Hoppa till huvudinnehållet

Portföljslaget veckorapport v.48

Tävlingen Portföljslaget är äntligen igång och samtliga lag har nu haft drygt en månad på sig att investera. Det börjar hända grejer i lagens portföljer, men innan vi går in på detta tänkte vi presentera tävlingen lite mer nogrannt.

I Portföljslaget tävlar 12 börsgrupper från svenska universitet i en investeringskamp där vinnaren kammar hem det slutgiltiga värdet av sin aktiedepå. Varje skola har fått 10 000 kr att förvalta, och vinnaren är den som nått högst avkastning i kombination med skickligast strategi vid tävlingens slut, den 23 maj 2018.

Målet är att inspirera sveriges studenter att börja spara på börsen

Bakgrunden till tävlingen är att låta sveriges mest investeringskunniga studenter inspirera andra studenter att börja spara och investera, eftersom detta kan utgöra stor ekonomisk skillnad i framtiden.

Visste du till exempel att om du månadssparar 1000 kr i månanden på börsen, kan du ha närmare 100 000 kronor i sparat kapital lagom till att din femåriga utbildning är slut, en kvarts miljon efter dubbla tiden, och en miljon om du behåller pengarna ytterligare 10 år.

Oavsett om pengarna går till en insats för att köpa din första bostad, en jorden-runt-resa eller en ekonomisk buffert kommer du aldrig ångra att du började spara som student.

När du börjar spara på börsen vid ung ålder har du de absolut bästa förutsättningarna för att låta dina pengar växa. Detta eftersom ränta-på-ränta-effekten gör att dina pengar växer exponentiellt likt en snöboll som rullar ner för en backe.

Beräkningen är framtagen för att ge exempel på hur ett regelbundet sparande kan få dina pengar att växa över tid. Beräkningen är en förenkling av verkligheten där vi endast tagit hänsyn till ett begränsat antal parametrar (startbelopp, månatligt sparbelopp, spartid i år och förväntad avkastning per år).

Långsiktiga investeringar enligt 12 olika strategier

I tävlingen Portföljslaget kommer de 12 lagen demonstera storheten i att investera långsiktigt på börsen. Du kommer att få reda på mer kring varje lags investeringsstrategi i takt med att tävlingen fortlöper, men du kan redan nu följa tävlingen via sharevillegruppen Portföljslaget 2017/18, där du kan se lagens handel, diskutera och kommentera i realtid.

Här är de 12 deltagande lagen och deras nuvarande portföljer:

Lagen har kommit igång bra med sina investeringar, och nedan kan du ta del av de mest populära innehaven i gruppen samt utvecklingen av dem under det senaste året.

Fredagen den 1 december ligger Luleå Capital Manangement i topp med en total avkastning på 0,70 % sedan start. Tätt därefter följer Handels Capital Management och Börsgruppen Linköping.

Vi har sett en tillfällig svacka på börsen den senaste månaden, vilket förklarar att flertalet av lagens innehav står på minus för tillfället. Men som vi tidigare beskrivit är det långsiktigheten som är det viktiga, och det ska bli mycket spännande att följa lagens utveckling under det kommande halvåret.

I nästa veckas rapport kommer vi titta närmare på ett av lagens strategier. Håll utkik efter det!

Besök landningssidan för tävlingen här.

/Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-12-01 16:25

Kul initiativ!

Anonym
Anonym
2017-12-01 16:44

Kul, men troligtvis dyrt, 10000 kan snabbt bli mycket om de får leka med alla instrument.

Gillar ändå detta!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-04 15:26

Vad roligt att höra! I tävlingen får deltagarna endast handla med aktier och fonder, och grad av risk kommer även tas hänsyn till när en vinnare plockas ut 🙂