Jag fortsätter omvandlingen av portföljen för att anpassa den till nya förutsättningar. Som ett led i denna översyn har i veckan två nya aktier tillkommit i portföljen, Alimak och Wise.
Stockholmsbörsen står och stampar nära toppnivåer för året och index har etablerat sig på rätt sida nollstrecket hittills i år. Portföljen har utvecklats hyfsat den senaste veckan efter en tids underprestation.
Som jag tidigare skrivit ser jag behov av förändringar i portföljen efter förändrade förutsättningar i spåren av stigande räntor och försvagad krona. Flera av mina aktier har uppvisat svag relativ utveckling och portföljen har tappat mot index de senaste månaderna. Jag har ett positivt huvudscenario för börsen, men jag behöver rätt aktier som tillhör marknadsledarna i sådan förmodad uppgång.
Så jag har påbörjat en omvandling av portföljen. Nyligen sålde jag mitt innehav i Melker Schörling och denna vecka har jag gått vidare med ytterligare förändringar. Bland annat har två nya aktier tillkommit i portföljen, Alimak och Wise.
Alimak i medvind
Jag har köpt lite aktier i bygghisstillverkaren Alimak Group, ett bolag med bra tillväxttakt såväl organiskt som via förvärv. Alimak är ett globalt företag med försäljning på ett 50-tal marknader. Bolaget finansiella mål är en tillväxt på 10 procent och en rörelsemarginal på 17 procent. Den senaste delårsrapporten visar att de är på god väg dit, med bra tillväxt och fina marginaler trots långt ifrån optimala marknadsförutsättningar. Nyligen meddelade bolaget ett större förvärv av Facade Access Group som förväntas bidra positivt till vinst per aktie. Det är en inte helt billig aktie, men ändå ett intressant alternativ för ett positivt konjunkturscenario. Efter börsintroduktionen 2015 backade aktien tillbaka och efter ett års kraftsamling har aktien i dagarna tagit sig upp på nya toppnivåer igen.
Attraktiv värdering i Wise Group
Jag har också köpt aktier i rekryterings- och konsultbolaget Wise Group. Bolaget utvecklas väl med god tillväxt och förbättrade marginaler. I den senaste delårsrapporten uppvisar bolaget en tillväxt på 12 procent och ett vinstlyft på drygt 40 procent. Tillväxten är ett resultat av såväl organisk tillväxt som förvärv, organiskt ökade omsättningen med tio procent under årets första nio månader. Rörelsemarginalen förbättrades till 5,4 procent och mer borde gå att få ut på sikt.
Bolagets utländska satsningar i Finland och Danmark är i tidigt skede och belastar fortfarande resultatet, men god tillväxt i dessa verksamheter talar för att de så småningom börjar bidra till marginalerna. Värdering känns attraktiv mot bakgrund av tillväxten och möjligheten till förbättrade marginaler. Fjärde kvartalet är normalt bolagets starkaste och med en bra avslutning på året borde vinsten kunna hamna uppåt fem kronor per aktie. Med en kurs på 66 kronor i skrivande stund motsvarar det ett p/e-tal kring 13.
Fabege får lämna
Fastighetssektorn och mina Fabege-aktier har gått svagt de senaste månaderna. En faktor är de stigande räntorna på sistone i spåren av det amerikanska presidentvalet, vilket inte gynnar den räntekänsliga fastighetssektorn. Annars pekar det mesta uppåt för sektorn och Fabeges senaste rapport innehöll mestadels positiva signaler. Men så ser det oftast ut nära toppen av en trend. Kursutvecklingen och ränteutvecklingen bekymrar mig och säger mig att risken är stor att något avgörande har ändrats i förutsättningarna.
Som jag skrev i mitt förra inlägg (se Räntemarknaden visar vägen) väntar jag mig en period av höjningar från centralbankerna framöver när konjunktur- och börscykeln går in i sin slutfas. Fastighetssektorn är knappast gynnat i ett sådant scenario och jag väljer att kliva av Fabege.
Fler förändringar på gång
Efter dessa förändringar har jag fortfarande jobb kvar att göra. Jag har en aktieexponering på drygt 70 procent, alltså i nivå med normalläget i min portfölj. Jag vill på sikt öka andelen aktier och det kommer att hända mer i portföljen framöver, både köp och försäljningar.
/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet