Pension: sparar du i blandfonder?

I många tjänstepensioner och privata pensionslösningar så investeras det i blandfonder. Blandfonder säljs ofta till dem som av okunskap eller ointresse inte vill engagera sig i sina investeringar. Ett vanligt argument från rådgivaren/säljaren  är att du som kund då inte behöver vara aktiv. Blandfonderna är lite lagom, som mellanmjölk.

Problemet är dock att mellanmjölkfonderna snabbt riskerar att surna. Blandfonderna ska ge dig en bra riskspridning mellan aktier och räntor men det finns tre saker du som sparare måste kolla upp! Antagligen är risken i fonderna högre än du tror.

 

Tre saker du ska fråga din bank om du äger blandfonder:

 

Hur stor andel ligger i utländska värdepapper? Om den svenska kronan börjar återhämta sig från dagens rekordlåga nivåer kommer dessa innehav påverkas negativt

 

Hur känsliga är ränteplaceringarna för räntehöjningar? Många av de här fonderna sitter på stora innehav i obligationer som kommer tappa  i värde om räntan stiger

 

Hur stor är avgiften? Många av de här fonderna är alldeles för dyra, så mycket mer än 0,5% borde en sån här typ av fond inte kosta.

 

Blandfonder är den fondkategori som haft störst inflöde under 2016 (Fondbolagens Förening). En utveckling som oroar mig lite. En ren aktiefond eller räntefond till ett lågt pris är oftast det bättre alternativet.

Hur placerar du?

 

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-26 14:47

Hej Joakim! Bra inlägg! Kvinnor spara också mer än män i räntor vilket inte är bra för en ekonomisk jämställd framtid. Jag har dock en fundering: Jag har ca 30 % av mitt sparkapital som jag planerar att använda inom 3-5 år. Jag vill inte ha dem på banken med nollränta men inte heller i 100%aktiefond. Jag tror att jag har gjort det lätt för mig när jag valt en blandbond med bred exponering och låg avgift (KPA etisk blandfond 2). Än så länge så har den givit mig många fina procent på några månader (gick in i april). Tycker… Läs mer »