Hoppa till huvudinnehållet

Om utdelningar och IPO:er. Tre frågor till Private Banking

Telefonen går het hos Louise Aronsson i Private Bankings service- och mäklarteam. Den här månaden svarar hon på tre av de frågor som kommer allra oftast.

Fråga 1. ISK och kapitalförsäkring blir som bekant schablonbeskattade, bland annat insättningar och inflytt av värdepapper. Räknas utdelningar som insättningar? Om så, kan man välja att få utdelningen inbokad på ett annat konto?

Svar: Utdelningen kommer alltid bokas in till det konto som man ägde aktien på vid avstämningsdagen, så du kan inte välja konto för utdelning. Däremot räknas inte utdelningen som en insättning och kommer inte att ingå i kapitalunderlaget som blir schablonbeskattat.

Fråga 2. Vilken ränta och belåningsgrad gäller för Nordnets bolån?

Svar: Det är fortfarande 50 procents belåningsgrad för att kunna flytta in eller ta upp ett rabatterat bolån hos Nordnet. Vilken ränta du får beror på hur mycket tillgångar du och en eventuell medlåntagare har tillsammans hos Nordnet. Bolagskonton och pensioner räknas givetvis in i beräkningen:

2,5- 5 miljoner: 1,24 % ränta (0,8% rabatt)

5 – 10 miljoner: 1,04 % ränta (1 % rabatt)

>10 miljoner: 0,89 % (1,15 % rabatt)

För högsta rabatt krävs en belåningsgrad på max 50 % och minst 10 mkr i tillgångar hos Nordnet. Effektiv ränta utan rabatt för ett bolån på 1 mkr med en bindningstid på 3 mån och en löptid på 30 år är 2,04 %, vilket (förutsatt oförändrad ränta och utan hänsyn till ev. skatteavdrag) ger en månadskostnad om 1 700 kr och en total kreditkostnad om 1 612 000 kr. Bolånet kräver en kostnadsfri aktie- och fonddepå hos Nordnet.

Fråga 3. Varför kan man ibland teckna nyemissioner via ISK och ibland inte? Om man tecknar en nyemission i en aktie- och fonddepå, kan ni flytta aktierna till ett ISK innan handeln startar om man får tilldelning?

Svar: För att få teckna aktierna på ett ISK ska alla aktier som ingår i erbjudandet vara nyemitterade. En vanlig företeelse är att ägare vill passa på att sälja av en del av sina aktier i och med en börsintroduktion, då innehåller erbjudandet även befintliga aktier och kan alltså inte tecknas på ISK. Nordnet hjälper gärna till att flytta aktier från en aktie- och fonddepå till ett ISK, men då måste aktien ha börjat handlas. Vi kan inte flytta den innan börsintroduktion.

/Louise Aronsson, Private Banking

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer