Hoppa till huvudinnehållet

Nytt rekord för Frankfurt i veckan – vad tror analytikerna?

Den tyska börsen satte nytt rekord under veckan. Kommer Europas kanske viktigaste index att fortsätta att stiga eller att falla? Analytikerna tror på nedgång. 

Under torsdagens handel steg storbolagsindexet DAX, som består av 30 stora tyska bolag, till över 13 000 för första gången någonsin under indexets trettioåriga historia. Basvärdet är 1 000 och sattes den 31 december 1987.

DAX-indexet är extremt tungt handlat bland svenska daytraders och indexet ligger som grund för ett stort antal fonder och börshandlade produkter.

Rent generellt är indexet starkt förknippat, i likhet med Tyskland i stort, med exportindustrin. Under den senaste tiden har indexet också haft stöd av en svagare euro och en generellt optimistisk ton kring konjunkturen i världen. Dessutom verkar ekonomin växa vidare trots stöket kring regeringsfrågan i Berlin.

Vad tror då världens strateger om den fortsatta utvecklingen för den tyska börsen? En slagning i Bloombergs gigantiska databas ger ett intryck av att den skall den skall ned.

Snittkursen till årsskiftet ligger på 12 687. Optimisten är italienska UniCredit som tror på en uppgång till 13 100 medan pessimisten nederländska ING tror på ett fall ned till 11 750. Deutsche Bank som är den största aktören internationellt tror på en nedgång till 12 400. Flera aktörer tror att marknaden kommer att ligga runt 13 000 däribland Baader Bank, Deka Bank, DZ Bank samt Societe Generale.

Hur ser den tyska värderingen ut mot omvärlden? Det är inte helt självklart att det går att jämföra då det tyska indexet endast innehåller 30 komponenter. Värderingen är högre än den svenska börsen men klart billigare än exempelvis USA och Storbritannien, visar datan från Bloomberg. Den är också billigare än världen i form av MSCI World Index.

DAX
Snitt 12 687
Median 12 700
Högst prognos 13 100
Lägst prognos 11 750
Index p/e-tal
DAX 18,17
OMXS30 15,87
S&P 500 21,86
Nasdaq 100 26,22
Dow Jones Industrial Average 19,52
FTSE 100 25,21
Nikkei 225 19,11
MSCI World 21,26
Källa: Bloomberg

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer