Hoppa till huvudinnehållet

OMXS30 nära bryta upp genom tekniskt motstånd

Detta inlägg är marknadsföring.

Februari är över och vi kan konstatera att vi fick en månadsstängning på ovansidan av årsmedelvärdet. Det betyder i vår analys att bear-trenden kan sägas vara över. Samtidigt minskar volatiliteten och bekräftar därmed signalen.

V.A.P (Volatility Average Points-indikatorn som finns i Autotrader) är en teknisk indikator som mäter volatilitet, dvs hur mycket marknaden svänger upp och ned i genomsnitt per tidsenhet. Det är ett bra sätt att ta reda på vilket “humör” börsen har just nu. Orolig och fallande marknad brukar innebära hög volatilitet medan lugna och stabila uppgångsfaser oftast visar låg volatilitet.

Just nu har V.A.P-indikatorn nått upp till ca 60 vilket är ett rejält kliv upp från de nivåer vi sett senaste veckorna. Indikatorn svänger mellan 0-100 och ju högre poäng desto mer attraktivt är det att äga tillgången (det gör det enklare att jämföra olika index och aktier med varandra). Vi har fortfarande ingen teknisk köpsignal (värde över 80) baserat på V.A.P utan behåller siktet inställt på korta tidshorisonter för tradingen.

En annan indikator vi ofta använder är volymprofilen som syns till höger i diagrammet nedan. Den visar hur mycket av omsättningen som skett på respektive kursnivå. Ju längre ut till vänster de orangefärgade vågräta staplarna når desto högre har omsättningen varit på den kursen. Vi använder fyra års historik för att beräkna volymprofilen.

En titt på volymprofilen ger anledning till försiktighet. Under veckan gjordes ett tappert försök att forcera motståndet vid 1595-1600. Det slutade med en tydlig “reject” – dvs kursen pressades tillbaka nedåt av lågvolymområdet i profilen där köpare och säljare haft uppenbart svårt att komma överens baserat på senaste fyra årens historik. Det kan mycket väl visa sig vara tillfälligt, men tills vi ser en varaktig etablering av handeln ovanför 1600-nivån tolkar vi utvecklingen som osäkert.

Säsongsmönstret är inne i den positiva fasen av året, och OMXS30 brukar toppa ur i slutet av april. Vi räknar alltså med att kurserna kan fortsätta uppåt åtminstone fram till dess. Därefter har utveckling historiskt varit mer osäker.

Tidsbundna effekter

Säsongsmönstret eller årscykeln som vi ofta nämner i analyserna är något vi får många frågor om. Det finns många olika tidsbundna effekter och det finns inte utrymme att gå igenom alla i ett enda blogginlägg, men vi kan titta på den kanske mest tongivande – årscykeln. Utgångsläget för oss var att ta reda på den genomsnittliga utvecklingen över året, alltså hur varje månad har utvecklats i genomsnitt historiskt. Det gjordes genom att lägga årskurvorna ovanpå varandra och ta fram genomsnittskurvan. Ett exempel på det syns nedan. Varje färgad kurva representerar ett års kursutveckling och ur virrvarret kan vi se den svarta kurvan som visar genomsnittet av alla färgade kurvor, i princip den genomsnittliga börskurvan över året. Notera hur rytmisk och relativt konstant svängningen är över tid. Vi kan enkelt se att toppar och bottnar tenderar att hamna ungefär vid samma tid på året (de lodräta markeringarna i kursdiagrammet representerar årsskiften). De kortare lodräta markeringarna visar månadsskiften – kanske inte helt enkelt att se på bilden nedan.

För att visa den statistiska genomslagskraften för årscykeln kan vi göra en enkel simulering där vi köper OMXS30 första börsdagen i oktober varje år (runt botten av genomsnittskurvan) samt säljer första börsdagen i maj. Vi har alltså ingen position över sommarmånaderna. Vi köper för hela kontot vid köpsignal och säljer hela position vid säljsignal och får därmed en återinvesteringseffekt.

Utfall:
Antal affärer: 25 (tidsperiod 1993 – 2018)
Vinstaffärer: 21 (genomsnittsvinst +14,74% per affär)
Förlustaffärer: 4 (genomsnittsförlust -8,59% per affär)
Sammantaget: +1267% inkl återinvestering (exkl utdelningar)
OMXS30 egen avkastning: +728% (exkl utdelningar)

Vi gör ett differentialtest för att bekräfta (handlar tvärtom – köper i maj och säljer i oktober):
Antal affärer: 25 (tidsperiod 1993 – 2018)
Vinstaffärer: 15 (genomsnittsvinst +10,65% per affär)
Förlustaffärer: 10 (genomsnittsförlust -18,00% per affär)
Sammantaget: -51,7% inkl återinvestering (exkl utdelningar)

Det blir alltså en fantastiskt stor skillnad i utfallet. I den övre halvan av bilden nedan ser vi första simuleringen med köp i oktober och sälj i maj. Vi får en jämn och fin avkastning över tid och tenderar att missa de större nedgångsperioderna på börsen. Visst är det ganska få antal år trots allt, men det ger ändå en viss uppfattning om säsongsmönstret. I den nedre halvan ser vi utfallet om vi handlar tvärtom – köper i maj och säljer i oktober. Här får vi ett dramatiskt tapp – framför allt perioden efter IT-boomen år 2000. Portföljen har tappat över 50% av sitt värde sedan 1993 om vi handlat på detta sätt. Vi kan med andra ord säga att det mesta av avkastningen ligger samlad under månaderna okt – apr. Övriga månader har historiskt inneburit en högre risk.

Nästa vecka går vi igenom en annan inte fullt lika konstant svängning, månadseffekten.

Rikard Nilsson
Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer