Hoppa till huvudinnehållet

Har du koll på OMXS30 och utdelningarna?

OMXS30 som är ett marknadsviktat prisindex vilket betyder att bolag med högst börsvärde har större vikt i index och således påverkar rörelsen i indexet mer. Ett index som endast är prisviktat, det vill säga att man endast tittar på vad aktien kostar i pris, är till exempel det stora Dow Jones Industrial Average som innehåller lika många bolag som OMXS30. Vårt index handlas dessutom exklusive utdelningar vilket vi kan se i grafen om vi jämför mot SIX30 Return index.

Nordea var först ut, i denna period, med att lämna utdelning. Nordea som vägde innan utdelningen ca 9,8% i OMXS30 och delade ut 6,67 kr och påverkade därmed index med 10,7 punkter. Sitter man och handlar OMXS30 som underliggande är det viktigt att ha koll på det. Terminen som i stortsett alltid är underliggande mot alla ETPs och CFDs som finns där ute, handlas alltid utan utdelning. Det går alltså inte att köpa en minishort eller Bear dagen innan en utdelning för att sedan få en gratis lunch, förutsatt att alla andra innehav går oförändrat. Det är därför nivån på OMXS30 och den nuvarande handlade terminen skiljer sig åt. Det kan vi se i grafen. Här ser vi OMXS308D som har lösen den 20/4, handlas nu ca 18 punkter under nivån på index. Då har jag inte räknat med SEB som går X under dagen.

Vid 1an avskiljdes Nordea, vid tillfälle nr 2 var det Handelsbankens tur och vid 3an var det Swedbank. Spikarna som ni kan se i grafen beror på att förhandeln i terminen öppnar 08.30 vilket index inte gör. När klockan väl slår 9 ser ni att det stabiliseras.

Tittar vi då i det här schemat kan vi se att vi tills lösen på denna månads termin, kommer att ha utdelningar fram till Skanska. Lägger man ihop alla utdelningar tills dess blir det totalt 55 punkter under denna säsong, då räknar jag inte med de bolag vars utdelning kommer i höst.

Som trader tolkar man dagligen mycket information och det är svårt att veta vad som är av relevans och inte, men detta är något jag tycker man verkligen ska ha koll på!

Kör hårt där ute, vi hörs!

Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer