Hoppa till huvudinnehållet

Övertag för Biden inför valdagen

Om man får tro oddsen och opinionsundersökningarna leder demokraternas presidentkandidat Joe Biden över den sittande presidenten Donald Trump inför valdagen nu på tisdag, den 3 november.

I de senaste opinionsundersökningarna som mätt väljarsympatierna på nationell basis sedan den 23 oktober och framåt är det klart övertag för Joe Biden. I genomsnitt leder han med nio procentenheter i de undersökningar som genomförts sedan den senaste presidentvalsdebatten.

Åtminstone 75 miljoner amerikaner har redan röstat innan valdagen, vilket markerar en enorm ökning från valet 2016. Det kan därmed bli så att ingen vinnare kan krönas på valnatten, eftersom dessa förhandsröster börjar bearbetas först på valdagen i många delstater. Det kan i vissa fall dröja fram till fredag innan dessa röster har räknats färdigt.

Även om Biden skulle vinna flest röster, måste man ta hänsyn till elektorssystemet. Trump vann inte “the popular vote” mot Hillary Clinton i 2016 års presidentval, men tog ändå hem valet med stor marginal tack vare elektorssystemet.

I vissa delstater är det jämnt mellan Biden och Trump, medan i andra delstater finns det tydliga sympatier åt ett visst håll. I södra USA och mer glesbefolkade delstater är Trump dominant, medan i befolkningstäta områden på både västra och östra kusten är demokraterna populära.

Pennsylvania väntas bli en av de viktigaste så kallade sving-staterna. Delstaten erbjuder vinnaren 20 elektorsröster, och enligt röstningen är det relativt jämnt där. Andra viktiga delstater North Carolina, Georgia, Florida och Arizona är fortsatt i spel. Även om Biden leder krävs det inte många delstater för att Trump ska få över 270 elektorsröster. Samtidigt har Trump försvagats i många delstater som är traditionellt republikanska, och vissa bedömare menar att exempelvis Texas kan vara en sving-stat.

Oddsen ger en liknande bild som opinionsundersökningarna. Oddset på Betsson för att Biden ska ta hem flest antal röster är på 1,16 vilket gör han till klar favorit. Oddset för att han tar hem presidentvalet är på 1,54, medan Trumps odds lyder 2,6. Det ger implicita sannolikheter på 65 respektive 38,5 procent, vilket gör Biden till klar favorit bland spelarna. Det markerar en skillnad från det förra presidentvalet, då det existerande en diskrepans mellan opinionsundersökningarna och tillgängliga odds.

Det är relativt oklart vilken påverkan respektive kandidat kommer ha på börsen. Oavsett vem som vinner väntas stora fiskala stimulanser som kan bidra till den ekonomiska återhämtningen i landet. Desto tydligare är det att vissa sektorer kan gynnas eller missgynnas beroende på vilken kandidat som tar hem presidentvalet.

Strategier beroende på vem som vinner

Kapitalförvaltaren Erik Penser ser många olika strategier som kan användas för en Biden-seger och en Trump-seger. En strategi som är anpassad för en Biden-seger kan vara att köpa företag verksamma inom solenergi eller vindenergi. Även kinesiska teknikaktier som Baidu och JD.com väntas gynnas av en Biden-seger, då Trump har varit hård mot den sektorn.

Med viss koppling till föregående resonemang bedömer Erik Penser att i den andra vågskålen med en Trump-seger kan det vara klokt att köpa amerikanska teknikbolag som Microsoft, Intel och Netflix. Vidare kan fintech-sektorn vara intressant, exempelvis Paypal.

Enligt färsk statistik har fondsparare har redan börjat positionera sig inför det amerikanska presidentvalet.

Nordnets sparekonom Frida Bratt förklarar att en tydlig Biden-effekt syntes i fonder med fokus på förnyelsebar energi i oktober, och det fick spararna att köpa hållbart. Handelsbanken Hållbar Energi återfinns på sjätte plats på köpsidan bland Nordnets kunder. En liknande trend kan noteras hos nätmäklaren Avanza, där gröna energifonder var de mest köpta under den senaste månaden. Detta samtidigt som Rysslandsfonder ratades på båda plattformarna, mot bakgrund av att Trump betraktas vara mer vänligt inställd till landet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-02 14:34

ja är ganska säker på att Thrump vinner det skulle förvåna mig om det inte blir så. och då kan man ju fundera på vad det är som gör det.
och det är väl den förmågan man bör använda när det gäller börsen och ekonomiska intressen