Hoppa till huvudinnehållet

Nya regelverk för hävstångsprodukter

ESMAs nya regelverk för CFD-produkter

Den första augusti i år träder ett nytt regelverk i kraft som påverkar handeln i så kallade CFD-produkter. CFD står för Contract For Difference, vilket ger möjligheten att få exponering utan att äga den underliggande tillgången. En CFD-produkt fungerar genom att kalkylera priset från där kunden öppnade en position till där kunden stängde sin position för att ta reda på eventuell vinst eller förlust.

Detta nya regelverk kommer från det europeiska finansiella tillsynsverket ESMA som tidigare har förbjudit handel med binära optioner. Det nya regelverket påverkar alla kunder som använder sig av CFD-produkter i hela Europa. Enligt dessa bestämmelser måste du som privatperson kvalificera dig som professionell kund för att undgå de nya reglerna. Detta innebär en förändrad kravbild på kunden. Mer specificerat gällande hävstång och säkerhetskrav vid handel med dessa instrument.

De nya regelverken innebär följande hävstångsbegräsningar (hävstång beskrivet i x:1) :

 • 30:1 för större valutapar.
 • 20:1 för mindre valutapar, guld och större index.
 • 10:1 för råvaror exkluderat guld, och andra mindre index.
 • 5:1 för aktier.
 • 2:1 för kryptovalutor.

Direktivet kommer till en början att gälla under tre månader, varefter ESMA åter kommer att undersöka om det behövs förlängas med ytterligare tre månader. Är du mer intresserad utav direktivet kan du läsa mer om det här.

Alternativ till CFD – ETP:er

Börshandlade produkter, även kallat ETP:er som är en förkortning av engelskans ”Exchange Traded Products” är en möjlighet för investerare att exponera sig mot en mängd tillgångsslags som annars kan vara dyra eller svåråtkomliga för vanliga privatsparare. Många av dessa underliggande tillgångar som blir svårare att handla genom CFD går fortfarande att handla med hävstång och som dessutom beskattas på ett annat sätt genom att använda ETP:er.

Exempel på ETP:er är Mini Futures och Warranter.

Majoriteten av alla ETP:er är hävstångsinstrument, vilket innebär att de innehåller belåning som skapar hävstången. Hur stor del av positionen som består av belåning dvs. hur stor hävstång du vill ha avgör du själv i samband med att du väljer produkt att investera i.

Diversifiera din portfölj med hjälp av Nordnet Markets

ETP:er i olika former är några av de finansiella instrument som erbjuder de största möjligheterna till exponering mot olika tillgångsslag. Med Nordnet Markets kan du således diversifiera en redan befintlig aktieportfölj till fler marknader än börsen. I tider av oro på börsen har exempelvis guld visat sig vara ett bra alternativ historiskt, men du kan även få exponeringar mot andra tillgångar för att skapa en bredd i portföljen.

Nedan kan du se ett antal underliggande tillgångar och marknader som du kan få åtkomst till via Nordnet Markets:

 • Nordiska aktieindex (OMXS30, OBX, OMXC20 och OMXH25)
 • Europeiska index (DAX, EURO STOXX 50)
 • Amerikanska aktieindex (S&P 500, NASDAQ 100)
 • Nordiska aktier (aktier med god likviditet/handelsomsättning)
 • Ädelmetaller (guld, silver, koppar)
 • Olja (Brent)

Fungerar i investeringssparkonto och kapitalförsäkring

Man kan inte förlora mer än insatt kapital när man handlar med produkter som ingår i Nordnet Markets. Det är en av anledningarna att produkterna är tillåtna i investeringskonton och kapitalförsäkringar. För de flesta kunder är det idag otillåtet att blanka (”gå kort”) i ett investeringssparkonto/kapitalförsäkring. Med börshandlade produkter skapas ändå möjligheten att spekulera i en fallande marknad.

Courtagefri handel inom ramen för Nordnet Markets

Produkter ingående i Nordnet Markets är courtagefria om du lägger en order via Nordnets hemsida eller via någon av de handelsapplikationer du kan få tillgång till via din Nordnetdepå, som exempelvis Infront eller Autostock där värdet på din order är högre eller lika med 1 000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR.

Om du är intresserad av att handla med dessa produkter eller få mer information kring dem så kan du läsa mer om Nordnets erbjudande för trading.

Produkterna som beskrivs på den här sidan är inte lämpade för alla investerare. Samtliga produkter är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Alla investeringar i finansiella instrument är förenade med risk och kan både öka och minska i värde. Med en hävstångsprodukt är risken stor att du förlorar hela det investerade kapitalet.

Vid en investering i börshandlade produkter i Nordnet Markets tar du en kreditrisk på Nordea Bank AB (publ). Nordeas kreditbetyg är i skrivande stund AA- med stable outlook enligt Standard & Poor’s och Aa3 enligt Moody’s. Observera att ratingen kan ändras. Mer information finns på www.standardandpoors.com och www.moodys.com.

Vid en investering i dessa produkter, kan du förlora hela ditt investerade kapital. Det är viktigt att du vid investeringar i börshandlade produkter sätter dig in i hur finansiering av produkten fungerar. Observera att det från tid till annan kan vara svårt eller omöjligt att köpa eller sälja dessa värdepapper, vilket kallas likviditetsrisk. Det kan exempelvis vara när den underliggande tillgången kan vara svår att prissätta, vid kraftiga kursrörelser på marknaden eller avbrott som stör handeln. Var medveten om att valutarisk existerar i de produkter där underliggande tillgång handlas i en annan utländsk valuta.

Vid investering i dessa produkter har du även en marknadsrisk som innebär att om underliggande tillgång rör sig åt fel håll i förhållande till din marknadsexponering kan din investering snabbt tappa i värde och till och med bli värdelös. Ju högre hävstång desto högre är risken. Informationen på den här sidan upplyser inte dig som investerare om samtliga risker kopplade till Börshandlade produkter. Du som investerare är ansvarig för att granska samtliga riskfaktorer tillhöriga produkterna, vilka upplyses om i grundprospektlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och slutliga villkor på Nordeas hemsida.

Varken Nordea Bank AB (publ), eller något av dess dotterbolag är ansvariga för innehållet på denna och/eller andra webbsidor tillhandahållna av Nordnet AB. Innehållet på denna sida riktar sig inte heller till personer bosatta i USA eller andra jurisdiktioner som inte är tillåtna enligt grundprospektlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och slutliga villkor. Inget på denna sida ska uppfattas som finansiell rådgivning utifrån en enskild investerares individuella förutsättningar. Nordnet AB är inte ansvarig för den information som utfärdaren tillhandahåller.

Produkterna är courtagefria om du lägger en order på hemsidan eller via någon av våra handelsapplikationer, exempelvis Infront eller WinTrade där värdet på ordern är högre eller lika med 1 000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR. För telefonorder via mäklare och/eller order understigande 1 000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR utgår courtage enligt Nordnet’s vid var tid gällande prislistalänk till annan webbplats. Vid handel med produkter i annan valuta än din kontovaluta tillkommer en automatisk växlingsavgift om du inte har ett aktivt valutakonto på din depå. Kontakta Nordnets kundservice för mer information. Nordnet förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller avsluta erbjudandet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-07-31 09:25

Kan inte nån på Nordnet, Vontobel, BNP, NGM eller annan aktör som är involverad i ETP marknaden vakna upp o inse det är 2018. ETP mot marknader som är öppna 24H vill vi kunna handla 24H.

Anonym
Anonym
2022-03-18 22:29

Först sätter EU käppar i hjulen för småspararen genom PRIIP och KIID och nu det enda sättet att få exponering mot amerikanska ETF:er… CFDs. Det är så uppenbart nu att marknaden är totalt riggad. Bara dem som redan är rika ska kunna tjäna pengar på börshandel. Stor besvikelse.