Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Öka din avkastning med aktielåneprogrammet

Jag går igenom vad du behöver tänka på för att ta del av Nordnets aktielåneprogram.

Öka din avkastning i kapitalförsäkring

Genom Nordnets aktielåneprogram ställer du dina aktier till förfogande för bland annat blankning. Du får en ersättning för detta inbetald på ditt konto en gång i kvartalet. Allt sköts automatiskt och du kommer inte märka att dina aktier är tillgängliga för aktielån.

Om någon lånar dina aktier betyder det i praktiken att den investeraren spekulerar i att värdet på dina aktier ska falla. Det betyder inte nödvändigtvis att dina aktier kommer att falla i värde, med det är viktigt att förstå vad blankning innebär.

Det är i sig inte något negativt med blankning, tvärtom så hjälper det börsen att få en effektiv prissättning.

En tillgång ska inte falla i värde utan att något fundamentalt har hänt och en tillgång ska inte heller stiga i värde om inte något fundamentalt har hänt. Då är prisbilden ineffektiv. Om något faller utan motivering så kommer en rationell köpare att öka på i det innehavet. Motsatsen gäller givetvis när något stiger omotiverat, då kommer en blankare att öka sin negativa exponering mot det innehavet.

För dig som ändå tänker vara långsiktig i dina placeringar så spelar kortsiktiga fluktuationer mindre roll. Du har ju ändå tänkt äga dina aktier över tiden. Detta möjliggör att du kan få en liten “extra avkastning” om någon kortsiktigt vill spekulera i nedgång.

Kolla gärna in klippet för att höra hur jag resonerar och förklarar Nordnets aktielåneprogram. Ställ gärna dina frågor här i kommentarsfältet.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-07 16:12

Hur fungerar det om man lånat ut sina akter och man plötsligt vill sälja? Hur ser låneavtalet ut?
Går det att se (indikativa) räntor någonstans?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-05-08 17:14

Tjenare Fredrik,
Du kan köpa och sälja precis som vanligt. Du kommer inte kunna se om dina aktier är utlånade, utan allt sköts automatiskt.
Nordnet kommer aldrig låna ut alla aktier som finns på plattformen, just för att det ska finnas marginal för de aktieägare som vill sälja och köpa under tiden.

Så du kan inte heller se någon indikativ ränta. Varken gällande vad du har ännu tjänat in under kvartalet eller för den delen vad räntan på olika aktielån är. Då detta är konstant föränderligt så går det inte prognostisera vad låneräntan på en aktie är.

Anonym
Anonym
2019-05-08 13:45

Om aktierna som är utlånade under utlåningstiden ger aktieutdelning. Vem får utdelningen ?? Den som lånat ut aktierna eller den som lånat dem ?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-05-08 17:15

Du kommer alltid få utdelning som ägare av aktierna. Så du kommer inte märka att någon skillnad på ditt konto, ja förutom att det kanske trillar in en liten extra bonus i form av ränta varje kvartal om dina aktier varit utlånade.

Anonym
Anonym
2019-05-15 08:13

Hej. Mot slutet av videon (05:35) förklarar du riskerna. Som du förklara det låter det lite som ”call and put” option handel. Stämmer detta eller ha jag missuppfattat det? Tack på förhand.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-05-15 09:18

Hej,
Inte säker på vad du syftar till. Aktielånprogrammet har inget med call and put optioner att göra. Det används inga option i riskhanteringen av detta.

Anonym
Anonym
2019-05-20 10:53

vad tjänar jag på det. och om nu konkursar med med försäljning av andras aktier . det är ju intressant att kunna göra en risk bedömning .
presis som man gör med alla affärer

Anonym
Anonym
2021-09-02 08:44

Hej !
När sker utbetalning i aktielåneprogrammet ?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-09-02 15:10

Det är en gång i kvartalet. Du ser under Mina Sidor / Transaktioner och notor, ifall du har fått någon ersättning på dina aktier.