Hoppa till huvudinnehållet

Nu avnoterar vi Flytträttsklockan

Idag den 1 april 2021 avnoterar Nordnet flytträttklockan. Men under de 504 dagar klockan tickat har 3,6 miljarder av svenskarnas pensionspengar försvunnit i avgifter. Det är tyvärr inte ett aprilskämt. Men avgifterna svenskarna betalar i onödiga avgifter för sitt pensionssparande blir förhoppningsvis betydligt lägre framöver.

Nordnet startade flytträttsklockan den 13 november 2019. Då hade regeringen fått i uppdrag av riksdagen att återkomma med ett förslag på avgiftstak vid flytt av individuellt pensionssparande. Eftersom avgiftstaket inte var något regeringen frivilligt gått med på, så såg Nordnet en risk att avgiftstaket inte skulle vara en prioriterad fråga för Finansdepartementet.

För att sätta tidspress startades därför Flytträttsklockan. Klockan mäter hur lång tid det tagit för regeringen att införa avgiftstaket, mätt i både tid och pengar.

Den 1 april införs äntligen avgiftstaket för flytt av individuellt pensionssparande. Klockan avnoteras därför, jobbet är slutfört.

504 dagar och 3,6 miljarder

Vad stannar klockan då?

504 dagar och 3,6 miljarder kronor.

Summan visar hur mycket spararna har betalat i skalavgifter för sina fond- och depåförsäkringar inom den individuella tjänstepensionen sedan den 13 november 2019.

Spararna betalar årligen 2,6 miljarder kronor i avgifter. En summa vi tror och hoppas ska minska nu när spararna kan rösta med fötterna, och flytta ifrån dyra försäkringar med höga skalavgifter.

Det finns saker Nordnet, efter klockans avnotering, kommer att jobba vidare med. Som att avgiftstaket självklart även bör gälla försäkringar tecknade före 1 juli 2007.

Läs mer om avgiftstaket, vad det innebär och vilka försäkringar det gäller här.

Så har vi räknat:

Sparkapitalet hos samtliga pensionsbolag inom fond- och depåförsäkring i den individuella tjänstepensionen är 520 miljarder, enligt Svensk Försäkring (2017). Om man multiplicerar andelen respektive bolag har av den summan med respektive bolags officiella rörliga avgift (så som den är listad hos Konsumenternas Försäkringsbyrå) och samtidigt multiplicerar antalet försäkringar (drygt 1,7 miljoner stycken) med bolagens officiella fasta avgifter (hos Konsumenternas Försäkringsbyrå) så går det att få en uppskattning om hur mycket avgifter som försvinner för dessa skal.

Det visar sig att cirka 2,3 miljarder tas ut i rörliga avgifter varje år. Och till det kommer fasta avgifter, som uppgår till ytterligare 300 miljoner kronor. Totalt betalar spararna alltså 2,6 miljarder kronor för fond- och depåförsäkringar inom den individuella tjänstepensionen.

Översatt till de 504 dagar som gått sedan riksdagen uppmanade regeringen att återkomma med ett förslag på avgiftstak handlar det om 3,6 miljarder kronor som svenskarna betalat i skalavgifter.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer