Hoppa till huvudinnehållet

Nu står bolagen på kö igen för att komma in på börsen

Nu är hösten här och bolagen står på kö för att komma in på Stockholmsbörsen eller övriga marknadsplatser. I skrivande stund kan man teckna sig för aktier i åtta nya bolag som har ansökt om notering. Den senaste nyintroduktionen på Stockholmsbörsen var Bonesupport som noterades på Smallcap-listan den 21 juni. 

Antalet bolag på Stockholmsbörsen har växt med 14 stycken netto hittills i år, enligt Nasdaq Stockholms statistik. De 18 nya bolagen fördelas på elva nyintroduktioner, fem listbyten och två avknoppningar från ett befintligt börsbolag. Fyra bolag har avnoteras, fördelat på tre uppköp samt Nordic Mines som blev utslängda från börsen.

De två största noteringarna som står inför dörren är Balco och Handicare som bägge ska noteras på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista.

Balco har det största erbjudandet

Balco är som namnet antyder, leverantör av balkonglösningar. Balco grundades 1987 i Växjö och fyller därmed 30 år i år. Bolaget har idag 18 säljkontor i sju länder med tre helägda produktionsanläggningar i Sverige, Danmark och Polen samt delägande i en polsk strategisk underleverantör.

Balco omsatte 929 miljoner kronor med ett justerat rörelseresultat, ebit, på 109,8 miljoner kronor för tolvmånadersperioden som avslutades den 30 juni. Den justerade rörelsemarginalen blev därmed 11,8 procent.

Teckningskursen är 56 kronor per aktie, motsvarande ett börsvärde på hela bolaget på 1,2 miljarder kronor. Erbjudandet omfattar 10,71 miljoner befintliga aktier i Balco, motsvarande 50 procent av aktierna i bolaget. Säljare är Segulah IV. De kan dock välja att utöka erbjudandet, vid överteckning som mest till 69 procent av aktierna, eller 14,86 miljoner aktier. Erbjudandet kommer därmed att landa på mellan 600 och 828 miljoner kronor.

Åtta ankarinvesterare har åtagit sig att förvärva 34,2 procent av aktierna i bolaget. Dessa är Erik Selin, Swedbank Robur Fonder, Vätterleden, Lazard Asset Management, Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond, Taiga Fund Management, familjen Hamrin och LMK Venture Partners.

Balco ser därmed ut att bli det första nyintroduktionen på Stockholmsbörsen på tre månader när aktien börjar handlas på fredag den 6 oktober.

Hjälpmedelsföretag siktar på Nordamerika

Handicare är en ledande leverantör av förflyttningshjälpmedel för äldre och funktionshindrade. Företaget vill expandera sina produkter och tjänster och öka den globala närvaron, framförallt i Nordamerika.

Bolaget hade i fjol en proforma omsättning på 274,5 miljoner euro med en justerad rörelsemarginal före avskrivningar, ebita, på 7,2 procent.

Teckningskursen är 50 kronor per aktie, vilket ger bolaget ett börsvärde på 2 947 miljoner kronor. Erbjudandet omfattar 17,02 miljoner aktier, varav 11,44 miljoner nya aktier emitteras av bolaget. Återstående 5,65 miljoner aktier erbjuds av huvudägaren Nordic Capital genom Cidron Systems. Handicare kommer därmed att tillföras 572 miljoner kronor före emissionskostnader. Cidron har även möjlighet att sälja ytterligare högst 2,56 miljoner aktier för att täcka eventuell övertilldelning.

Tre ankarinvesterare har åtagit sig att teckna aktier i bolaget. Dessa är Fjärde AP-fonden, Danica Pension och Holta Life Sciences. Handicares aktie ska börja handlas på Stockholmsbörsen på tisdag den 10 oktober.

Bolag Kortnamn Lista Sista svarsdag Beräknad start för handel
Climeon Clime Nasdaq First North Premier, 9 oktober 13 oktober
Handicare Group Handi Nasdaq OMX Stockholm 6 oktober 10 oktober
Balco Group Balco Nasdaq Stockholm 4 oktober 6 oktober
BibbInstruments Bibb AktieTorget 4 oktober 27 oktober
Tre Kronor Property Invest 3kr First North 4 oktober 31 oktober
Fram Skandinavien Fram Nasdaq First North 2 oktober 12 oktober
WeAreQiiwi Interactive QIIWI AktieTorget 1 oktober 30 oktober
Coeli Real Estate Fund I CREF1 PRef P NGM Nordic AIF 29 september 13 oktober (besked om tilldelning)

De elva nyintroduktionerna på Stockholmsbörsen hittills i år är, i kronologisk ordning, Oncopeptides, MIPS, Ambea, SSM Holding, Actic, FM Mattsson Mora, Instalco, Munters Medicover, Boozt och Bonesupport.

De två avknoppningar som genomförts i år är Essity som tidigare varit en del av SCA samt Momentum Group som har sitt ursprung i B&B Tools, som därefter återtagit sitt gamla namn Bergman & Beving.

De tre bolag som blivit uppköpta är Nordnet, Transcom och DGC medan Nordic Mines avnoterades efter beslut av Stockholmsbörsens disciplinkommitté.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer