Hoppa till huvudinnehållet

Nytt år, oförändrad marknadssyn

Börsåret 2016 slutade på plus trots många hinder på vägen. För portföljen var det något av ett mellanår, men jag går in i 2017 med samma marknadssyn som präglat portföljen under 2016.

Börsåret 2016 blev till slut ett positivt börsår, men det satt långt inne och det var många hinder på vägen. Stockholmsbörsen (OMXS30) steg med knappa fem procent. Index vacklade fram och tillbaka under stora delar av året utan tydlig riktning, en stark avslutning på året gjorde skillnaden.

Brexit och det amerikanska presidentvalet var årets stora händelser och negativa överraskningar för placerarna. Att börsen trots detta steg under 2016 illustrerar att börsen inte stiger på grund av positiva nyheter utan i grunden kompenserar placerare för risk. En börsuppgång trots att negativa händelser övervägde är i grunden positiva signaler för börsen, enligt min erfarenhet.

Mellanår för portföljen

Min egen portfölj steg till slut med drygt sju procent efter en hyfsad avslutning på ett annars besvärligt år. Sju av elva nuvarande aktier i portföljen gick bättre än index. Sammantaget var 2016 dock något av ett mellanår för portföljen. Många av mina aktier hade svårt att hänga med i andra halvårets uppgång och portföljsammansättningen var inte riktigt i fas med marknaden. Jag har påbörjat en omläggning av portföljen till dessa nya förutsättningar, en process som kommer att fortsätta i början av detta år.

Jag går in i 2017 med samma positiva huvudscenario som jag skrivit om tidigare. Mitt huvudscenario är att vi fortfarande har slutfasen av konjunktur- och börscykeln framför oss. Enligt min uppfattning så uppvisar aktiemarknaderna fortfarande styrka mot bakgrund av ett oroligt omvärldsklimat. Så länge börsen trotsar orosmoln och det finns en hälsosam skepsis till marknaderna är trenden normalt i god form.

Jag väntar fortfarande på att optimismen och riskviljan ska ta fart på allvar, såsom det normalt ser ut under slutfasen av en trend. Visst finns det redan vissa sådana tecken, exempelvis den strida strömmen av nya bolag på börsen, men jag tror att vi inte nått full cirkel.

Räntemarknaden visar vägen

Räntemarknaden visar enligt min erfarenhet ofta vägen för ekonomin och aktiemarknaden. Att den amerikanska centralbanken nu gjort sin andra höjning av styrräntan sedan finanskrisen är enligt min uppfattning tecken på att nästa fas i konjunktur- och börscykeln är igång. Denna fas kommer enligt min uppfattning innebära successivt höjda styrräntor och allt fler positiva signaler kring ekonomin och konjunkturen. Denna fas kommer innebära ytterligare börsuppgångar och tilltagande optimism och framtidstro. Hur länge en sådan fas kan pågå återstår att se, men jag utgår från att 2017 blir ett börsår med bra förutsättningar för aktieplaceringar.

Så fokus under 2017 blir fortsatt att hitta aktier som kan bidra till överavkastning i en sådan förmodad fortsatt börsuppgång. Det här är dock ett scenario som jag hela tiden utvärderar och jag håller utkik efter varningssignaler och tecken på att jag kanske är fel ute.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer