Hoppa till huvudinnehållet

Portföljslaget veckorapport v.18

I Portföljslaget tävlar 12 börsgrupper från svenska universitet i en investeringskamp där vinnaren kammar hem det slutgiltiga värdet av sin aktiedepå. Varje skola har fått 10 000 kr att förvalta, och vinnaren är den som nått högst avkastning i kombination med skickligast strategi vid tävlingens slut, den 23 maj 2018.

Placeringen denna vecka är som följer:

  1. HHUS Hedge +26,63 %
  2. Börsgruppen Linköping  +14,67 %
  3. Börsgruppen Växjö +11,21 %

Idag är det dags att lyssna till det allra sista laget i tävlingen, nämligen Handels Capital Management.

Hej Filip! Vilka är Handels Capital Management?

HCM är en studentdriven kapitalförvaltare vid Handelshögskolan i Göteborg. På uppdrag av studentkåren förvaltar vi överskott från dess olika verksamheter. I dag uppgår förvaltat kapital till ca 13 mkr.

När och varför startades eran börsgrupp?

Vår historia sträcker sig tillbaka till 2005 då vi, som en del av Börsgruppen på skolan, fick förtroende att förvalta en mindre summa pengar. Sedan dess har verksamheten utvecklats och kapitalet vuxit i takt med årliga inflöden och värdeutveckling. Den stora förändringen kom 2010 då vi tog steget att bolagisera verksamheten och bli än mer professionella i vår förvaltning. Syftet förblir detsamma nu som då, att erbjuda praktisk erfarenhet för skolans mest finansintresserade studenter.

Varför ville ni delta i tävlingen Portföljslaget?

Vi såg en möjlighet att nå ut till andra aktieintresserade unga och förespråka vår långsiktiga investeringsfilosofi.

Hur tänker ni kring strategi i tävlingen?

Vi speglar vår riktiga portfölj som grundar sig på genomgående bolagsanalyser från våra analytiker. I vår analys ser vi dels till finansiell data och nyckeltal, men gör även egna bedömningar av bolagets framtidsutsikter i form av DCF. Vi lägger även stor vikt vid mjuka värden som styrelse och ledning, samt ser till bolagets konkurrensfördelar, eller “moats” som Buffett beskriver det. Det hela brukar landa i rimligt värderade bolag med beprövade affärsmodeller och starka kassaflöden.

Vilka tror ni är era största konkurrenter?

Då vi inte känner till de andra lagen så bra är det svårt att svara på. Personligen tycker jag Växjö har en intressant strategi med småländska bolag som generellt håller väldigt hög kvalitet, tyvärr är multiplarna därefter och vi tycker många av deras portföljbolag handlas alldeles för högt.

/Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer