Hoppa till huvudinnehållet

Oktober – börsårets “black swan”

Detta inlägg är marknadsföring.

Det har väl inte undgått någon att volatiliteten åter gjort entré, och detta lagom till oktober började. Jag har skrivit många gånger tidigare om just oktober som den mest volatila och oberäkneliga börsmånaden. Av alla riktigt stora nedgångsdagar – större än 5% ned inom samma dag – har över hälften inträffat just i oktober sedan slutet av 80-talet. 

Nedan finns dagar med nedgångar större än 5% inringade sedan 1987. 
Av 24 tillfällen fram till 2011 är alltså hälften i oktober – det är knappast bara slump. 

Ytterligare 6 tillfällen har inträffat i september eller november, så totalt har 18 av 24 tillfällen varit inom ett enda kvartal. 

Man hör ofta att oktober är “orolig” pga bolagsrapporter, men det håller inte riktigt eftersom vi har bolagsrapporter vid tre andra tillfällen per år också. Det positiva är att vid dessa större nedgångar i oktober har övervägande delen visat sig vara bra köptillfällen, med en klar tendens till högre kurs redan inom 2-4 veckor igen.

Jag har kört lite statistik i Kalkylforskaren i Autotrader, och tittat på dagar med stora ras i oktober historiskt. Följande villkor användes:

Dagens stängning minst 3% lägre än igår
Månaden ska vara oktober

Vi får då 26 träffar senaste 7000 börsdagarna vilket motsvarar ca 28 år. Av dessa har kursen stått högre 3 dagar senare i 61,5% av fallen. Fem dagar senare stod kursen högre i 65% av tillfällena, och 10 dagar resp 21 dagar (1 månad räknat i börsdagar) senare stod kursen högre i 69% av gångerna. Det är ändå en hyggligt tydlig tendens att det faktiskt brukar löna sig att “köpa dippen” när den väl kommer.

Teknisk analys i kortare perspektiv Veckan som gick bjöd på ett rejält nedställ på världens börser, men som sagt inte helt oväntat med tanke på tidpunkten på året. I förra analysen för ett par veckor sedan hade jag också 1665 som målkurs och noterade att den hade nåtts. Efter det kortsiktigt överköpta läget som då hade uppstått var det naturligt att någon form av nedrekyl skulle komma.

Är nedgången över nu då? Jag sticker ut hakan igen och säger att  den faktiskt kan vara det med stöd av historiska utfall. Det som talar för uppgång from nu är bl a följande:

  • OMXS30 har varit nere och vänt på en stödstruktur i Fishnet-profilen vid 1575
  • Historiskt har stora nedgångsdagar i oktober varit bra köptillfällen
  • Cycle Month-indikatorn hittar 7:e och 13:e i månaden som de mest gynnsamma dagarna att köpa just nu

Viss reservation för motståndet i volymprofilen runt 1595-1600 som kan bromsa tillfälligt. Men jag utgår från att nivån bryts och då riktas fokus på nästa hållplats vid 1635 följt av 1660. 

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer