Hoppa till huvudinnehållet

Ny bloggare! Börshandlade fonder i coronans tid

En konversation på Twitter ledde till en förfrågan från Nordnet att skriva om ETFer på Nordnetbloggen. Jag som skriver har arbetat inom finanssektorn i hela mitt liv, och driver idag ett par finansiella sajter; ravarumarknaden.se och etfmarknaden.se.

Börshandlade fonder, ETFer, är en relativt snäv produkt, som det ändå går att göra mycket med. Det finns ett uttryck som lyder ”Det finns en ETF för det också”. Och det stämmer verkligen. Bred exponering, nischad mot en sektor, ett specifikt land eller kanske till och med en råvara eller valuta.

I denna text har jag valt att skriva om företag, branscher och börshandlade fonder som trots allt “gynnas” av den rådande coronapandemin. Det finns de facto de som har gör det. Något man lätt glömmer bort när man ser rubriker om nedstängda företag och stödåtgärder för att rädda arbeten.

Ändrade konsumtionsmönster

I och med att allt fler personer arbetar hemifrån har vi sett hur konsumtionen ändrats. Allt fler väljer att använda sig av olika e-handelslösningar för att göra sina inköp. Allt från att handla mat på ICA, Mathem och andra leverantörer, till att beställa böcker från Amazon och andra ställen. Under hösten har det dessutom varit en rad olika shoppingrelaterade händelser som gynnat detaljhandeln, framförallt e-handeln. Vi har sett Black Friday, Cyber Monday, Singles Day och nu kommer julhandeln. Bara i min närmaste omgivning ser jag folk som är oroliga och inte vill bege sig ut mer än nödvändigt, och det innebär att de väljer att handla över nätet i så stor omfattning som möjligt.

Om detta är sant i västvärlden är det ännu mer påtagligt i utvecklade ekonomier. Redan innan Corona lamslog världen så var tillväxten av e-handel i dessa länder stark. Detta berodde på en ökad tillväxt av en medelklass. Allt fler människor i dessa länder fick det bättre ekonomiskt, och fortsätter att få det. De har således mer pengar och de vill använda dessa.

De utvecklande ekonomierna bevittnar en ökande grupp medelinkomstkonsumenter som har blivit beroende av digitala enheter i COVID-19-världen. Med en global pandemi som tvingar oss till en mer digitaliserad livsstil har vi bevittnat ett ökat användande av e-handel eller online-shopping för att möta vardagens behov.

ETF-investerare kan få riktad exponering mot medelklassens konsumtionspotential på de växande tillväxtmarknaderna via Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (Xetra: EMQQ). EMQQ fokuserar på den växande marknaden för tillväxtmarknader, särskilt aspekter relaterade till online-återförsäljare och den snabbt växande e-handelsbranschen.

Amplify ETF meddelade för bara en månad sedan att deras börshandlade fond Amplify Online Retail ETF (NYSE: IBUY) med focus på e-commerce har nått en miljard dollar i tillgångar under förvaltning. IBUY är den första och största ETF som fokuserar på detaljhandelssegmentet online. Denna börshandlade fond har ett 5-stjärnigt Morningstar-betyg och rankas som nr 1-fonden bland 40 fonder i kategorin Consumer Cyclical under en treårsperiod. Denna börshandlade fond har dessutom levererat en ettårsavkastning på 83,80 procent. Nu finns den inte noterad i Europa (ännu), och MIFID II regelverket inte tillåter européer att handla denna. Att jag trots detta nämner denna ETF beror på att den visar på det stora intresset för just e-commerce.

WFH har blivit den nya standarden

Vi vet emellertid att denna konsumtion måste betalas, och det görs genom att arbeta. I mars började den första stora nedstängningen, och företagen skickade hem sin personal. Sedan dess har de flesta av oss tvingats till stora omställningar i sitt arbetsliv. DropBox, Zoom och andra tekniska hjälpmedel har blivit vardagsmat för de flesta. De gör det möjligt att fortsätta ha kontakt med sina kollegor, kunder och levarantörer.

I början var det ovant, och det saknades förutsättningar för att arbeta hemma. Att arbeta vid köksbordet visade sig inte fungera, och allt fler valde att se över vad de kunde göra för att förbättra sin arbetssituation. Många företag valde att förse sina anställda med skivbord, datorer och tekniska hjälpmedel, vilka beställdes över internet. Det var emellertid inte tillräckligt. Att sitta i köket fungerar inte alltid med små barn, det vet alla föräldrar. Vindar och källare blev helt plötsligt mer intressanta, men det krävdes att de byggdes om. Således fick sig byggvaruhusen ett uppsving, ofta genom sina hemsidor som fick se ett ökat antal besök och beställningar.

Hur kommer det att bli när vi går tillbaka till det normala? Kommer vi att gå tillbaka till det normala? Under hösten har vi sett nyheter om vaccin, om att det kommer redan under december. Problemet är att det kommer att ta tid innan alla fått detta. Vidare är det många företag som har insett att deras anställda vare sig vill eller behöver pendla till kontor i innerstan. Mycket av arbetet går att genomföra hemifrån, vilket gör att mindre tid spenderas till pendling, något som i sin tur skapar bättre livskvalité för de anställda. Det minskar också behovet av dyra arbetsplatser och kan komma att leda till att behovet av stora kontor minskar. Sannolikt kommer den nuvarande arbetssituation att kvarstå i alla fall delvis för de allra flesta.

“Det finns en ETF för det också”

Under sommaren när mycket av ekonomin har återhämtat sig har blev det klart att den globala pandemin har påskyndat förändringar som påbörjades innan vi någonsin hört talas om Covid-19. Företag som Microsoft, Twitter och Ford har aviserat permanenta policyer som stöder, uppmuntrar och till och med föreskriver fjärrarbete härifrån. Samtidigt har konsumentbeteendet förändrats till en online-centrerad hämtnings- och leveransmodell online som sannolikt kommer att förbli standard i åratal. Frågan är – hur är du placerad för dessa nya endemiska trender? Redan efter ett par månader lanserade Direxion Work From Home ETF (NYSEArca: WFH). Denna går inte att handla i Europa ännu, men det finns andra alternativ.

WFH ETF är emellertid inte den enda börshandlade fonden som erbjuder exponering mot molnteknologi, cybersäkerhet, projekt- och dokumenthantering online och fjärrkommunikation. Det är inte så konstigt, det är en enorm marknad. Cisco Systems (CSCO) ser att den globala internettrafiken växer 3,7-faldigt mellan 2017 och 2022. Cisco tror att den månatliga internettrafiken kommer att stiga till mer än 350 exabyte per månad, upp från 96,0 EB per månad 2017. År 2023 ser Cisco Systems 5,3 miljarder internetanvändare som kommer att ha 3,6 nätverksenheter vardera, jämfört med 2,4 år 2018, bara en anledning till att förvänta sig att datatrafiken kommer att fortsätta växa och beskatta den digitala infrastrukturen.

Redan 2018 lanserde Global X ETFs, den New York-baserade leverantören av börshandlade fonder den 14: e fonden i sin Thematic Growth Suite, Global X Cloud Computing ETF (Nasdaq: CLOU). Denna ETF finns inte i Europa ännu, men Global X har sagt att de skall lansera sina första börshandlade fonder i Europa innan jul. Det är nog ett ganska hett tips att anta att de kommer att konvertera en del av sina befintliga fonder till den europeiska marknaden.

Rize ETF har en som kallas för Cybersecurity and Data Privacy UCITS ETF. Just denna emittent har jag haft svårt att få information från varför det är svårt att kommentera denna börshandlade fond alltför mycket. Den går emellertid att handla i Europa och genom Nordnets plattform.

Från HANetf kommer inte en utan två börshandlade fonder. HANetf driver en white label plattform och är den snabbast växande ETF-leverantören i Europa. Tematiska fonder är deras specialitet, och företaget erbjuder två intressanta sådana, DIGI och SKYY.

Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF (DIGI) är en börshandlad fond som erbjuder exponering mot företag som arbetar inom den snabbt växande sektorn för digital infrastruktur. Det finns mycket som talar för att detta segment kommer att fortsätta att växa snabbt även de kommande åren. Denna ETF noterades för bara några månader seda veckor sedan men har redan sett två stora M & A-transaktioner inträffa med två av den börshandlade fondens innehav. I korthet, de har sett en del uppköp av sina innehav, vilket visar att det finns ett stort intresse för denna sektor.

HAN-GINS Cloud Technology UCITS ETF (SKYY) strävar efter att ge exponering till företag som är verksamma inom molntjänster, såsom tjänsteleverantörer eller tillverkare av utrustning eller programvara med fokus på molnbearbetning. de ledande företagen inom molnprogramvaru- och tjänstebranschen. Med hjälp av en AI-process består SKYY av beståndsdelar viktade med marknadsvärde och begränsas till 4 procent.

/Erik

Alla de börshandlade fonder som jag har nämnt ovan finns upptagna till handel i Europa om inget annat angivits. De flesta handlas på tyska Xetra, vilket gör att det inte är svårare att handla dem genom Nordnet än vad det är att handla aktier i Volvo på Stockholmsbörsen.

Inget av det som skrivits i denna text skall tolkas som investeringsrådgivning, den är istället skriven ur ett informativt syfte. Tänk på att alla former av handel innefattar risk, som innebär att du både kan tjäna och förlora pengar.

Erik Forsell
Finansiell analytiker

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm