Året hade börjat bra för Fingerprint Cards som levererade flera goda nyheter kring sina produkter. Tisdagen den 17 januari blev dock startskottet för en serie dramatiska händelser kring företaget som fått aktiekursen att falla från 64,55 till 56,70 idag fredag. Det motsvarar en kursnedgång på drygt 12 procent.
Trots en negativ utveckling har många Sharevilleägare hopp om att det ska vända uppåt. Enligt statistik från Nordnet så är Fingerprint tillsammans med H&M de två mest nettoköpta svenska aktierna bland toppmedlemmarna på Shareville senaste månaden.
Ekobrottsmyndigheten inledde utredning
Tisdagen den 17 januari släppte alltså Ekobrottsmyndigheten bomben att de dragit igång en utredning om handeln i bolaget med kursdrivande syfte under 2016. Rubriceringen är grov otillbörlig marknadspåverkan och vid detta tillfälle fanns inga misstänkta personer utpekade.
Dagen efter sänkte Handelsbanken sin riktkurs i Fingerprint till 75 kronor (80) även om de upprepade sin rekommendation att öka innehavet.
“Även om de operationella riskerna är höga bedömer vi att uppsidan är värt risken”, skrev banken i en kommentar.
Även SEB justerade sin riktkurs på bolaget till 82 kronor (85) men även de med rekommendationen köp.
Under torsdagen samma vecka pekades fem amerikanska hedgefonder ut i förundersökningen i handeln i bolaget. Det uppges handla om bland annat spoofing, alltså att order läggs och makuleras i syfte att vilseleda marknaden.
Samma dag kom också rapport från Avanza om att antalet aktieägare hade ökat efter den tidigare kursnedgången i december. De nya ägarna är betydligt yngre. Köpare under 20 år dominerar och de har köpt för klart mindre belopp än tidigare, menar Claes Hemberg. Två av tre aktieägare hos näthandlaren står på minus trots den tidigare kraftiga kursuppgången för aktien.
Nu var det bara en vecka kvar tills den fristående boken om Fingerprint skriven av ekonomijournalisterna Karolina Palutko Macéus och Per Agerman skulle släppas, alltså 26 januari.
Anhölls…
Med detta tog börsen helg men redan på måndagen skulle stormen kring bolaget fortsätta. Då meddelades det att företagets styrelseledamot Lars Söderfjäll hade anhållits misstänkt för marknadsmissbruk. Även storägaren Johan Carlström hade anhållits på samma grunder. Fingerprint styrelseordförande Jan Wäreby sade att de såg mycket allvarligt på uppgifterna och att de samarbetade med myndigheten i utredningen.
En genomgång visade att det bara var en svensk fond , Evli Swedish Smallcap, som hade mer än 2 procent av sitt innehav i Fingerprint; 2,08 procent. Fyra fondbolag hade en andel större än 1 procent i bolaget.
På måndagen, samma dag, kommenterade Svenska Dagbladet händelsen som sågs som anmärkningsvärd och allvarlig. Nasdaq Stockholm, Stockholmsbörsen ville att Fingerprint Cards skulle se över sina rutiner men bedömde att det i dagsläget inte fanns grund för att företaget skulle placeras på observationslistan.
På tisdagen, alltså två dagar före boksläppet, började uppgifter från Fingerprintboken att sippra ut. Författarna hävdade att Fingerprint varit nära att för flera år sedan få både Microsoft och Samsung som storkunder. Bägge kunderna har senare blivit kunder, men då inom surfplattor och laptops. Boken var inte sanktionerad av Fingerprints ledning och deras tidigare vd Johan Carlström kallade i en tweet boken för gamjournalistik.
…och släpptes
Denna dag vändes också blad i Ekobrottsmyndighetens utredning. Beskedet var att både styrelseledamoten Lars Söderfjäll och Johan Carlström hade släppts, men misstankarna kvarstod och utredningen fortsatte.
Under onsdagen släppte Carnegie en analys där de upprepade sälj i bolaget med riktkursen 45 kronor. Samma dag tog Lars Söderfjäll beslutet att lämna styrelsen. Beslutet hade han fattat själv efter en dialog i styrelsen, hette det.
Produktnyheter
Trots allt som hänt kring bolaget i januari återstår flera fakta: Fingerprint har lanserat en ny produkt som gör bolagets touchbaserade fingeravtryckssensorer tillgängliga för pc-marknaden. Bolaget breddar sig därmed från att tidigare nästan uteslutande rikta sig mot smartphonemarknaden och ett första bevis kom redan vid årsskiftet då Samsung valde det svenska bolagets sensorer i sin nya Notebook 9-serie.
Fingerprints sensor FPC1025 finns också med i flera nya smartphones som släppts i år så som Huawei Enjoy 6S och HTC. Samtidigt har en annan kund, Xiaomi, släppt Mi Mix White där sensorn FPC1235 integrerats.
På teknikmässan CES i Las Vegas visade företaget BenjiLock upp sin nya produkt, ett hänglås med touchsensorn FPC1020 från Fingerprint. Säljstart för produkten anges till tredje kvartalet i år.
Fingerprints sensor FPC1145 har också integrerats i telefonen HiSense A2 som nyligen lanserades. Med den lanseringen tycks Fingerprint ta sikte på de mindre tillverkarna, ett område bolaget för några månader sedan sade sig inte ha satsat utan låtit konkurrenterna ha fritt spelrum. Även om de tio största smartphonetillverkarna i världen står för den absolut största volymen finns det ett stort antal mindre aktörer som tillsammans har en rejäl marknadsandel.
Källa: Edge.
I skrivande stund är aktien nere på 56,70 kronor. Aktien toppade den 4 december 2015 på kursen 135 kronor.
Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire
Aktieägare forum är 30% farligt och kursdrivande båda upp och ned.