Hoppa till huvudinnehållet

OMXS30 nära blanksignal

Detta inlägg är marknadsföring.

Stödnivån runt 1595-1600 som vi haft fokus på senaste veckorna ser nu ut att ha brustit definitivt. Det är en tydlig säljsignal, speciellt med tanke på tiden på året och den statistiskt svaga perioden framför oss. Under ett normalt börsår brukar sommarmånaderna inte bjuda på några stora nedgångar, men utvecklingen tenderar helt klart att vara svagt negativ från början av maj till månadsskiftet september/oktober.

Kortsiktigt ser vi hur volymprofilens stöd- och motståndsnivåer ligger placerade för tillfället i diagrammet nedan. Vi baserar vår volymprofil på senaste 4 årens intradaydata för OMXS30. Fredagen stängde ovanför stödnivån runt 1565 vilket är positivt i ett kort perspektiv, och med tanke på det översålda läget i index är en upprekyl absolut inte omöjlig. I så fall väntar motståndsnivåer vid 1595-1600 samt 1635 som vi skrev om förra veckan.
Om även stödet vid 1565 brister finns en nivå till vid 1535 som kan vara intressant. Under den ligger inga riktigt tydliga och starka stöd i vår volymprofil, men det återkommer vi till om det blir aktuellt.Vi ser också fortsatt ökande dag-till-dag-volatilitet, visat som grön kurva i diagrammet nedan. Nervositeten tilltar i marknaden och det brukar ge fallande kurser.

Vad händer om maj stänger under årsmedelvärdet?

På längre sikt blir maj månads stängningskurs intressant då årsmedelvärdet just nu ligger runt 1570. En stängning ovanför är alltid positivt, medan en stängning under årsmedel så här dags på året skulle vara en ganska starkt negativ signal. Simuleringen nedan visar det historiska utfallet när maj månad stängt under årsmedelvärdet. Det har hänt vid fem tillfällen sedan 1990 och för tre av dessa innebar fortsättningen en starkt negativ börsutveckling. Visst är det ett väldigt litet antal tillfällen, men skillnaden mellan en månadsstängning över resp under årsmedelvärdet är mycket stor:

Utfall stängning maj under årsmedelvärde sedan 1990
Simuleringen är gjord som blankningsaffärer där position tas första börsdagen i juni under förutsättning att kursen ligger under årsmedelvärdet. Stängning av positionen sker först börsdagen efter att en månad stängt över årsmedelvärdet igen.

  • 3 affärer resulterade i fortsatt negativ indexutveckling, i genomsnitt -23,5% räknat till första månadsstängning ovanför årsmedelvärdet
  • 3 affärer resulterade i positiv kursutveckling, i genomsnitt +4,9% räknat till första månadsstängning ovanför årsmedelvärdet

Med den statistik som finns visar utfallet ändå att det finns en ganska rejäl uppsida att faktiskt blanka index om maj stänger under årsmedelvärdet, samtidigt som nedsidan är begränsad för större förluster eftersom positionen stängs om en månad stänger ovanför årsmedelvärdet. Historiskt har denna enkla taktik prickat in de större nedgångarna på börsen men har bara “missat” vid två tillfällen sedan 1990, och då med små förluster.Vi ser fram emot stängningen för maj!

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer