Portföljbolagens rapporter övertygar

Börserna runt om i världen har som bekant skakat på sistone, men min portfölj har klarat turbulensen väl och ligger på plus och fem procentenheter före index i år. Rapporterna från portföljbolagen har också överlag varit bra och övertygande.

Det har som bekant skakat på världens börser på sistone. Efter en djupdykning i början av månaden har index återhämtat sig och tagit sig tillbaka till strax under nollstrecket för året. I USA föll börserna som mest över tio procent från toppen, men efter de senaste dagarnas återhämtning står S&P 500 knappt fem procent under topparna.

Oro för inflation och räntor

Den allmänna uppfattningen om anledningen till oroligheterna tycks vara att oro för inflation och stigande långräntor i USA utlöste fallet. Jag har skrivit tidigare om mitt eget räntescenario och hur jag ser på räntemarknadens förhållande till aktiemarknaden. (se räntemarknaden visar vägen)

Jag förväntar mig att långräntorna kommer att hålla sig kring nuvarande nivåer, men att det är de korta räntorna som ska upp. När marknaden väl toppar någon gång ska oron för räntehöjningar enligt mina förväntningar vara bortglömd i den optimism som normalt dominerar vid marknadstoppar.

Mitt räntescenario är att fortsatt starka fundamenta gör att Federal Reserve fortsätter den inslagna banan med räntehöjningar. Det innebär att det är de korta räntorna som ska upp. Jag förväntar mig att den så kallade avkastningskurvan blir flackare och flackare tills den eventuellt inverterar någon gång längre fram. Det brukar signalera att konjunkturcykeln till slut har nått full cirkel.

Långsiktigt scenario intakt

Jag tror inte på någon annan anledningen till den pågående börsoron än att marknaden var mogen för en motreaktion. Mitt långsiktiga positiva börsscenario ligger fast (se bland annat Pendeln bara halvvägs), men jag håller naturligtvis utkik efter eventuella varningssignaler och negativa divergenser. Jag är inte heller säker på att den pågående reaktionen är över än. Jag utesluter inte ännu en utförslöpa innan börsen vädrat ut oron ur marknaden.

Men portföljen har klarat oroligheterna ganska väl. Portföljen ligger i skrivande stund på plus 3,5 procent på en börs som står på -1,5 procent sedan årsskiftet . Ett försprång på fem procentenheter mot index efter knappt två månader av året innebär en bra start på 2018 för min portfölj.

Bra rapporter från portföljbolag

De flesta portföljbolag har släppt sina rapporter för fjärde kvartalet och överlag har de presterat väl.

Beijer Ref tuffar på bra, bolaget ökade omsättningen med 11 procent organiskt och förbättrade rörelsemarginalen till 7,4 procent. Bolaget höjer också utdelningen med 25 öre till 5,75 kronor per aktie.

Trelleborg överträffade förväntningar avseende såväl omsättning som resultat. Det gjorde även Nolato som fortsätter att imponera. Nolatoaktien klättrar idag upp till nya historiska kursrekord kring 580 kronor per aktie.

Fenix Outdoor redovisar en god tillväxt på nästan tio procent och förbättrade marginaler. Rörelseresultatet ökade med över 50 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol. Aktien har efter rapporten tagit sig upp på nya kurstoppar och är bästa aktie i portföljen så här långt i år med en uppgång på 17 procent.

Notes rapport för fjärde kvartalet var stark, men tyvärr släpptes den på en dag då index halkade ned med över två procent. Note backade med drygt tre procent på rapportdagen. Aktien har dock hämtat sig och ligger på 14 procent plus i år. Rapporten innehöll en omsättningsökning på nästan 13 procent och ett resultatlyft på närmare 40 procent.

Nibe redan nära målet

Värmeteknikbolaget Nibe överträffade förväntningarna i sin rapport såväl avseende omsättning som resultat. Den föreslagna utdelningen på 1,05 kronor var också bättre än förväntningarna. Nibe ökade omsättningen med 24 procent till 19 miljarder kronor. Det innebär att bolaget nästan är framme vid sitt mål att omsätta 20 miljarder innan 2020. Aktien stiger fyra procent på rapportdagen.

Thule överträffade också förväntningarna. Omsättning och resultat för fjärde kvartalet var marginellt över analytikernas förväntningar.

Swedol är den enda aktie i portföljen som ligger på minus i avkastning så den har jag lite extra uppsikt på. Rapporten för fjärde kvartalet var dock riktigt bra och verkar ha överraskat marknaden positivt. Swedol redovisar löpande försäljningen så omsättningen på 929 miljoner var ingen överraskning. Det motsvarar en tillväxt på 7,4 procent för kvartalet. Rörelsemarginalen förbättrades till 12,6 procent jämfört med 10,6 procent samma period i fjol. Det gav ett lyft av rörelseresultatet på närmare 30 procent. Bolaget ökar samtidigt utdelningen till 90 öre per aktie, vilket nästan är en fördubbling jämfört med i fjol. Aktien stiger med drygt fem procent efter rapporten.

Uppmärksamhet på divergenser

Överlag var rapporterna mycket bra och portföljbolagen sköter sig således väl. En signal som jag dock är på min vakt mot är negativa divergenser, det vill säga situationer där aktiekursen och fundamenta divergerar och inte går i takt. I merparten av rapporterna har bolagen släppt resultat som varit de bästa någonsin. Alla aktier har dock inte noterat nya kurstoppar efter rapporterna. Det kan naturligtvis bero på den allmänna oron på börsen, men det är ändå en negativ divergens jag noterar och håller koll på. I ett relativt perspektiv sköter sig aktierna väl och merparten har gått bättre än index i år.

/Roger Jansson

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer