Hoppa till huvudinnehållet

På toppnivåer igen

Portföljen har i dagarna tagit sig upp på nya toppnivåer igen. I USA har de ledande indexen också noterat nya historiska toppar i veckan. Det är nya indikationer i linje med mitt positiva huvudscenario. NCC:s bokslut gav dock en sur start på rapportperioden bland portföljbolagen.

Stockholmsbörsen har i veckan tagit ett kliv uppåt efter en tids avvaktande handel och sidledes utveckling. Rapportperioden är igång och de tidiga rapporterna har överlag överträffat förväntningarna. Rapportperioden har också inletts i portföljen med NCC som första rapporterande innehav.

Nya toppar i portföljen

Mitt positiva huvudscenario (se bland annat tidigare inlägg ”Scenariot på spåret”) har i veckan fått några signaler i rätt riktning. En sådan positiv signal är att min egen portfölj i dagarna har nått upp på nya toppnivåer. Jag hade en lite besvärlig avslutning på förra året, men det börjar således ordna till sig. Trenden lever uppenbarligen i portföljen och nya toppnivåer är en bekräftelse på att det går åt rätt håll och att mina aktier visar framfötterna.

Sedan starten med nuvarande strategi har portföljen nu stigit med 115 procent, jämfört med 54 procent för mitt jämförelseindex (70/30 aktieindex/ränteindex) och 65 procent för börsen inklusive utdelningar (OMXS Benchmark Cap GI). Så i det längre perspektivet fungerar strategin väl och har producerat högre avkastning till lägre risk än börsen som helhet.

Dow Jones över 20.000

I USA har Dow Jones index nått över 20.000-nivån för första gången. S&P 500 och Nasdaq Composite är också uppe på All-Time High. Det är positiva signaler enligt min erfarenhet, särskilt mot bakgrund av alla problem i omvärlden. Att USA-börserna noterar nya toppnivåer innebär en positiv divergens mot alla orosmoln, något jag fäster stor vikt vid. Börsen ligger normalt före konjunkturen och ekonomisk statistik och nytt ATH säger mig att det går åt rätt håll och det kommer positiva signaler så småningom.

I mitt förra inlägg skrev jag om en del saker som gjorde mig försiktig för tillfället (se ”Portföljen i vänteläge”). Denna vecka har således en del av dessa bekymmer skingrats ur mitt perspektiv och det är nu läge att bli mer aktiv. Jag har under en tid haft en aktieexponering kring 70 procent, vilket är mitt normalläge. Med ett positivt börsscenario som huvudspår är min ambition att öka andelen aktier, i grunden vill jag ha övervikt mot aktier i förhållande till målallokeringen. Jag har i veckan tagit ett första steg och tagit in ett nytt innehav i portföljen.

Köp av Dometic

Jag har köpt aktier i Dometic, ett bolag som jag haft ögonen på en tid. Bolaget är en global koncern och verksamt inom produkter för ”mobil livsstil”, vilket innebär olika typer av produkter för båtar, husvagnar, lastbilar etc. Det mesta pekar åt rätt håll för bolaget med god tillväxt och stigande marginaler. Senaste delårsrapporten visade på en tillväxt på nio procent, varav åtta procent är organiskt. Lönsamheten utvecklas också i rätt riktning och rörelsemarginalen förbättrades till 13,6 procent. Värderingen känns attraktiv med ett p/e-tal kring 15 baserat på analytikernas snittprognos för 2017. Bolaget släpper sin bokslutsrapport den 9 februari.

NCC under förväntan

NCC:s rapport för fjärde kvartalet var sämre än analytikernas förväntningar. Omsättning och resultat var sämre än väntat i princip över hela linjen. Inom affärsområde Infrastructure mer än halverades rörelsemarginalen jämfört med samma period i fjol. Ljuspunkter var dock orderingången som var bättre än väntat. Sett över helåret ökade orderingången med närmare tio procent och bolaget går in i 2017 med en orderstock som borde ge förutsättningar för högre tillväxt och marginaler. Utdelningen på 8 kronor var också högre än de 7,20 kronor som låg i förväntningarna. Aktien backar i skrivande stund knappt fem procent på en fallande fredagsbörs. Huruvida aktien ska vara kvar i portföljen blir en samlad bedömning när fler av portföljbolagen rapporterat.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-01-28 15:02

Mycket bra inlägg! Jag håller med om att all time high inte är något dåligt. Många blir rädda och tror att bara för att börsen gått upp så kommer den rasa.

Här har jag ställt samman några historiska ATH och sen dess har i och för sig börsen gått ner och upp men mest upp upp upp!

http://aktiepappa.blogspot.se/2016/09/hur-lang-kan-en-bostadsbubbla-vara.html?m=0