Pendeln slår tillbaka mot en mer normal ekonomi

Jag var tvungen att titta på mobilen en gång till, hade jag läst rätt? Jo, Donald Trump var vald till USA:s nästa president.

Redan i mars  sa jag i en TV4-intervju att jag trodde Donald Trump skulle vinna, eller i alla fall att han hade en betydligt större chans än vi då trodde. Jag får erkänna att jag ändå blev rejält förvånad när beskedet kom, men ska jag vara helt ärlig blev jag nog ännu mer överraskad av börsens reaktion. För börsen har sedan valet varit riktigt stark. Beror det helt och hållet på att det var Trump som vann?

Nja. Jag tror att det kan vara en bidragande orsak men det finns fler. För redan innan valet kom det en hel del positiva signaler kring världsekonomin. Vi har inflationen som är på väg uppåt i många länder, men även den globala långa räntan som har börjat krypa uppåt sedan i somras. Råvarupriserna ser också ut att ha  återhämtat sig. De kvartalsrapporter som kom under hösten såg också relativt bra ut. Helt plötsligt börjar det finnas ett hopp om att den globala ekonomin är på väg tillbaka till normalläge igen.

Kan det vara så att pendeln är på väg att slå tillbaka? De senaste årens fokus på penningpolitik har resulterat i en extremt låg ränta och accelererande fastighetsmarknad. Det ser ut som att vi kommer ut ur en period med  svag efterfrågan samt få och låga investeringar.

Hur ska man då tänka kring sina investeringar? På börsen kommer många av de klassiska industribolagen gynnas av att investeringarna verkar komma igång igen. Bolag som kan tjäna på det är exempelvis Volvo, Sandvik och ABB. En högre ränta kommer definitivt gynna bankerna och samtidigt sätta press på fastighetssektorn. Har du placeringar i obligationsfonder? Då är det i sådana fall läge att se över dem. De klassiska obligationsfonderna kommer ha det svårt om räntan börjar stiga och då är alternativen att välja korta räntefonder eller gå upp i risk och välja företagsobligationsfonder.

Tänk på att det alltid finns ett visst mått av turbulens på finansmarknaden och även om vi nu börjar se vissa tecken på en mer sund utveckling, är vägen tillbaka sällan rak.

/Joakim Bornold, sparekonom Nordnet

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer