Geopolitisk oro och ökad politisk risk har varit ett orosmoment på börsen länge nu och det är inte så konstigt. Vi kan rada upp flera händelser som orsakat oro på marknaderna den senaste tiden; Donald Trump som ny amerikansk president, Brexit, europeiska val, Rysslands maktdemonstrationer och nu senast de ökade spänningarna i sydkinesiska sjön.
Att maktbalansen är på väg att ändras på många håll i världen är lätt att konstatera men vilken påverkan har det på ekonomin? Och hur påverkar det börsen?
Det enkla svaret på den frågan är att risken är mindre än många tror. Man säger ofta att en ökad politisk risk minskar riskaptiten bland investerarna men samtidigt har vi nu en börs som värderas på historiskt höga nivåer. Ökad politisk risk kanske dämpar humöret något, men det är bolagens vinster och framförallt bolagens framtida vinster som avgör dess värdering. Och då spelar den politiska risken mindre roll för närvarande. Det är svårt att titta i kristallkulan och bedöma hur de politiska osäkerhetsfaktorerna påverkar börsen och då väljer investerarna att fokusera på bolagen och den potential som finns.
Det blir lätt att man ser allting svart eller vitt men sanningen hamnar ju ofta någonstans mittemellan. Donald Trump är ett exempel på en sådan politisk risk. Det är en sak att kandidera till president och en helt annan att vara det och få majoritet i kongressen.
Tittar man lite närmare på den politiska oron i Europa och farhågorna att fler länder kommer lämna EU så känns det likadant. Det är lätt att fokusera på problemen men i själva verket är det inte så illa. EU är satt under press men kanske kan det leda till något gott? För om valutgången inte resulterar i segrar för Le Pen och Beppe Grillo eller tyska och nederländska populister så kan vi ha ett ledarskikt inom EU som består av Merkel, Macron och en comebackande Matteo Renzi. Kanske att de nationella valen och Brexit trots allt inte blir undergången för EU utan istället en välbehövlig nystart för Europa.
Visst har den politiska risken ökat men det gäller att se nyktert på situationen och även fundera på vilka möjligheter som kan skapas med ett delvis förändrat politiskt landskap.
/Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.