Hoppa till huvudinnehållet

På ständig jakt efter aktier

Jag är ständigt på jakt efter nya aktier till portföljen och vet vad jag letar efter. Många bitar ska vara på plats för att jag ska slå till.

Portföljen har en lite lugnare period för tillfället och det har inte hänt så mycket på sistone. Jag ligger med lite övervikt mot aktier, 75 procent aktier mot min målallokering på 70 procent. Det har inte hänt så mycket i mina bolag, åtminstone inte något som föranlett några förändringar i portföljen. Portföljen har också haft en ganska lugn utveckling, står strax under tidigare toppnivåer och med en uppgång på sju procent ligger den strax före index hittills i år.

Jag har inte heller slagit till på några nya aktier, men jag letar hela tiden. Jag är på ständig jakt efter nya aktier som kan bidra till portföljens meravkastning. Mitt mål är att slå ett index bestående av 70 procent OMXS Benchmark Cap GI och 30 procent OMRX Total Return. De aktier jag tar in måste alltså ha förutsättningar att gå bättre än mitt aktieindex för att de ska bidra till målet.

Jag har vissa kriterier för de bolag som jag är intresserad av. Det är kriterier som jag utvecklat under lång tid baserat på erfarenheter, framgångar och misstag under mina år som placerare. Det finns inga perfekta bolag, men jag vill att de uppfyller merparten av mina kriterier för att jag ska vara intresserad.

Kvalitet lönar sig

De bolag jag är fokuserar på kännetecknas generellt sett av kvalitet, enligt min bedömning. Min erfarenhet är att det lönar sig att köpa aktier i bra bolag. Bra bolag tenderar enligt min erfarenhet att fortsätta gå bra mycket längre än de flesta tror. Så kvalitet i form av marknadsposition, historik, ledning, finansiell ställning etc är grundläggande för mig.

Ett mått på kvalitet är också lönsamhet och kassaflöden, bra bolag ligger ofta i topp i sin sektor i termer av marginaler, avkastning på eget kapital etc. Det är enligt min erfarenhet tecken på att de har en stark marknadsposition, en stark position mot kunder och underleverantörer och är marknadsledare. Branscher tenderar över tid att konsolideras till fördel för marknadsledarna. Marknadsledarna är också mer motståndskraftiga i sämre tider.

Det här gör att jag generellt sett undviker förhoppningsbolag, bolag med en svag marknadsposition, företag med problem, turnaround-kandidater etc. Jag undviker helt enkelt de bolag där det måste till någon typ av förändring för att min placering ska lyckas. Det gör att jag missar en del riktiga raketer, men jag undviker också många katastrofaktier. Fokus på kvalitet tenderar också att hålla nere volatiliteten i portföljen. Min portfölj har exempelvis sedan starten haft ungefär hälften så hög volatilitet som börsen.

Medvind i verksamheten

Jag vill också att bolaget har vind i seglen och att omsättning och vinster ökar över tid. Ju längre period av tillväxt och stigande vinster, desto bättre. Kursutveckling och vinsttillväxt är nära förknippade över tid så stigande vinster är viktigt. Grunden för en uthållig vinsttillväxt är att det finns en försäljningstillväxt i grunden, helst en organisk sådan. Men många marknadsledande bolag lyckas väl med en förvärvsdriven tillväxt också, vilket i kombination med organisk tillväxt ger resultat över tiden.

Att bolagen tar marknadsandelar är också viktigt, tecken på att de gör något rätt i förhållande till konkurrenterna och relativt sett blir starkare. Generellt tittar jag mer på vad bolagen faktiskt levererar än vad de säger att de ska göra.

Momentum i kursen

Jag vill också se att de goda egenskaperna i verksamheten återspeglas i aktiens utveckling. Jag köper normalt aktier som redan gått bra i förhållande till börsen och som normalt är i stigande trend. En stigande trend är tecken på att aktien löpande överträffar förväntningarna. När en aktie inte stiger trots goda förutsättningar i verksamheten kan det vara tecken på att framgångarna redan är diskonterade, så det är något att vara uppmärksam på.

Så jag undviker generellt sett fallande aktier eller aktier som gått sämre än börsen som helhet. Aktier som faller på en stigande marknad är fel ur mitt perspektiv, oavsett hur billiga eller attraktiva de kan förefalla.

Jag tittar relativt lite på värderingar och jag köper hellre ett bra bolag dyrt än ett dåligt bolag billigt. Många bra bolag är i princip alltid dyra sett till nyckeltalen, men fortsätter ändå att utvecklas väl och gå bättre än index i det långa loppet.

Ingen exakt vetenskap

Jag vill också se att aktierna reagerar ”rätt” på ny information. Bra aktier tenderar att stiga på bra nyheter och klarar sig relativt bra mot bakgrund av eventuella dåliga nyheter. Att hitta rätt aktier är dock enligt min mening ingen exakt vetenskap utan en konstart och i slutändan handlar det mycket om en känsla baserat på en samlad bild och lång erfarenhet. Jag har några aktier på lut, förhoppningsvis kan jag presentera något nytt innehav inom kort.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-10-10 17:34

Jag anmälde mig till webinariet om Shareville, men begriper inte hur det går till. Inget mail med länk har anlänt kl 17:30. Hur skulle jag ha gjort? Är inloggad hos Nordnet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-10-12 14:52

Hej,
Nu har Shareville webinariet gått av stapeln redan. Men du hittar klippet här: https://www.youtube.com/watch?v=XhwObqckQkg

Ha det bäst.

Anonym
Anonym
2016-10-10 17:40

Ops! Jag trodde det var idag. Ursäkta!