Portföljrapporter i underkant

Flera börser har i dagarna noterat nya toppnivåer för året igen och rapportperioden har överlag varit positiv. För portföljbolagen har dock rapporterna för fjärde kvartalet inneburit mestadels negativt utfall. Assa Abloy åker ut efter mer än fyra år i portföljen och ännu en svag rapport.

Efter en tids paus har flera börser i dagarna noterat nya toppnivåer för året. Det är ytterligare positiva tecken och fortsatta indikationer på att mitt huvudscenario ser lovande ut. Rapportperioden har överlag varit bra och flertalet rapporter överträffar förväntningarna. Rapporterna från mina portföljbolag har dock överlag varit ganska svaga, vilket sätter lite broms på min vilja att öka risken i portföljen.

I veckan har flera av mina innehav släppt sina bokslutsrapporter, dessvärre med mestadels negativt eller halvljummet utfall. Som jag skrivit tidigare är det ett par innehav jag har extra koll på efter en längre tids underprestation. Rapporterna har dessvärre inte direkt bidragit till någon positiv förändring i deras status.

Sämre än väntat igen från Assa

Assa Abloy är en av dessa aktier som jag har ögonen på. Assa är portföljens äldsta innehav och positionen har utvecklats väl sedan köpet för mer än fyra år sedan. Det senaste året har dock avkastningen relativt index successivt försämrats. Aktien har inte noterat nya kurstoppar på närmare två år. Assa hade under lång tid för vana att oftast slå förväntningarna, men det har sett annorlunda ut på sistone. Så även detta kvartal, då rapporten för fjärde kvartalet var sämre än väntat. Såväl omsättning som resultat hamnade under analytikernas förväntningar. Det här är ett mönster jag inte gillar och jag kliver av Assa Abloy och realiserar en vinst på drygt 135 procent.

Nolato är en annan aktie som haft en relativt svag utveckling under det senaste året. Aktien har inte hängt med upp i de senaste månadernas uppgång. Rapporten för fjärde kvartalet gav ingen tydlig riktning heller. Koncernens omsättning ökade med drygt fem procent under fjärde kvartalet. Resultatet backade marginellt jämfört med fjärde kvartalet i fjol. Affärsområde Telecom fortsätter att krångla till siffrorna och skymmer lite en bra underliggande tillväxt och bra marginaler i framförallt affärsområde Medical. Det här borde vara sista kvartalet som den tidigare försäljningspuckeln i Telecom påverkar jämförelsesiffrorna. Jag är därmed beredd att ha fortsatt tålamod med Nolato.

Även Trelleborgs och HiQ:s rapporter hamnade under förväntan. Trelleborg var lite sämre än väntat över hela linjen. Hiq släppte också en rapport under förväntan, där tillväxten var bra men marginalerna lägre på grund av lite sämre beläggning. Aktiekurserna har dock klarat sig relativt väl i båda aktierna.

Positiva utsikter för Dometic

Mitt senaste förvärv Dometic släppte en rapport som var i linje med förväntningarna. Fjärde kvartalet är normalt bolagets svagaste kvartal under året. Bolaget växer med 10 procent, varav 5 procent är organiskt. Rörelsemarginalen försämrades dock något jämfört med föregående år. Ledningen räknar med en tillväxt på fem procent organiskt under 2017 och planerar fortsatta förvärv. Rörelsemarginalen förväntas under året stiga upp mot 15-procentsmålet från dagens dryga 13 procent. Det låter som ganska bra förutsättningar för en aktie som handlas till p/e 15 enligt prognoser från SME Direkt, förutsatt att ledningen kan leverera såklart.

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer