengar på förvaltningsavgiften. Hua!

Lite snabbt googlande så hittade jag ett antal rådgivare som tar 695:- – 1495:-/år. I helgen skedde den årliga premiepensionsinsättningen. I genomsnitt fylldes kontona på med 7000:-/st. Det innebär att de som har en rådgivare kan (mkt grovt förenklat) betala en avgift motsvarande 10% av insättningen. Hade avgiften dragits direkt på insättningen så hade det blivit tydligare att det självklart kommer att slå på den årliga avkastningen, men nu betalas avgiften via faktura och då är det lätt att glömma att även denna kostnad behöver tas i beräkning för att se nettoavkastning.

Är det så att du är osäker på hur du ska placera din premiepension så ska du veta att du är långt i från ensam. Vissa tar hjälp av rådgivare, andra chansar vilt (med varierat resultat) och 3,6 miljoner använder sig av någon av Sjunde AP-fondens alternativ (tex. AP7 Såfa). Som bilden nedan visar så är den genomsnittliga utvecklingen sämst hos de som har någon förvaltningstjänst. Lägger vi till den årliga kostnaden de debiterar blir resultatet ännu sämre! Ett vanligt råd är att välja AP7 Såfa som historiskt sett har presterat bra, men var och en måste göra sina egna val.

Bilden är från rapporten: ”Premiepensionen: Pensionsspararna och pensionärerna 2016” .

Vad ska man göra?

Om du blir uppringd av en premiepensionsförsäljare skulle jag spontant säga; lägg på! Om du mot förmodan ändå tycker att det är en bra idé att ha en premiepensionsrådgivare så ber jag dig att göra en grundlig kontroll av bolaget, ta reda på vilka grunder de väljer fonder, om de kan välja fonder fritt ur hela sortimentet, deras avgifter, om de får ersättning från fondbolagen,  fondernas resultat och annat som kan vara värt att tänka på. Ha dessutom i åtanke att ditt godkännande av förvaltning/rådgivning måste vara skriftligt och att du har 14 dagars ångerrätt. Läs mer hos Hallå Konsument.

Var alert och låt dig inte luras in i en tjänst som du sannolikt inte behöver!!

/Monica

Lite intressanta länkar på temat skumma rådgivare och fondförvaltare:

Småspararguiden om Solidar 2017-12-11 http://www.smaspararguiden.se/blogg/solidar-harmade-allra-2016-mjolkade-sina-fonder-pa-ca-35-mkr/

Expressen om Allra, 2017-12-11: https://www.expressen.se/dinapengar/pension/har-ar-alla-turerna-i-fondbolaget-allra/

SvD om Solidar, 2017-11-21 https://www.svd.se/ppm-bjasse-kan-ha-tjanat-100-miljoner-pa-dolda-avgifter/i/utvalt/om/anmalningarna-mot-ppm-bolagen

Expressen: “Därför ska du se upp med pensionsrådgivare” 2017-05-09 https://www.expressen.se/dinapengar/pension/darfor-ska-du-se-upp-med-pensionsradgivare/

Småspararguiden: “Premiepensionens 5 värsta skitfonder” 2017-03-01 http://www.smaspararguiden.se/blogg/premiepensionens-5-varsta-skitfonder/#

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-12-13 22:57

Det är otroligt tråkigt med alla som gått på de här bluffarna. Jag känner flera som tagit dåliga beslut ofta med hjälp av uppringande säljare. Sedan glöms valet bort och man blir sittande med höga avgifter och dålig utveckling i 20 år. Resultatet är förödande med en fattigare ålderdom helt i onödan. Tror det var Hemberg som föreslog att om man inte aktivt valde själv på tre år skulle man automatiskt hamna i ap7 igen. Tycker det vore vettigt för att minska incitamentet för dessa säljare samtidigt som vi som vill ändå kan vara aktiva med våra val.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-19 21:41

Instämmer! Det är så onödigt och trist! Jo, jag har för mig att det var Hemberg som föreslog att det automatiskt skulle flyttas över efter tre år och jag kan tycka att han har en poäng (fast med undantaget om man tex loggar in en gg/år och bekräftar att valet fortfarande är aktuellt – om man nu vill ligga lång i någon fond). Tror det skulle hjälpa många. Såg att Solidar blev köpstoppad på PPM idag. Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till.