Hoppa till huvudinnehållet

Nya draglok på börsen

Börsen har fått nya draglok och ett par sektorer sticker ut som starka för tillfället. Det är sektorer som i stor utsträckning saknas i portföljen och som jag tittar närmare på.

Året 2016 närmar sig slutspurten och börsen står strax över nollstrecket för året. Börsen har överlevt Brexit och det amerikanska presidentvalet utan större bakslag, vilket är grundläggande styrketecken enligt min uppfattning. Den senaste månaden har börsen klättrat uppåt efter det amerikanska presidentvalet. Index står drygt två procent högre än för en månad sedan.

Flertalet aktier efter index

Samtidigt som börsen klättrat har min portfölj backat knappt en procent den senaste månaden och den har inte riktigt varit i fas med marknadsutvecklingen de senaste månaderna. Av mina aktier är det endast Beijer Ref och mina nya innehav Alimak och Wise som har gått bättre än index under den senaste månaden. Sex av mina innehav har till och med backat under samma period.

Jag håller ständigt koll på vilka aktier och sektorer som går bra. Om jag inte har innehav i dessa så tittar jag närmare för att se om jag missar något och om jag borde vara med. Så vad är det som går bra på börsen för tillfället, vilka aktier och sektorer har jag extra koll på? Det som kännetecknar den senaste tidens vinnare är generellt att de gynnas av stigande inflationsförväntningar och räntor samt en svagare svensk krona.

Råvaror i topp

Bolag med koppling till råvaror är den tydligaste vinnaren den senaste månaden. Aktier som Boliden, Lundin Mining, SSAB med flera har stigit brant i spåren av det amerikanska presidentvalet. En bra utveckling för denna sektor är i linje med mitt huvudscenario då höjda inflationsförväntningar och positiva konjunktursignaler ligger i korten. Den svaga svenska kronan är ytterligare bränsle för sektorn.

Men den snabba uppgången gör mig försiktig och det känns som mycket har tagits ut i förväg. Jag förväntar mig också huvudsakligen att de korta räntorna stiger och inte en förändring av den långsiktiga räntetrenden och inflationsförväntningarna. Trenden i råvarupriserna och sättet som de klättrat indikerar också enligt min uppfattning att de senaste veckornas uppgång snarare är en rekyl mer än ett långsiktigt trendbrott. Risken jag ser är att uppgången i råvarubolagen ebbar ut och att denna sektor inte leder den fortsatta uppgången.

Verkstad och fordon intressanta

Verkstadsbolag i allmänhet och fordonsaktier i synnerhet har gått starkt. Sektorn gynnas av den svaga kronan och cykliska aktier i allmänhet bör gynnas i ett positivt konjunkturscenario. Det här är en sektor som jag vill ha mer exponering mot i ett positivt scenario. Aktier som är kandidater och som jag tittar närmare på är exempelvis Autoliv och VBG för att nämna några.

Bank och finans lyser med sin frånvaro i portföljen och sektorn har gått bättre än index på sistone på förväntningar om stigande räntor. Bankaktier lockar mig dock inte särskilt. De är normalt ledande i konjunkturcykeln och toppar enligt min erfarenhet oftast tidigare än marknaden som helhet. Så jag förväntar mig inte att denna sektor ska vara ledande i slutfasen av ett positivt marknadsscenario.

Så sammantaget är jag obenägen att jaga dessa starka sektorer. Fler verkstadsbolag kommer förmodligen ta plats i portföljen, men de måste naturligtvis uppfylla mina vanliga kriterier.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer