Hoppa till huvudinnehållet

Politiken och investeringarna

Vad är det med oss svenskar och vår önskan att resa bort? Att upptäcka nya platser och nya äventyr? Är det vårt bistra klimat som gör det? Eller är det vikingagenerna som får oss att sträva bort från våra nordliga breddgrader? Kanske är det en kombination av flera olika faktorer som gör att vi börjar planera nästa resa precis när vi kommit hem från den första.

De senaste 25 åren av global politisk avspänning, frihandelsavtal och ett allt öppnare Europa har verkligen gynnat oss svenskar. Med ett av världens mest eftertraktade pass i handen har vi kunnat resa vart vi vill. Det har också blivit allt lättare att investera i utlandet eller att bosätta sig på varmare breddgrader vid pensioneringen.

Den senaste tiden har den politiska risken dock ökat och den har krupit betydligt närmare oss. Det är inte bara våldsamheter som terrordåd från IS, rysk annektering av Krim och statskuppförsök i Turkiet som skapar mörka moln på himlen, utan även ett oväntat BREXIT-beslut i Storbritannien och ett förmodat stökigt amerikanskt presidentval senare i höst

Vad innebär det här för oss svenskar?

Den politiska risken har ökat i vår omvärld och det är något vi får vänja oss vid framöver. Det innebär inte att vi ska behöva stanna hemma eller välja bort att investera utomlands, men det är en risk som vi nu behöver ta med i beräkningarna.

Funderar du på att flytta utomlands eller köpa en semesterbostad är det förstås viktigt att inte bara ha en ekonomisk kalkyl som går ihop utan att också se över politiken i landet.

Sparar du i fonder i Turkiet, Ryssland eller Storbritannien har du fått vara med om tvära kast den senaste tiden. När man pratar om riskspridning i sitt sparande pratar man ofta om att investera i olika bolag och branscher, men när den politiska risken ökar gäller det även att sprida sina placeringar över olika geografiska områden.

En annan följd av vår oroliga omvärld är att vår svenska krona är svag. Det beror delvis på att när det är oroligt i världen, drar man sig undan från mindre valutor till förmån för exempelvis dollar. Det innebär förstås att det blir dyrare att resa och att investera i utlandet.. Kronan är också svag på grund av en aggressiv riksbankspolitik, och många valutabedömare tror på en allt starkare krona framöver.

Visst är det härligt att resa utomlands och spännande att investera i utländska marknader. Eller att spendera vinterhalvåret på någon varm plats. Men när du sitter med dina planer och drömmer dig bort – glöm för all del inte att ta med den politiska risken i kalkylen.

/Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

 

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan både öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk av­kast­ning är ingen garanti för framtida avkastning. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-09-02 20:04

Hej Joakim! Jag har en fråga gällande fonders utveckling. Jag äger andelar i en fond hos Nordea, en vanlig Sverigefond. Jag följer utvecklingen på den både genom att se vad utvecklingen är per dag på mitt fondkonto hos Nordea, men även genom att jag har gjort en bevakningslista på det senaste rapporterade innehavet i fonden. Idag 2/9 så gick fonden upp föga 0.01%, men om jag jämför med innehavet så gick de aktierna upp mycket mer. T ex så slutade de tio största innehaven i fonden med minst +0.50%. Vad kan skillnaden bero på? En egen gissning är att fonden… Läs mer »