Hoppa till huvudinnehållet

Nya portföljbelåningen – från 0,89 procent i ränta och högst belåningsvärden.

Från och med idag byter Värdepappersbelåning namn till Portföljbelåning och vi inför en ny modell där en diversifierad portfölj ger högre belåningsvärde. Lite förenklat kan man säga att ju bättre du diversifierar, desto mer kan då låna.

Knockoutrabatten byter samtidigt namn till Portföljbelåning Plus, och de värdepapper som kan läggas till grund för belåningsutrymme ändras till de som har minst 70 procent belåningsvärde. Samtidigt sänker vi räntan rejält så att du nu kan få en effektiv ränta som ligger så lågt som 0,89 procent.

Vår ambition med förändringarna är att få Sveriges bästa erbjudande inom området värdepapperslån.

Portföljbelåning Plus – ränta från 0,89 procent

Portföljbelåning Plus passar dig som vill låna lite extra men inte maximera ditt låneutrymme. Kanske vill du investera i en långsiktig placering i värdepapper, en renovering eller något helt annat?

Portföljbelåning Plus erbjuds i två räntenivåer – 0,89 procent samt 1,99 procent. Den lägsta räntenivån erbjuds till dig som har en portfölj vars största innehav uppgår till max 20 procent för aktier och 60 procent för fonder.

Samtidigt som vi sänker räntan, inför vi tuffare krav på sammansättningen av din portfölj. Låneutrymmet för Portföljbelåning Plus beräknas endast på värdepapper med belåningsvärde på minst 70 procent. Du ser om din portfölj lever upp till kraven under Mina sidor – Krediter.

Vi är medvetna om, som vid alla förändringar, att det inte blir en förbättring för alla. Kanske behöver du se över och justera din portfölj för att få del av den allra lägsta räntan. Vi fungerar gärna som bollplank när det gäller den typen av frågeställningar.

Väldiversifierade portföljer får belåningsvärden på 40-90 procent

Vår nya Portföljbelåning gör det möjligt för dig att öka belåningsgraden på dina värdepapper. Det som krävs är att din portfölj är väldiversifierad.

I utgångsläget varierar belåningsvärdena mellan 10-85 procent. För väldiversifierade portföljer ökar belåningsvärdena till mellan 40-90 procent. Den ordinarie räntan för Portföljbelåning är 6,10 procent om din portfölj inte lever upp till kraven för Portföljbelåning Plus.

Är du Private Banking-kund eller Active Trader har du en lägre ordinarie ränta.

Läs mer om Portföljbelåning och Portföljbelåning Plus här.

Amorteringsfria lån och noll kronor i uppläggningsavgift

Samtliga lån är amorteringsfria och har en uppläggningsavgift på noll kronor. Lånet effektueras som en kreditlimit på din depå, ISK eller kapitalförsäkring, vilken kan utnyttjas vid behov. Ränta debiteras endast när lånen utnyttjas. Som låntagare bestämmer du själv hur de lånade pengarna ska användas – pengarna kan användas för investering i nya värdepapper via Nordnet, men kan också tas ut från kontot och användas till annat.

Över 8 000 belåningsbara värdepapper

Vi har gjort en rejäl genomgång av våra belåningsvärden inför ny-lanseringen av våra lån, och har höjt belåningsvärdet på totalt 400 stycken. Totalt har vi nu belåning på över 8 000 aktier och fonder från sju olika marknader. Jag anser att vi nu har Nordens mest kompletta utbud av belåningsbara värdepapper.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

Läs mer och ansök om Portföljbelåning här.

Läs mer: Så fungerar strategi med Portföljbelåning

Risker – läs innan du ansöker.

Belåning med värdepapper som säkerhet är förknippat med en betydande risk. Om kursen på de aktier och fonder som du har köpt med lånade medel går ned är du fortfarande skyldig att betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta. Om din utnyttjade kredit överstiger det sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i din depå blir du överbelånad. Detta är inte tillåtet.

Om du ändå blir överbelånad måste du omedelbart täcka underskottet. I annat fall riskerar du bland annat tvångsförsäljning av dina värdepapper. Det kan medföra en förlust, som kan överskrida storleken av det ursprungliga lånebeloppet.

Mer information om risker

Representativt exempel – Portföljbelåning Plus med ränterabatt 1
Effektiv ränta: 0,89 % (2019-12-11). Lånebelopp: 100 000 kr. Återbetalningstid: 1 år. Uppläggnings- och årsavgift: 0 kr. Totalt belopp att betala tillbaka givet ovanstående exempel och att räntan är oförändrad: 100 890 kr.

Representativt exempel – Portföljbelåning Plus med ränterabatt 2
Effektiv ränta: 1,99 % (2019-12-11). Lånebelopp: 100 000 kr. Återbetalningstid: 1 år. Uppläggnings- och årsavgift: 0 kr. Totalt belopp att betala tillbaka givet ovanstående exempel och att räntan är oförändrad: 101 990 kr.

Representativt exempel – ordinarie ränta för Portföljbelåning
Effektiv ränta: 6,10 % (2019-12-11). Lånebelopp: 100 000 kr. Återbetalningstid: 1 år. Uppläggnings- och årsavgift: 0 kr.
Totalt belopp att betala tillbaka givet ovanstående exempel och att räntan är oförändrad: 106 100 kr.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-05-14 15:28

om ett innehav stiger så den överstiger 20% av depån
vad händer då?
Det som överstiger 20% räknas inte med,
eller hela innehavet räknas inte med??
eller hela depån får inte belånas??

Anonym
Anonym
2019-12-20 08:58

Förstår inte alls denna begränsning av att endast få räkna papper med 70% eller högre belåningsgrad.

Om du har ett papper med 20% belåningsgrad och man bara får använda 40% av det så blir det ju bara en belåning på 8% av värdet. Aktien måste alltså falla över 92% för att ni ska riskera att förlora en enda krona. Har man dessutom bra diversifiering med många aktier så är det ju i stort sett statistiskt omöjligt att alla faller med 92% på en gång.

Galenskaper detta. 🙁

Anonym
Anonym
2019-12-13 18:09

Hej
Kommer ni göra så man kan belåna ETFer iom att ni nämner fonder i texten?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-13 18:17

Hej igen
Såg precis att man kan belåna ETFer också, men att de värderas som en aktie. Varför då? De borde ju ses som fonder och kunna utgöra 60% av portföljen. 25% för en ETF är ju väldigt snävt…..

Anonym
Anonym
2019-12-13 11:33

Hej! Om jag förstått det rätt så är det de ursprungliga belåningsgraderna på minimum 70 % som är avgörande för att belåningsvärdet skall kvalificera sig beräkningen av utrymmet i Portföljbelåning Plus. I min depå har jag ett flertal aktier som har en ursprunglig belåningsgrad på 60 %. Tack var god diversifiering i depån ges dessa sedan “Ökad belåningsgrad” på 77%. Men dessa aktier medräknas alltså inte till Portföljbelåning Plus. Jag tycker det vore snyggt om det vore de “Ökade Belåningsgraderna” som var avgörande för om en aktie skall kvalificera sig till Portföljbelåning Plus. För att leverera på devisen “diversifiering skall… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-15 18:26

Jag håller med dig helt Gustav! Det borde inte baseras på ursprungliga värden utan det eventuellt högre värdet efter diversifiering!

Anonym
Anonym
2019-12-12 19:19

“Ökad diversifiering lönar sig”. Eh, nej.

Det här kommer ju styra de som vill belåna sig till de bolag vars aktier erbjuder över 70% belåningsgrad. Vilket INTE är diversifiering. Feltänkt. Som någon annan skrev: det slår negativt för de som vill investera i småbolag med viss belåning.

Anonym
Anonym
2019-12-12 16:00

Vad innebär “Ökad belåningsgrad”?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-13 12:59

De flesta av de belåningsbara aktierna har fått högre belåningsgrader, t ex från 60% till 70%.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-19 10:14

På sidan “Krediter” under mina sidor finns en tabell med två kolumner “Belåningsgrad” & “Ökad belåningsgrad”. Varför finns det två olika belåningsgrader för samma bolag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-08 08:23

Det är dessutom “Ökad belåningsgrad” som presenteras i aktielistan. Man måste räkna om för att få fram normal belåningsgrad.

Anonym
Anonym
2019-12-11 23:41

Totalt värdelöst. Helt plötsligt får man inte ha småbolag längre. Tråkigt att ni tog bort enda anledningen till att ha Nordnet istället för Avanza.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-12 14:54

Dra över alla aktier till avanza då istället. Ja tror det kostar typ 500 kr att flytta hela depån på aktier. Fast små bolag brukar väll inte ha så hög belåningsgrad

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-12 16:58

Avanza har drygt 300 belåningsbara aktier som kvalificerar för superlånet. Nordnet har ungefär 2600…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-17 17:18

Det spelar ingen roll Rasmus. Om man inte kan belåna på småbolag som oftast verkar ha 20-50% belåning så kan jag inte ha belåning alls. Har gått från bra ränta till högsta räntan över en natt tack vare denna dumma ändring. Kommer nu sluta med belåning. Tänker inte byta till storbolag bara för detta. Tidigare var det flexibelt här på Nordnet där man kunde välja själv vilka bolag man skulle investera i med belåning. Jag bytte från Avanza till Nordnet för just denna anledning men nu kan jag lika gärna byta tillbaka.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-20 13:02

Håller med. Idiotiskt att följa Avzs värdelösa modell som även fick mig att byta till NN. Resultatet är att jag långsiktigt kommer att sluta med beåning och därmed mindre riskkapital till våra svenska småbolag som nu, allt annat lika, kommer att få svårare att växa pch bidraga till den svenska välfärden.
Nordnet pratar om diversifiering när resultatet tvärtom uppmuntrar till koncentration till de större börsbolagen.
Fiasko!

Anonym
Anonym
2019-12-11 19:07

” Du får maximalt använda 40 procent av det totala belåningsvärdet för dina värdepapper med en belåningsgrad på minst 70 procent.”
Om jag ska förhålla mig till detta vore det bra att veta vad summan är av belåningsvärdena på min värdepapper med +70%. Gärna med en graf som visar hur man ligger till. Nu känns det väldigt oklart.
Jag förstår heller inte vad som menas med ”ökad belåningsgrad” i spalten till höger om den ordinarie belåningsgraden, vilken är det som gäller?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-11 21:02

Jag instämmer Viktor, detta var ett under av icke-information. Misströsta ej dock, efter att ha lusläst ett flertal gånger tror jag mig kunna förklara detta. Man kan alltså låna någonstans mellan 10-90% av portföljvärdet till en ränta om 0,89 – 6,10% Solklart eller hur? 🙂
Tyvärr omöjligt att veta var portföljen befinner sig i dagsläget eftersom den strykfula men högst användbara grafen försvunnit. Den efterfrågas dock ovan, så den dyker nog upp igen.

Anonym
Anonym
2019-12-11 11:38

Hej Martin!

Tycker det är en klar förbättring med nya portföljbelåningen och ni har gjort det snyggt på nya hemsidan. En sak jag dock saknar är den fula grafen ni hade på gamla hemsidan där man på ett enkelt sätt kunde se hur mycket man utnyttjat, jag önskar att få den tillbaka, gärna i ett snyggare utförande.

Tack på förhand

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-11 13:40

Hej!
Jag håller med David om det, jag tyckte att den grafen på ett enkelt sätt illustrerade och tydliggjorde belåningen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-12-11 14:38

Tack David – jag tar med mig det till teamet.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm