Och hur ser ert tjänstepensionserbjudande ut?

Frågan om tjänstepensionens vara och omfattning, borde vara lika intressant i en rekryteringsprocess som den faktiska månadslönen. Ändå är det bara ett fåtal som fördjupar sig i sin framtida lön i samband med byte av arbetsgivare.

Varför är det så?

Jag lyssnade till Elin Helander häromdagen. Kognitionsvetaren med intresse för sparande och ekonomi. Jag tänker att hon slog huvudet på spiken när hon sa att vi människor tenderar att fokusera på snabba belöningar. Snabba belöningar upplevs mer attraktiva än långsiktiga belöningar, trots att den långsiktiga belöningen faktiskt kan vara både större och viktigare.

Vi skippar att ta upp frågan om tjänstepension, men poängterar vikten av ett par tusen i träningsbidrag. Det är kanske inte rätt, men det är naturligt. Om man ska tro på Elin.

Konsten att engagera sig i pensionen

Privatekonomisk koll behöver inte bara vara för andra. Jag vet minst tre saker som åtminstone har fått många i min närhet att bli lite mer insatta i, och intresserade av, sin pension – nämligen:

  1. Dela din portfölj med andra

I vårt sociala nätverk Shareville har du möjlighet att öppna upp din pensionsportfölj för andra. Dina följare ser vad du köper och säljer, samtidigt som du får insyn i vad dina förebilder väljer att placera sina pensionspengar i. När man väl börjat, går det nästan inte att sluta.

  1. Samla pensionen på ett ställe

De flesta har pensionen utspridd hos olika aktörer; en tjänstepension där, ett IPS här och två gamla fribrevsförsäkringar hos ett bolag man inte riktigt minns namnet på. Okunskap skapar frustration, så är det i alla fall för mig. Välj en aktör du har förtroende för och kolla om du kan samla din pension där. Se till att kapa så mycket avgifter du bara kan – så blir det mer pengar över till dig.

  1. Sluta prata pension

Börja prata framtida lön. Tjänstepensionen är en del av din inkomst idag – som ska försörja dig när du slutar jobba och har ditt livs längsta semester. Det är ju härligt, inte jobbigt. Och ditt privata pensionssparande är inget annat än pengar som du själv sätter av för framtiden, vid sidan av sparande till bil, båt eller bostad. Ett lite annorlunda sätt att betrakta sparande på, som kan göra stor mental skillnad. Testa.

De allra bästa tipsen får jag från er läsare. Som tänker, tycker och kommenterar. Dela med er av era erfarenheter här.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Kolla om du kan flytta din pension

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-27 13:10

Mina erfsrenheter är att arbetsgivarna inte kan någon om pension och känner sig inkompetenta om man tar upp och pratar om pension vi nyanställning. Inte bra med andra ord

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2017-09-27 15:03

Hej!

Det är inte bra, men kan säkert vara sant. Vi har alla i branschen ett ansvar när det gäller att driva och utbilda i frågan.

Vänliga hälsningar,
Eva