Pensionsfrågan viktig inför valet

Privatekonomin är en av de viktigaste frågorna inför valet, och det allra viktigaste är pensionen. Det visar en ny undersökning som Swedbank och Sifo låtit göra.

Mer än hälften, 53 procent, anser att pensionen är den viktigaste privatekonomiska frågan. Viktigast är den för kvinnor och äldre.

För äldre är pensionsfrågan självklart särskilt relevant. Om man inte redan har gått i pension, så börjar den i alla fall närma sig. För kvinnor är den också viktig, eftersom de som grupp generellt har lägre löner och därmed lägre pension.

Jag tycker också att pension är viktigt. Det finns mycket att göra på pensionsområdet, minst sagt. Dagens pensionssystem stöder inte den demografiska utvecklingen där allt färre ska försörja allt fler. Vi riskerar inte bara fler fattigpensionärer, utan också ett stort antal svenskar med lite för låg inkomst för att vara nöjda och ha det bra.

Som jag ser det finns det tre aktuella och konkreta åtgärder som kan öka tryggheten för alla de som, med rätta, oroar sig för sin framtida försörjning:

Premiera långsiktigt sparande

Vänd trenden och förbättra för de som faktiskt tänker framåt och planerar för sin pension. Gång efter annan försämras förutsättningarna för långsiktigt sparande. Först genom slopad avdragsrätt, sedan genom upprepade skattehöjningar på sparande inom kapitalförsäkring och ISK.

Lagstifta om en fungerande och omfattande flytträtt

Det har hänt mycket inom flytträtten det senaste decenniet, men inte tillräckligt. Än idag har mängder av svenskar sina pensionspengar inlåsta i försäkringar som de inte får flytta från. Individens frihet är omfattande år 2018 – men inom pensionsområdet råder tydligen undantagstillstånd.

Öka transparensen i branschen

Med stöd i den nya lagstiftningen IDD kommer försäkringsbolagen att behöva öka transparensen, kompetensen och konsumentskyddet på flera olika håll. Med detta följer större inblick för den som pensionssparar och därmed bättre förutsättningar att förstå, jämföra och fatta kloka beslut. IDD omfattar alla försäkringsförmedlare och försäkringsbolag från och med 1 oktober i år.

Vilka frågor pensionsfrågor är viktigast för dig? Kommentera gärna.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Swedbank/SIFO:s undersökning

Flytta din pension

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer