Portföljen i vänteläge

Börsåret 2017 har börjat lite avvaktande och marknaden känns lite håglös inför förestående rapportperiod. Portföljen är i vänteläge och jag avvaktar än så länge med nya köp trots mitt positiva huvudscenario för börsen.

2017 har inletts och det nya året har hittills bjudit på en avvaktande börsutveckling. Index har stått och stampat kring nollstrecket och sedan kurstopparna från mitten av december handlar det om en månadslång motreaktion till den föregående starka avslutningen på fjolåret. Jag funderar naturligtvis på hur länge denna motreaktion kan pågå och avvaktar än så länge med nya köp, trots en i grunden positiv marknadssyn.

Höga volymer utan framsteg

Jag ser risk för en viss baksmälla efter att förväntningarna gått höga på vad Trump ska hitta på för att stimulera ekonomin under den kommande presidentperioden. I USA har handelsvolymerna varit höga den senaste månaden utan att börserna tagit sig vidare uppåt. Det är ingen bra signal enligt min erfarenhet. När ett starkt köpintresse möts av ett lika stort säljtryck så indikerar det att fortsatt avancemang blir svårt och att det åtminstone behövs en paus och kraftsamling innan nya toppförsök.

För tillfället har jag knappt 70 procents aktieexponering i portföljen, vilket alltså är nära min målallokering. Det är ett lämpligt läge när jag ser olika signaler på kort och lång sikt. För tillfället går marknaden på kort sikt mot mitt långsiktiga scenario och jag får inte bortse från möjligheten att jag faktiskt har fel om vart marknaden är på väg. Men jag håller självklart också utkik efter bekräftelse på mitt långsiktiga scenario och står beredd att öka andelen aktier.

Särskild koll på ett par bolag

Kanske kan rapportperioden klargöra läget när den nu drar igång på allvar. Rapporterna för fjärde kvartalet 2016 kommer att sätta sin prägel på marknaden och enskilda aktier den kommande tiden. Några av mina aktier drog inte sitt strå till stacken när det gäller avkastning under förra året och de är av särskilt intresse för mig under rapportperioden. Assa Abloy, Beijer Ref, Nibe och Nolato hade alla en utveckling som var sämre eller i linje med index.

När aktier inte stiger trots goda förutsättningar och bra utveckling i bolagen så indikerar det att den goda utvecklingen redan är diskonterad och ligger i aktiekursen. Bolag måste per definition överraska positivt för att gå bättre än snittet på börsen. Periodvis kan aktier konsekvent överträffa förväntningarna och ligga steget före marknadens syn på bolagen, vilket ger bra kursutveckling relativt index. Men när marknadens syn kommer ikapp verkligheten är trenden och överavkastningen normalt över.

Kan dessa aktier överraska positivt och bryta trenden eller kommer de att åka ur portföljen? Det kommer rapporterna för fjärde kvartalet förmodligen att utvisa. De är alla bra bolag, men aktierna måste också prestera om de ska göra nytta i min portfölj.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

 

 

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer