Hoppa till huvudinnehållet

Oljefonden och hållbarhet – synonymt med varandra, eller varandras raka motsatser?

Kul att du hittade hit! Förhoppningen är att denna blogg ska vara en inspiration till mer hållbart sparande och en källa till kunskap inom området hållbar finans.

Missade du intro-blogginlägget för Hållbarhetsbloggen kan du läsa det här.

I det här första blogginlägget vill jag diskutera den så kallade Norska Oljefonden, eller Statens pensjonsfond utland som det heter egentligen, och deras rapport om ansvarsfulla investeringar 2014.

Oljefonden – en av världens största kapitalförvaltare

Tro mig, jag förstår om det första du vill göra är att ifrågasätta Norska Oljefondens kredibilitet på området (hållbarhet och fossila bränslen rimmar ju inte riktigt ihop).

Faktum är att Norska Oljefonden − som anses vara en av världens största “fonder”, med aktieposter i över 9 000 bolag och över 6 trillioner NOK i förvaltat kapital − är välkänd i både investerarsammanhang och på kapitalmarknaderna för sitt arbete med hållbarhet i deras investeringsmodeller.

Oljefonden om hållbarhet i sin verksamhet

Efter en genomgång av Oljefondens rapport vill jag lyfta ett par intressanta stycken som beskriver utmaningarna med klimatförändringar i deras verksamhet:

Klimatförändringar kan påverka investerares långsiktiga avkastning

“The challenges of climate change, both the physical impacts and the regulatory and technological responses, may give rise to risks and opportunities for companies. How companies manage these, may drive long-term returns for us as a shareholder.”
Hämtat från följande föreläggande kring implementering av ny beräkning och rapportering av eventuella utsläpp av växthusgaser från kol, olja och gasbolag.

Oljefonden avyttrar innehav efter genomgång av miljö- och samhällsrisker

“In 2014, we divested from 49 companies after an assessment of environmental and social risks. We also stepped up our environment-related investments during the year. These are investments in areas such as renewable energy, energy efficiency and natural resource management, all subject to the same return requirements as the rest of the fund.”

Miljörelaterade investeringar med samma krav på avkastning

Det här ger viktiga ledtrådar till hur en av världens största kapitalförvaltare ser på hållbarhet. De beskriver tydligt sin syn på hur miljömässiga- och sociala förändringar skapar både risker och möjligheter inom företagande. Beroende på hur dessa hanteras av bolagen kan det påverka både tillväxt och avkastning. De väljer att avyttra innehav från bolag där dessa risker blir allt för höga.

En annan intressant aspekt är att de miljörelaterade investeringarna som fonden genomfört under året har samma krav på förväntad avkastning som övriga investeringar i fonden.

Att påverka är att involvera sig

Vidare i rapporten beskriver Oljefonden hur;

“We raised environmental, social and governance (ESG) issues at 623 – almost a quarter – of our meetings with companies in 2014. Meeting company executives and experts gives us an opportunity to learn about companies’ operations, prospects and governance. These meetings are also a good opportunity to present our views on ownership, sustainable business practices and reporting expectations.”

Fonden för alltså en aktiv ägarpolitik, och deras höga krav visar sig i antalet företag som de tagit upp ESG-relaterade frågor med. Det tyder också på att det finns mycket kvar att göra bland företagen.

Vad kan vi själva göra för att spara mer hållbart?

Att rösta med fötterna är ett känt uttryck, och inom investeringar även vida diskuterat. Med tanke på de avyttringar Oljefonden gjort under 2014 finns det inte någon som helst anledning till varför inte vi privata investerare skulle kunna agera på liknande sätt!

Ställ krav

Precis som vi ställer krav på de varor och tjänster vi konsumerar i vår vardag kan vi, och bör vi, ställa krav i vårt sparande. Är du inte nöjd med transparensen i någon av de fonder du äger? Tala då om det för fondbolaget. Saknar du verktygen för att enklare kunna använda dig av hållbarhetskriteria i ditt sparande, säg det till banken. Precis som du går till butiken och ställer krav på de varor du köper, kan du ställa krav i ditt sparande!

Nästa gång – EUROSIF

Nästa gång kommer vi fortsätta på ämnet hållbara- och ansvarsfulla investeringar, men istället titta på vad EUROSIF (European Sustainable Investment Forums’) har att säga på området.

Ps. Om du vill diskutera inlägget, ämnet “hållbar finans”, eller ge förslag till framtida inlägg är du varmt välkommen att göra så antingen i kommentarsfältet nedan, eller t ex genom att ställa en öppen fråga på Nordens största sociala investeringsnätverk Shareville. Där har vi över 50 000 medlemmar som valt att dela sina portföljer för att bli framgångsrikare i sitt sparande tillsammans. Du behöver i dagsläget öppna ett konto på Nordnet om du inte redan har ett för att ta del av Shareville.

Ha det gott i sensommarvärmen!

Hälsningar,

Rickard
Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-11-11 18:54

Bra med detta engagemang från Nordnets sida. Som nybörjare inom investeringsområdet försöker vi skapa oss en bild av vad olika aktörer kan bistå med. Att satsa på hållbara alternativ ser vi då inte bara som en möjlighet utan en självklar nödvändighet. Vill utveckla en ”hållbar” strategi inför våra satsningar och genast infinner sig då ett par frågor; Hur kan vi som enskilda investerare på bästa sätt försäkra oss om att ett bolag arbetar på ett miljövänligt/hållbart sätt? Finns någon typ av certifiering/klassificering av ”hållbara” bolag? Vilka garantier finns för att bolagen verkligen svarar upp mot kraven, (med tanke på bl… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-11 17:06

Om jag hade varit du se5 hade jag iste4llet lagt ner mer tid pe5 att se f6ver dina nuvarande aktiainnehev och din ff6rdelning mellan re4ntebe4rande och aktier iste4llet. De4r tror jag du har betydligt mer pengar att vinna.I klartext: Mer aktier, mindre re4ntebe4rande samt se5 menar jag att det finns andra aktier som le4mpar sig be4ttre i en le5ngsiktig strategi e4n vissa av de innehav du har. I klartext: Aktier som visar betydligt stf6rre tillve4xt e4n dina nuvarande innehav.But that s just my opinion.