Hoppa till huvudinnehållet

Kraftiga rörelser i olja – vad händer framåt

Oljepriset har rasat som en följd av ökad produktion från Mellanöstern i kombination av minskad konsumtion då Kinas fabriker har varit stängda. Priset är för lågt för att nå lönsamhet, men frågan är vad som skulle kunna få priset att stiga?

WTI terminen värdelös ett tag

Efterfrågan på olja är just nu så låg att innehavare av terminskontrakt som löpte ut under april blev värdelös. Till och med negativa värden kunde avläsas.

Det man behöver förstå är att olja är en fysisk tillgång som handlas med terminer. För den som äger terminen på slutdagen så får du fysisk leverans av olja. När efterfrågan är låg kommer det inte vara lika intressant att lagerföra oljan, då den är svårsåld just nu.

Att WTI terminen blev värdelös var således bara en koppling till den fysisk leveransen. Ännu är inte Olja en värdelös tillgång, utan priset är uppe kring 20 dollar fatet igen då nästa termin handlas.

Priset framåt då?

Kommer efterfrågan att vara fortsatt låg och att oljeproduktionen förblir på liknande nivå så kommer priset fortsätta ner. Om efterfrågan kommer tillbaka och i kombination med minskad produktion så finns det potential på uppsidan. Mer om utbudet och efterfrågan nedan.

Brent oljan

Oljepriset har mer än halverats sedan årsskiftet. Det är samtidigt dramatiska rörelser både uppåt och nedåt att detta läget snabbt kan förändras. Den som upplever att börsen just nu bjuder på kraftiga rörelser har missat oljas kraftiga volatilitet.

OVX Indexet mäter volatiliteten på oljepris likt VIX indexet för amerikanska börsen

Volatiliteten har ökat med närmare 700% i oljepriset sedan årsskiftet. Så länge volatiliteten är fortsatt uppe på dessa höga nivåerna så kommer det vara många dagar med kraftiga rörelser även framöver. Det är inte orimligt att vänta sig dagsrörelser som är tvåsiffriga både på uppsidan och nedsidan. Bilden nedan visar just dagsrörelserna sedan årsskiftet. Vi har sett vissa dagar med tapp på -30% och dagar med uppgång på över +15%.

Klassisk miss i Utbud och Efterfråga

Det dramatiska fallet på olja härleddes av kraftiga utbudstillskott genom att Saudi och Ryssland inte kommer överens om oljeproduktionen och båda väljer att pumpa upp mer olja. Båda länderna är nettoexportörer och finansierar statskassan genom oljeförsäljning. Efter att kinesiska fabriker gick ner i lockdown under inledningen av året så såg oljeproducenterna ett inkomsttapp. Då det är storpolitik det i slutändan handlar om och varje land tänker på sig själv först så hade man svårt att komma överens om en produktionstakt i OPEC+ samarbetet.

Det man försöker med är att spela ut varandra genom att öka produktion. Alla kommer få svårt att ha en lönsam oljeproduktion på dessa låga nivåer, men förhoppningen är givetvis att “motståndslandet” får större problem. Alla försöker klämma till varandra.

Ett rimligt scenario är att man förr eller senare vaknar upp och så inser man att det är bättre med en överenskommelse än att försöka konkurrera ut. Dessutom finns det anledning att anta att behovet av olja kommer upp i normala nivåer igen när fabriker startar upp och privatpersoner börjar köra bil igen.

Miljontals olja fat per dag

När man pratar om oljeproduktion och konsumtion så pratar man om antal miljoner fat olja per dag. Den totala mängden ligger omkring 83,5 miljoner fat olja per dag, i grafen här nedan ser du den historiska utvecklingen.

Det man bråkar om är omkring 10-12 miljoner fat olja per dag i ökad produktion. När man säger 10 miljoner fat så är det bra att ha i det i relation till hur mycket som produceras totalt och det är omkring 15% vilket därmed också får så enorm priseffekt på oljan.

Dom 3 största oljeproducenterna fram till årsskiftet

USA, Ryssland och Saudi är de största producenterna av olja, de styr utbudet. Om vi vänder på ekvationen och kollar på efterfrågan och vilka länder som förbrukar olja ser det ut så här.

Den största konsumenten är fortfarande USA och det har varit viktigt för den amerikanska ekonomin att man skulle bli “självförsörjande” på olja. Nu är man detta men brottas givetvis med att behålla lönsamheten i att producera olja precis som alla andra producenter.

Kina är den ekonomin som har rört sig mest under senaste decenniet och just därför blir det ett enormt tapp när man under början av året var tvungna att stänga ner sina fabriker.
Alla andra oljekonsumenter är relativt små jämfört med USA och Kina, men värt att ha i bakhuvudet framöver är att om de flesta av dessa länder går ner i hel- eller delvis lockdown kan det aggregera upp till ytterligare tapp i efterfrågan.

Investeringsalternativen

Det finns flera olika sätt att investera om man tror på en uppgång i oljepriset. Det första som du säkert kommer att tänka på är att investera i aktier där bolaget är verksamt inom oljeindustrin.

Här nedan har vi listat ett urval av bolag på den svenska-, norska- och nordamerikanska börserna som påverkas av oljepriset. Kom ihåg att när du köper oljeaktier så är det viktigt att hålla koll på vilket oljepris som man upplever lönsamhet att producera oljan. När det nu är oroliga tider är det viktigt att bolagen anpassar kostnadsbasen för att överleva.

BolagÄgare hos Nordnet (april -20)Ägare hos Nordnet (dec -19)
EQUINOR ASA19 82313 067
DNO ASA5 7774 664
LUNDIN PETROLEUM5 4063 722
AFRICA OIL3 6643 748
Maha Energy AB A3 3252 897
International Petroleum2 9143 017
ENQUEST2 3412 221
Tethys Oil1 4531 215
SHAMARAN PETROLEUM1 1401 160

Har jag glömt lista någon aktie? Skriv gärna i kommentarsfältet längst ned.

Börshandlade instrument

Certifikat och Mini-future är instrument som ger en direkt exponering mot oljepriset. Tänk på att försöka hålla hävstången låg om du tänker placerar över en länge tid. Då det är kraftiga rörelser kan du bli knockad.

Ju högre hävstång din Mini Future har desto högre är risken. Det är viktigt förstå hur en Mini Future fungerar innan du investerar i den. Läs alltid igenom produktinformationen innan du investerar.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-04-22 18:15

Hej Alexander!

Varför rekommenderar du inte “Bull Olja X1 Nordnet”? Vad finns det för lämpliga aktiefonder om man vill vara exponerad mot oljepriset? Går det investera i spotoljepriset för WTI och Brent?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-04-23 09:37

Det finns som instrument också. Det finns fler alternativ givetvis, några ETFer som följer både oljepris och oljebolagen.
Blev lite kladdigt att försöka skriva ut alla instrument. Det är inte på något sätt en rekommendation, utan bara information om några sätt att exponera sig.
Gällande Bull och Bear så har det varit mycket Knockout under denna kraftiga rörelse som varit, denna kan vara bra att hålla lite extra koll på om man har hävstång: https://www.nordnet.se/blogg/knock-pa-etp/