Hoppa till huvudinnehållet

Oljeaktierna som lockar flest

Oljepriserna rusade under måndagen efter helgens oväntade drönarattacker mot saudiska oljefält. WTI-oljan (West Texas Intermediate crude) handlades upp över 10 procent till över 60 dollar per fat. Detta innebär den största dagliga uppgången för oljan på över tre år. Brent-oljan handlades samtidigt upp över 8 procent till 67 dollar per fat. Även om det blev en viss nedgång för oljepriset igår (tisdag) är det fortsatt oroligt på oljemarknaden.

Hos oss har det också gett avtryck i handeln och betydligt fler kunder än vanligt har handlat oljeaktier och instrument med exponering mot olja i inledningen av denna veckan.

Omsättning i Lundin Petroleum upp 664%

När det gäller omsättning så stod Lundin Petroleum och African Oil för de största ökningarna i handel under måndagen jämfört med en vanlig handelsdag. Handeln i Lundin Petroleum ökade med 664% och i Africa Oil var den 420% högre jämfört med snittet hos oss denna månad.

Oljabolagen med flest ägare hos oss

När det gäller antal nya ägare är det framförallt Equinor och Lundin Petroluem som lockat flest nya ägare efter atacken i Saudiarabien.

Bolag Totalt antal ägare (17/9)Kursutveckling 3 år
EQUINOR ASA 1318842%
DNO ASA 362477%
LUNDIN PETROLEUM 4387112%
AFRICA OIL 3771-29%
Maha Energy AB A 2887 307%
ENQUEST 2329 -6%
Tethys Oil 118555%
SHAMARAN PETROLEUM 1184

63% av kunderna positionerade för oljeuppgång

Utöver våra aktieinnehav finns det fler sätt att positionera sig för upp eller nedgång i olja, bland annat genom börshandlade produkter som Bull & Bear, Mini Futures och Warranter. Vad gäller handeln i dessa intrument är det just nu 63% som tror på ett stigande oljepris, en nedgång från 80% vid början av 2019.

Orsaker till prisuppgången

Bakomliggande orsaker till den plötsliga uppgången för oljan är alltså lördagens attacker mot Saudiarabiens oljefält Abqaiq och Khurais. Det nedstängda oljefälteten stod tidigare för cirka 5,7 miljoner fat olja per dag, vilket motsvarar mer än 5 procent av världens globala dagliga produktion.

Saudiarabien meddelade att en tredjedel av produktionen har återställts på måndagen, men uppgav samtidigt att det kan ta flera veckor innan de återigen når full produktion, enligt Wall Street Journal.

Jemens Iranstödda huthirebeller tog på sig attacken, men USA har pekat ut Iran för att ligga bakom.

MER LÄSNING: Bolagens som påverkas av ett högre oljepris

USA gör oljereserv (SPR) tillgänglig för första gången sedan 2011

Den amerikanska presidenten Donald Trump har också meddelat på Twitter att han gett tillåtelse att använda de amerikanska oljereserverna (SPR, Strategic, Petroleum Reserve) om det behövs för att ”säkerställa utbudet på marknaden”.

Den amerikanska energimyndigheten har i sin tur meddelat att 630 miljoner fat olja från SPR kommer finnas tillgängligt för att motverka de störningar på marknaden som denna attack mot Saudiarabien medför. Senaste gången SPR tillgängliggjordes för marknaden var 2011 under oroligheterna i Libyen.

Risk för eskalering. “We are locked and loaded” – Donald Trump.

Hotet för en ytterligare eskalering av konflikten som även involverar USA kan potentiellt driva oljepriserna ännu högre. Efter attacken på söndagen svarade Donald Trump att USA var redo och indikerade att ett militärt ingripande skulle kunna bli aktuellt. USA pekar ut Iran som skyldiga för attackerna, men regeringsföreträdare i Tehran förnekar detta.

Spänningarna mellan USA och Iran var redan innan detta påtagliga då USA under 2018 drog sig ur kärnenergiavtalet med Iran och istället införde nya sanktioner mot landet.

MER LÄSNING: Bolagens som påverkas av ett högre oljepris

Så kan du få exponering mot olja

För dig som vill få en ökad eller minskad exponering mot oljemarkanden finns flera alternativ, bland annat direktägande i aktier i sektorn, via ETF:er och börshandlade produkter. Den sistnämnda typen av instrument kan du också handla utanför börsens vanliga öppettider. Men för att handla börshandlade produkter behöver du först göra ett kunskapstest. Produkterna anses vara komplicerade och är förenad med risk som du som kund behöver vara införstådd med. Innan du tar testet är det bra att läsa på om produkterna på vår utbildningsportal för Nordnet Markets.

På vår nya sajt kan du enkelt filtrera fram de underliggande produkter du vill handla och i vilken riktning.

Här kan du till exempel se våra certifikat med Olja som underliggande som handlas i SEK, och här kan du se motsvarande lista för våra Minifutures med Olja som underliggande.

Två viktiga saker att hålla reda på när du handlar med certifikat är hävstång och spread. Hävstången anger hur hög multiplicering av den underliggande tillgångens kursutveckling du får under en enskild handelsdag. Till exempel om priset på Olja rör sig upp eller ner 5 procent en dag kommer du med en hävstång på 10 att få en utveckling på antingen 50 procent upp eller ner beroende på vilken typ av certifikat du ägt. Spread är skillnaden mellan den köp- och säljkurs som respektive certifikat har och innebär en kostnad för den som investerar. Spreaden kan uttryckas både i procent och absoluta tal. En produkt som handlas i låga valörer får normalt sett en högre procentuell spread jämfört med en produkt som handlas till en högre valör, därför bör man ha koll på vad spreaden är både i procent och kronor/ören. Det är fler faktorer som påverkar spreaden som t.ex. val av produkt, hävstång eller underliggande tillgång.

För Minifutures och Unlimited Turbos är Riskbuffert, Finansieringsnivå och Stop Loss viktiga att ta i beaktning när du handlar dessa produkter.

Riskbufferten visar hur mycket den underliggande tillgången, olja i det här fallet, är tillåten att stiga/falla i värde innan produkten stoppas ut.

Finansieringsnivån är en viktig parameter när man ska beräkna en Mini Futures värde, eftersom det är den som bestämmer hävstången.

Stop Loss är den nivå i reella tal som den underliggande tillgången stoppas ut på dvs. om värdet på olja når produktens angivna stop loss-nivå så kommer man att stoppa ut produkten och återbetala det ev. restvärde som finns kvar.

Hur agerar du?

Har du något bolag med exponering mot oljesektorn i portföljen? Kommentera gärna hur du tänker kring sektorn.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer