Hoppa till huvudinnehållet

Nya reformer att vänta på den vietnamesiska derivatmarknaden 2019

Under den första sammankomsten på det nya året, samlades den sittande regeringen i Vietnam för att summera året som gått och däribland pratades det om en reform som skulle implementeras på landets derivatmarknad. Som jag skrev om tidigare detta år på Nordnetbloggen så ska landets två aktiemarknader slås ihop och bilda en aktiebörs och en derivat- och obligationsbörs. I samma veva ska nu derivatmarknaden förnyas.

Idag kan man endast handla VN30 på terminsmarknaden och 99 procent av omsättningen på derivatmarknaden utgörs av retailkunder. Fler underliggande inom terminshandeln är på ingång där både räntemarknaden och HNX30 ska tydligen introduceras. SSI, Saigon Securities Inc. introducerade covered warrants förra året och hittills har någon siffror över handeln inte redovisats.

Idag finns det endast fem stycken banker som slåss om marknadsandelarna inom derivatmarknaden i Vietnam. Dessa banker är i andelsordingen Prosperous Bank of Vietnam Securities Company (VPBS) på 21,49 procent,VNDirect 21,49 procent, HSC 18,62 procent, MB Securities (MB) 16,77 procent, SSI 11,12 procent. Resterande andelar tillfaller övriga banker med andelar under 1 procent. Det man ska komma ihåg är att VPBS hade 6,5 procent av marknadsandelarna efter två kvartal.

VPBS strategi har varit gratis derivathandel, tradingappar och möjlighet till för kunderna att uppgradera handelsterminalerna.

Gröna obligationer?

En relativt ny trend som har fått fäste i Vietnam på senare år är gröna lån som på sikt skulle kunna handlas genom obligationer på andrahandsmarknaden. Under tredje kvartalet i fjol stod volymen för gröna lån i Vietnam i $10,4 miljarder dollar. En ökning från fjärde kvartalet 2017 när volymen uppgick till $7,93 miljarder.

Däremot ska det tilläggas att endast 24 projekt idag har godkänts för att få gröna lån. Projekten måste vara inom teknologi som är avsedd för att förbättra miljön, i huvudsak förnybar energi. Lånen ges med drygt en procents lägre ränta än traditionella lån och löper under 10 år. Ett av skälen till att så få projekt har fått godkänt för att få den här typen av finansiering ska vara rädslan hos bankerna att öka andelen non-performing-loans, NPLs.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev  som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer