Hoppa till huvudinnehållet

Optimera pensionen genom att flytta utomlands

“Flytta utomlands = mindre skatt + fler soldagar?”

Du har sannolikt sett kvällstidningarnas lockande reportage om de lyckliga, lätt solbrända paren som berättar om sin bekymmerslösa tillvaro i sitt nya, varmare, hemland. Dagarna kantas av golf, umgänge med andra svenskar och det framhålls ofta hur mycket bättre de mår av värmen och de ekonomiska fördelarna. Maten är billigare och skatten är låg eller ibland till och med obefintlig. Visst låter det lockande? Nu tror jag inte att vardagen är fullt så idyllisk som det gärna framstår, men det slår säkert en glåmig höstdag i Sverige.

Vi är ett gäng tjejer som i många år fantiserat om att att utvandra tillsammans på ålderns höst (självklart ingår ev. respektive och barn i paketet). Det är lätt att se tjusningen i det hela så jag och min vän A har därför valt att provtrycka vår fantasi och därför traskat runt på “utlandsmässor” för att kika på bostäder och lära oss mer. Två skatteseminarier senare har vi en bättre bild över hur det fungerar rent praktiskt, både vad det gäller boende och skatter. Att flytta bara pga skattelättnader är självklart ingen bra idé, men jag har länge längtat efter att få bo i varmare klimat, så för mig kan det bli en win win.

Argumenten mot att flytta är oändliga, de vanligaste är;

 • man tappar umgänget med nära och kära
 • man måste sälja sin bostad
 • man kommer att bli ensam
 • man har inget meningsfullt att göra på dagarna
 • det finns inte svensk sjukvård
 • det är ett sätt att smita från skatten

Är det så himla fördelaktigt att flytta utomlands?

Det beror på vilket land du väljer, men det finns några länder som är mer fördelaktiga än andra. Länder som ofta nämns i lågskattesammanhang är: Spanien, Thailand, Frankrike, Malta och Portugal. I denna liga är det Portugal som går vinnande ur striden tack vare att de har 0% beskattning av tjänstepension från privat sektor. Zero, nada, noll!! Det kan bli en rejäl slant.

Tabellen nedan visar i vilket land pensionen beskattas enligt nuvarande avtal mellan Sverige och Portugal. För detaljer se dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Portugal

I korthet innebär det att privat pension och tjänstepension från privat sektor inte beskattas alls, medan allmän pension och tjänstepension från offentlig sektor beskattas med 25% i Sverige. Himla udda och surt att det skiljer sig åt om man har jobbat i offentlig sektor istället för privat.

Vad krävs för att ta del av skattefördelarna?

Du behöver visa svenska myndigheter att du saknar väsentlig anknytning till Sverige och ansöka om sk Sink-skatt (då är skattesatsen bara 25%, jämfört med den vanliga kommunalskatten). Exempel på krav som behöver vara uppfyllda

 • du får inte ha en permanentbostad i Sverige (fritidsbostad är ok, ev kan mindre lägenhet vara ok)
 • du får inte vistas stadigvarande i Sverige (max tre-fyra månader per år, utspritt över flera tillfällen, rekommenderas)
 • du får inte ha maka/make eller minderåriga barn kvar i Sverige
 • du får inte ha bolagsengagemang eller driva företag med aktiv verksamhet

I Portugal behöver du ansöka om att få NHR-status (Non Habitual Resident). För att kvalificera sig för NHR-status krävs:

 • att du skattemässigt är bosatt i Portugal och vistas där minst 183 dgr/år.
 • har en permanentbostad i Portugal
 • inte haft Portugal som skattemässig hemvist de senaste 5 åren

NHR-statusen gäller i 10 år, så vill du nyttja dessa skattelättnader så gäller det att ta ut tjänste- resp. privat pension inom 10 år. Det vanligaste är att man tar ut dem under fem år.

Är det en folkvandring på väg?

Med dessa fördelar och alla skriverier i tidningen om vågen av skatteflyktingar kan man tro att det är många som väljer att flytta till Portugal, men så är det inte. Under 2017 utvandrade 45 620 svenskar (källa: SCB). Av dessa valde endast 777 personer Portugal som sitt nya hemland, dvs vi pratar inte om någon massflytt.

Tittar vi på de senaste nio åren har 3054 personer utvandrat till Portugal (varav en del är barn och andra inte är pensionärer så det är inte 3054 skattepensionärer det avser). Vår finansminister Magdalena Andersson har varit tydlig med att hon vill begränsa den skattemässiga fördelen, men än så länge har detta inte resulterat i något konkret förslag. Jag förstår att Sverige har ett intresse av att täppa till alternativ begränsa denna möjlighet och det kan ske genom att Portugal beskattar de idag skattebefriade pensionerna med en symbolisk procentsats 5-10% alternativt att Sverige beskattar med Sink-skatten.  Oavsett alternativ är det fortfarande mer attraktivt än nuvarande beskattningsnivå i Sverige.

Handla på börsen

En stor fördel med det svenska systemet är vår ISK, något sådant finns inte i Portugal. I Portugal är skatten på kapitalintäkter 28% om uttag görs inom 5 år. Ett sätt att undvika detta är att ha en kapitalförsäkring med diskretionär förvaltning, dvs du överlåter förvaltningen av pengarna till någon annan. Detta är en missräkning för mig då min plan har varit att aktivt kunna investera på börsen när jag blir pensionär. Nåja, det går säkert att hitta en lösning på det också.

Äger du ett bolag i Sverige?

Som det står ovan så får man inte bedriva aktiv verksamhet i ett svenskt bolag. Beroende på värdet i bolaget så finns det olika alternativ, tex via holdingbolag eller genom ett passivt AB i Sverige. I båda fallen säljer man det ursprungliga bolaget till det nya bolaget för att skatteoptimera uttagen.

Vill du fortsätta driva verksamhet så går det alltid att starta ett Portugisiskt bolag, kanske tom med svenska kunder som målgrupp. I dagens digitala tid så finns det många som driver företag i ett land men har kunder i andra länder, bla sk digitala nomader.

Mina tankar

Jag har tidigare haft som mål att jag ska kunna sluta lönearbeta när jag fyller 55. Detta mål har på senare tid uppgraderats till att jag vid 55 om jag vill arbeta, ska kunna arbeta vart jag vill. Någon form av företagande är nog troligt, men jag har inga större önskemål om plats på jorden. Tidigare har jag mest tänkt på Spanien, men det finns många fina länder att välja mellan. Portugal skulle definitivt kunna vara en bra kandidat (gillar klimatet, människorna och hästarna) och mitt kommande hemland är min hubb, det innebär inte att jag ska vara där hela året. Jag kan fortfarande arbeta eller bara ha semester i andra länder när jag så vill.

Min tjänstepension kommer uppskattningsvis att vara värd ca 8 MSEK när jag är 55 om inte börsen rasar. Räknar vi konservativt så är den värd 5 MSEK. Tar jag ut den livsvarigt i Sverige och räknar med en livslängd på 30 år (min årskull lever i snitt till 84,3 om jag kommer ihåg det rätt) + 30% skatt så resulterar utflyttningen i 1,5 MSEK i minskad skatt. Det är helt galet! Rent krasst så skulle jag kunna flytta till Portugal i fem år, ta ut all tjänstepension  under denna tid och sen flytta vidare (hem till Sverige igen eller till något annat land). 1,5 MSEK är inte en dålig ersättning för att bo i Portugal i fem år. Det är betydligt mer än jag skulle tjäna ihop som anställd i Sverige under motsvarande tid. Pengarna är då dessutom mina och fria att placera som jag vill, utan avgifter och när jag dör så riskerar jag inte att några pengar fryser inne utan allt kommer att tillfalla dödsboet. Nu är det iofs till viss del redan tryggat genom efterlevandeskydd.

Detta är än så länge bara lösa tankar kring hur jag kan optimera min ekonomi och min livskvalitet. Det är inte givet att det blir Portugal och dessutom kan förutsättningarna ändras, men det är nyttigt att utmana sig själv och sina tankar i vad som är norm och vad som skulle kunna vara möjligt om man sträcker sig utanför hur det brukar vara. Hur tänker du kring din pension? Har du planer på att flytta utomlands?

/Monica

PS: Jag reserverar mig för att jag kan ha missuppfattat något samt uttryckt mig lite väl generaliserande. Är du intresserad av att emigrera så rekommenderar jag dig att söka information från mer formella källor.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-11-18 11:43

Du glömmer att p.g.a. klimatförändringarna kommer somrarna i framtiden att var olidliga i sydeuropa.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-11-18 14:26

Det är väl då man är i Sverige då

Anonym
Anonym
2018-11-19 16:37

Får man verkligen ta ut på 5 år och sedan flytta tillbaka helt utan någon form av straffskatt?

Anonym
Anonym
2018-11-19 16:56

Grymt! Precis i den riktningen går våra tankar också. Man ska inte glömma att de som lyckas få ihop en sådan stor tjänstepension också har betalat väldigt mycket skatt under alla år de jobbat.