Hoppa till huvudinnehållet

Portföljslaget veckorapport v.50

I Portföljslaget tävlar 12 börsgrupper från svenska universitet i en investeringskamp där vinnaren kammar hem det slutgiltiga värdet av sin aktiedepå. Varje skola har fått 10 000 kr att förvalta, och vinnaren är den som nått högst avkastning i kombination med skickligast strategi vid tävlingens slut, den 23 maj 2018.

I veckan som gått har flera av lagen haft en mycket fin utveckling, där Chalmers nått hela 4, 30 % avkastning under bara vecka 50. Men som vi tidigare påpekat är det ju den långsiktiga avkastningen som räknas, och då håller sig HHUS Stockbroker fortfarande oslagbara.

Denna veckan ska vi lära känna ett av lagen lite bättre, nämligen börsgruppen Linc från Lund! Vi träffade lagledaren Gustaf Nordin för en intervju.

Hej Gustaf! Vilka är egentligen LINC?

LINC är Lunds Universitets finanssällskap. Vi är totalt 1500 medlemmar varav 100 ideellt aktiva i våra utskott, tillsammans utgör medlemmarna vår helhet – karriärsvägledning, mentorskap, utbildningar och event. LINC’s målsättning är att stödja de mest ambitiösa och finansintresserade studenterna på Lunds Universitet i att nå toppjobb i finansindustrin. Till hjälp har vi ett urstarkt alumninätverk, med rötter i London, Stockholm och Köpenhamn. Vi är otroligt tacksamma för det arbete alumnerna lägger ner för LINC, det återspeglar väl den ömsesidiga lojaliteten vilken finns i vår förening.

När och varför startade er börsgrupp?

LINC grundades 1991 i en källarlokal på Ekonomihögskolan i Lund, av samma anledning som sällskapet finns idag. Motivet var att ge utlopp för finansintresserade studenter genom att sätta teoretisk kunskap i praktiska sammanhang.

Varför ville ni delta i portföljslaget?

Portföljslaget är ett mycket inspirerande initiativ av Nordnet, LINC uppmuntrar alla sorters aktiviteter likt denna i framtiden.

Vi har flera portföljprojekt rullande i organisationen, således var inte själva konceptet utmanande att anamma. I förlängningen hoppas vi att detta blir till ett inspirationsprojekt, dels för studenter att börja spara och dels för att framtida finansstjärnor i Lund väljer att engagera sig i LINC.

Hur tänker ni kring er strategi i tävlingen?

LINC’s styrka ligger i fundamental aktieanalys, och den svenska aktiemarknaden är den vi känner bäst. Således kommer vi att primärt investera i svenska småbolag. I enkla drag utgår vår strategi utifrån ett diskretionärt förhållningssätt. Vi har alltså valt att hålla ett färre antal innehav, där målsättningen är att bära idiosynkratisk risk. Däremot, för att kompensera detta förhållningssätt mot externa sektorfaktorer, bygger vår riskhanteringsstrategi på optimal allokering. Genom CVaR och Mean Variance fastslås respektive akties vikt i portföljen (se bild).

Vilka är era största konkurrenter?

Six portfolio return index (SIXPRX).

Tack Gustaf! Vi ser fram emot att följa er i tävlingen.

Håll utkik efter en ny rapport nästa vecka och glöm inte att följa lagen på Shareville!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer