Ny fas i handelskriget – detta har hänt

Börsen, Börser, börsutveckling, stockholmsbörsen

Det har varit turbulent på finansmarknaderna den senaste veckan. Finwire går igenom vad som har hänt då handelskriget mellan USA och Kina på nytt eskalerat och gått in i en ny fas.

Efter att president Donald Trump i slutet av förra veckan hotat med nya tullar svarade Kina snabbt med en sänkt valutakurs i ett oväntat drag. USA gick då officiellt ut och stämplade Kina som valutamanipulatör, vilket man inte gjort sedan 1994. Händelserna gav därför investerarna skrämselhicka och veckan inleddes med fallande aktiekurser medan guldet rusade.

Börsnedgången inleddes visserligen av Trumps nya tullbesked 1 augusti men när Kina viftar med valutan som vapen för det in en ny aspekt i konflikten. De senaste dagarna har marknaderna emellertid återhämtat sig efter lugnande signaler från Kina. För att förstå varför behövs en förklaring av Kinas valuta och kopplingen till amerikanska dollarn.

Kina har en kontrollerad växelkurs mot dollarn där landets centralbank varje dag sätter en referenskurs, så kallad fixing, baserat på hur valutan handlats dagen innan. Valutan tillåts försvagas (depreciera) eller stärkas (appreciera) med maximalt två procent från den gällande fixingkursen. Vad som hände i början av veckan var att yuanen plötsligt föll till den lägsta nivån mot dollarn på ett decennium. En dollar kostade då mer än sju yuan vilket ses som en symboliskt viktig gräns.

“Uppenbarligen har Kina tagit handelskriget till en ny nivå. Sett från Kinas perspektiv kompenserar en svagare valuta den negativa effekten från amerikanska importtullar. Men det kommer garanterat inte att förbättra klimatet vid handelsförhandlingarna, och Trump kommer sannolikt att hämnas snart”, skrev Handelsbanken i en kommentar.

Det hela har fått många bedömare att vänta sig en fortsatt försvagad yuan, vilket sker när valutaparet USD/CNY (dollar/yuan) stiger. Men Kinas centralbank, PBOC, har efter ett första skrämselskott hållit igen. På torsdagen sattes fixingkursen till 7,0039 yuan per dollar. Det var första gången kursen sätts ovanför 7-nivån men analytiker hade väntat sig en kurs på 7,0156. Försvagningen av yuanen har därför mattats av i stället för att accelerera som det fanns farhågor om.

“Kina vill undvika panik nu. PBOC kommer fortsätta att skicka signaler för att stabilisera yuanen på kort sikt”, sade Gao Qi, strateg vid Scotiabank, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Nu återstår det att se hur de fortsatta förhandlingarna mellan USA och Kina fortlöper. Vita husets rådgivare Larry Kudlow har sagt att Trump är öppen för att ändra sig gällande tullarna om samtalen med Kina går bra.

Samtidigt kan det på nytt bli turbulent om Kina inte viker ner sig. Bank of America Merrill Lynch varnar till exempel för att tullar på 10 procent från 1 september kan innebära en yuankurs på 7,3 mot slutet av året. Om Trump sedan skruvar åt greppet om Kina med tullar på 25 procent kan yuanen försvagas bortom 7,5 mot dollarn bedömer bankens analytiker.

Marknaden kommer därför sannolikt fortsätta att noga bevaka på rörelserna på valutamarknaden och i synnerhet yuanen – åtminstone tills fokus skiftar till nästa orosmoln.

Nedan följer en tidslinje med upptakten till, och de viktigaste händelserna kring, handelskriget mellan de båda ekonomiska stormakterna. 

Viktiga datum i handelskriget

28 juni 2016

Donald Trump attackerar Kina i hårda ordalag under sin presidentvalskampanj och lägger fram en lista med sex åtgärdspunkter. Det inkluderar tullar, sanktioner mot kinesiska företag som stjäl amerikansk teknik, fler WTO-klagomål mot Kina och att peka ut landet som valutamanipulatör.

31 mars 2017

Som president undertecknar Trump en exekutiv order rörande tariffer för att motverka dumpade priser och statliga subventioner. Han initierar även en granskning av USA:s handelsunderskott och dess orsaker.

7 april 2017

Trump och Kinas president Xi Jingping träffas och kommer överens om handelssamtal under 100 dagar.

22 maj 2017

Kina och USA överens om ett avtal som ger vissa amerikanska företag ökad tillgång till kinesiska marknaden. Avtalet gynnar bland annat köttproducenter och kreditkortsföretag, men avtalet berör inte de större strukturella frågorna.

22 jan 2018

USA inför tullar på alla importerade tvättmaskiner och solpaneler.

8 mars 2018

Trump ger order om tullar på 25 procent för stålimport och 10 procent för aluminium. Tullarna riktar in sig på fler länder än Kina. Innan införandet ges flera länder undantag, men inte Kina.

2 april 2018

Kina inför tullar på upp emot 25 procent på över 100 produkter från USA.

3 april 2018

Trump lägger fram planer på tullar på 25 procent på kinesiska varor värda 50 miljarder dollar.

4 april 2018

Kina hämnas snabbt med tullar på 25 procent på USA-import värd 50 miljarder dollar.

20 maj 2018

Vapenvila och Kina går med på att minska sitt handelsöverskott genom att köpa amerikanska varor, framför allt inom jordbruk.

29 maj 2018

USA återinför sina planer på tullar efter en kort vapenvila.

10 juli 2018

USA fortsätter sin hårda linje och hotar med 10 procents tullar på kinesisk import värd 200 miljarder dollar.

1 augusti 2018

Trump hotar med att utöka tullarna från 10 till 25 procent.

24 september 2018

USA inför nu tullar på 10 procent på varor för 200 miljarder dollar. Tarifferna ska öka till 25 procent från 1 januari 2019. Kina svarar med tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar.

1 december 2018

USA och Kina kommer överens om en vapenvila på 90 dagar i handelskriget. Trump går med på att avvakta med de höjda tullarna till början av mars medan förhandlingar pågår. Kina går med på att köpa en betydande mängd amerikanska varor.

24 februari 2019

Trump skjuter höjda tullar på framtiden, fortsatta förhandlingar mellan parterna.

5 maj 2019

Trump tänker höja tullsatsen på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar till 25 procent med effekt den 10 maj.

8 maj 2019

USA går formellt ut och flaggar för höjda tariffer från 10 maj. Trump hävdar att Kina “bröt avtalet” som förhandlats fram genom att backa på många av punkterna i det utkast som arbetats fram.

15 maj 2019

Handelskonflikten trappas upp när USA svartlistar kinesiska telekom- och teknikjätten Huawei från att göra affärer med amerikanska bolag.

18 juni 2019

Trump och Xi i telefonmöte, kommer överens om förlängt möte i samband med G20-mötet i Japan i slutet av månaden.

29 juni 2019

USA och Kina överens om att få igång handelssamtalen på nytt. Trump avstår från nya tullar och lättar på vissa restriktioner mot kinesiska telekomjätten Huawei. Kina i sin tur går med på att köpa amerikanska jordbruksvaror.

30 juli 2019

Avslutade handelssamtal i Shanghai som av Vita huset beskrivs som “konstruktiva”. Trump kritiserar dock Kina i en serie Twitter-inlägg, bland annat att landet inte börjat köpa jordbruksvaror från USA.

1 augusti 2019

Få framsteg i förhandlingarna och en frustrerad Trump aviserar tullar på 10 procent på resten av importen från Kina från 1 september. Det är i tillägg till tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar.

5 augusti 2019

Kina tar handelskriget till en ny nivå då yuanen tillåts falla till lägsta nivån mot dollarn på ett decennium. En svagare valuta kompenserar för de negativa effekterna från amerikanska importtullar. Bland experter börjar det nu talas om att det inte längre bara är ett handelskrig utan även ett valutakrig.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-08-20 10:46

ja det är intressant tidigare har man bara höjt skuld taket . och det roade man sig med i flera år men nu när kineserna äger ett berg av junkbonds ja då försöker Trump göra en dil dvs en affär .. det intressanta är ju det att kineserna säljer till alla och när man säljer vespa och annat från Italien så står det gjord i kina över allt på dom . så italienarna blir feta Trumps handels krig är det inte lämpligt att hitta en svensk produkt som man kan sälja till jänkarna det moset vara väldigt lönsamt särskilt om… Läs mer »