Hoppa till huvudinnehållet

Oslo Børs har nu gått över till Euronext – vad innebär det för dig som handlar?

Euronext har som kanske bekant köpt upp den norska börsen Oslo Børs. Från och med 30/11 i år så migrerades handeln över till Euronext system vilket innebär förändrade handelsregler. Utöver dessa förändringar i handelssystemen så har Merkur Market bytt namn till Euronext Growth, och Oslo Axess heter nu mera Euronext Expand.

Nya regler för volatilitetsauktioner

InstrumenttypDynamisk GränsStatisk Gräns
Gräns för procentuell förändringOBX och liknande+/- 3%+/- 8%
Gräns för procentuell förändringAlla andra aktier+/- 5%+/- 10%
Minimum period för auktionAlla aktier3 minuter3 minuter
Minimum period för auktion i följd*Aktier listade på OBX 3 minuter10 minuter
*Med detta menas att aktien rör sig åt samma håll, dvs. två auktioner har tillkommit för att priset nått en av gränserna i följd genom en negativ eller positiv prisrörelse. Denna längre auktionstid kan alltså inte förekomma om priset slår i gränsvärdet på uppsidan och sedan nästa gång på nedsidan.

Dynamisk Gräns är baserad på ett dynamiskt referenspris och uppdateras kontinuerligt i takt med att trades gör under handelsdagen. Funktionen säkerställer att handeln stoppas och en auktion inleds om priset åter avviker fem eller tre procent beroende på vilken aktie det är, gränserna finner du i tabellen ovan.

Statisk Gräns är ett referenspris som är baserat på instrumentet öppningskurs för just den handelsdagen om handel har skett i aktien annars används stängningskursen från gårdagen. Gränsvärdena för detta hittar du i ovan tabell.

Under dessa auktioner visas order på båda sidor av orderboken istället för ett jämviktspris som du som handlar i Sverige kan vara van vid.

Stängningsauktion

En ytterligare ändring är att handel kan fortfarande göras efter stängningsauktionen en kort period. Mellan 16:25:30 och 16:30:00 kan order som inte gått till avslut i stängningsauktioner fortfarande kan matchas mot nya köp eller säljorder som läggs i marknaden, priset är under hela perioden det samma som aktien “stängde” på.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer