Hoppa till huvudinnehållet

Pendeln bara halvvägs

Den pågående uppgångsfasen på börsen börjar bli till åren och efter närmare tio års uppgång i spåren av finanskrisen funderar många sannolikt på hur länge det kan fortsätta. Ur mitt perspektiv har dock pendeln ytterligare väg att gå innan börs- och konjunkturcykeln nått full cirkel.

Världens börser har haft en blandad utveckling hittills i år. Efter sommarens nedgång har börserna återhämtat sig på sistone. Stockholmsbörsen ligger på drygt fyra procent plus i år. I USA visar börserna styrka och de ledande indexen har i dagarna noterat nya historiska toppnivåer.

Uppgångsfasen tio år gammal

Förutom alla sedvanliga orosmoln för börsen börjar åldern på denna uppgångsfas bli ett orosmoment i sig. Det är nu drygt tio år sedan börserna toppade innan den branta nedgången in i finanskrisen 2008. Vi har haft några större nedgångar på vägen, bland annat under 2011 och 2015, men ingen riktig så kallad ”bear-market”. Sedan bottnarna hösten 2008 har Stockholmsbörsen stigit med över 300 procent.

Den här starka utvecklingen gör det naturligt för många att fundera på hur nära toppen vi är och när det är dags för nästa stora nedgångsfas. Det känns som om oron för bakslag är relativt utbredd bland investerare och marknadsbedömare.

Fortfarande positiva divergenser

Jag håller också ständigt utkik efter toppsignaler och tecken på ändrade förutsättningar. Som jag skrev tidigare i år (se Fundamenta jobbar ikapp) är jag vaksam på eventuella negativa divergenser, lägen där börsen och enskilda aktier inte längre bekräftar de starka positiva fundamenta som normalt dominerar kring toppen av en trend. Men än så länge ser jag inte toppsignaler utan huvudsakligen fortfarande positiva divergenser, alltså att börsen går starkt trots utmanande förutsättningar. Nya ATH i USA mot bakgrund av den senaste tiden geopolitiska oro är exempel på positiva divergenser som säger mig att tiden inte är mogen för någon större nedgångsfas.

Som jag tidigare skrivit förväntar jag mig att den här uppgångsfasen slutar med mycket starka fundamenta och positiv ekonomisk statistik, utbredd optimism och framtidstro. Innan vi når detta läge är trenden inte över, enligt min erfarenhet. Den oro och skepsis som fortfarande finns kring börsutvecklingen är tecken på en fortsatt hälsosam ”Wall of worry”.

Pendeln har svängt

Pendeln har dock onekligen svängt över sedan vändningen efter finanskrisen 2008. Då var pessimismen utbredd och de flesta såg bara elände och svag ekonomisk utveckling framför sig. Riskviljan och aptiten på aktier var rekordlåg. Det är precis sådana förutsättningar som kännetecknar stora vändpunkter. Efter en sådan kris så kommer pendeln enligt min erfarenhet slå över åt andra hållet. Jag utgår från att pendeln fortfarande har en bit kvar att gå, men hur långt?

Ett sätt som jag följer var pendeln befinner sig är att titta på hur avkastningen på aktier utvecklats över tiden. I grafen nedan visas årsavkastningen på amerikanska aktier (S&P 500) för rullande tioårsperioder. Årsavkastningen för tioårsperioderna har historiskt varierat med allt från perioder med negativ årsavkastning på aktier till perioder med upp mot 15 procents årsavkastning. Negativ årsavkastning sammanfaller normalt med stora bottnar och kriser, som exempelvis finanskrisen 2008. Hög årsavkastning sammanfaller med hög optimism och bubblor som exempelvis 1929 och 2000. Det historiska mönstret visar att aktiemarknaden tenderar att pendla mellan dessa extremer fram och tillbaka.

Det paradoxala är när aktier haft en historisk svag utveckling vill ingen ha dem, när de haft en väldigt stark utveckling vill alla äga aktier. Nu befinner vi oss i ett mellanläge nära det historiska snittet och enligt min mening vid ett vägskäl. Mitt huvudscenario är att pendeln ska vidare mot extrem optimism och framtidstro. Det skulle innebära ytterligare flera år av bra börsutveckling och en fortsatt förbättring av konjunkturen och lönsamhet bland börsbolagen. Det är ett scenario som förmodligen skulle överraska många, men som jag själv är högst beredd på. Det finns naturligtvis alternativa scenarier som jag också är förberedd på, men i det här läget är huvudscenariot fortfarande positivt.

En pusselbit bland flera

Det här är bara ett perspektiv och en pusselbit i mitt börs- och konjunkturscenario och jag hänger inte upp hela min marknadssyn på en graf. Men den här pusselbiten stämmer bra in i min helhetsbild av marknaderna. Så i väntan på de negativa signalerna är jag inställd på att den pågående uppgångsfasen kan ha mycket mer att ge.

Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer