Ny aktiefond skuggar aktivistkampanjer över hela världen

Detta inlägg är marknadsföring.

SKAGEN Insight är ett helt nytt fondkoncept där avkastningen kommer genom förbättringar av bolag.

Idén att starta en ” skuggaktivist-fond” började växa fram redan 2014 när portföljförvaltaren Tomas Johansson lämnade sitt dåvarande arbete på en av världens största aktivistfonder för att börja i SKAGEN.

– Jag såg på nära håll hur aktivisternas idéer kunde skapa stora värden som kom alla aktieägare till godo. Men också att det finns nackdelar. Tanken med SKAGEN Insight är att ta del av det värdeskapandet på ett smartare sätt, säger han.

Förbättrar bolag

Traditionella aktivister kan beskrivas som aktiva investerare som går in i bolag med outnyttjad potential, för att få till stånd förbättringar. Dessa förbättringar leder vanligen till ett ökat värde på bolaget. Detta gynnar alla aktieägare.

Den nya aktiefonden SKAGEN Insight väljer ut de mest lovande aktivistkampanjerna från hela världen och “skuggar” dessa. Några av fördelarna jämfört med traditionella aktivistfonder är att denna “skuggaktivist-fond” förväntas ge högre avkastning till lägre risk och mindre kostnad.

Öppnar upp marknaden för alla

Tanken är också att ge fler tillgång till aktivistinvesteringar, som vanligen är förbehållna institutioner och privatpersoner med 10 miljoner kronor eller mer i placerbart kapital. I SKAGEN Insight är minsta teckningsbelopp 500 kronor.

Just att tillgängliggöra är en tradition som går långt tillbaka och som varit framgångsrikt i SKAGENs historia. När aktiefonden SKAGEN Kon-Tiki blev till 2002 till exempel, var det en av de första aktiefonder som öppnade upp för sparare i allmänhet att kunna investera i tillväxtmarknader. Och då aktiefonden SKAGEN m2föddes blev den vanligtvis svåråtkomliga globala fastighetsmarknaden inom räckhåll för fler.

Bara de mest intressanta fallen

En viktig del i arbetet med SKAGEN Insight är att utvärdera såväl aktivisternas kampanjer som aktivistens förmåga att kunna genomföra sina idéer. Är aktivisten rätt fond för att kunna frigöra värden för alla aktieägare? Är bolaget i fråga mottagligt och i rätt situation för att nå sin fulla potential? Det handlar till exempel om förändringar av bolagets struktur, strategi, verksamhet, kostnader eller styrning. Ibland kan det finnas möjlighet att göra flera av dessa förbättringar.

I det arbetet har Tomas Johansson fördelen av att arbeta nära ett team med 12 förvaltare från SKAGENs andra aktiefonder, som är specialiserade på globala aktier.

Han påstår dock att hans arbete är lite enklare än de andra gobalförvaltarnas:

– När jag börjar min analys utgår jag från ett urval med redan intressanta investeringscase. Bevisat duktiga investerare som har satsat sitt renommé på caset är redan inne. Och eftersom aktivister är beroende av att få stöd från andra ägare delar de ofta med sig av sitt förarbete. Jag behöver med andra ord inte börja från början, säger han.

Bolag med potential

I SKAGEN Insights portfölj ryms mellan 30 och 40 innehav. Till de största innehaven hör den amerikanska sportbarkedjan Buffalo Wild Wings och japanska Teikoku Sen-I, specialiserat på brandskydds- och katastrofutrustning. Här återfinns också kända svenska namn som el- och teleinstallationsbolaget Eltel och telekomjätten Ericsson.

– Ericsson går igenom en tuff process för att anpassa sig till ett nytt verksamhetsklimat med låg efterfrågan på 4G-basstationer. När efterfrågan vänder och investeringarna i 5G tar fart, kommer de att vara i god form, säger Tomas Johansson om bolagets potential.

Kort om SKAGEN Insight

  • Ett nytt fondkoncept som aktivt investerar i de mest lovande aktivistkampanjerna runtom i världen.
  • Aktivt ägarskap är ett sätt att skapa aktieägarvärde genom företagsförbättringar.
  • Tillämpar SKAGENs aktiva och värdebaserade investeringsfi losofi och har ett globalt mandat.
  • Ger tillgång till en vanligtvis svåråtkomlig form av attraktiv investering, till en klart lägre kostnad.
  • Lägre risk än traditionella aktivistfonder eftersom portföljen är mindre koncentrerad och mer diversifi erad när det gäller geografiskt område, bransch och aktivistperspektiv.
  • Rekommenderad investeringshorisont: 5 år

Traditionell aktivistfond
En fond som placerar i företag och aktivt utnyttjar sin rösträtt för att påverka och förbättra företaget i rätt riktning.

Skuggaktivist-fond

En fond som vid sidan av traditionella aktivistfonder investerar i samma företag. Ett nytt koncept som lanseras med SKAGEN Insight.

Av: Anna S. Marcus, Kommunikationsansvarig SKAGEN Fonder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer