Noteringsklimatet kan vara på väg tillbaka

Det svenska noteringsklimatet kan vara på väg tillbaka. Efter rekordmånga börsnoteringar under 2016 och 2017 svalnade aktiviteten av under 2018. Innevarande år har startat ännu lugnare och förra veckan ställde exempelvis danska Cytovac in sin notering på First North med hänvisning till ett ogynnsamt noteringsklimat.

– Framförallt i december, januari och en bra bit in i februari så var det väldigt svårt att göra noteringar. Inte för att det inte fanns bolag som ville notera sig, utan för att investerarna var helt ointresserade av att vara med, säger Peter Gönczi, vd på Spotlight, till Finwire.

Enligt Spotlight-chefen uppger dock att “humöret är bättre nu”, med ett mycket större intresse från investerarna sedan någon månad tillbaka.

– Sedan tar det ett tag innan det syns i noteringsemissioner och klockringningar, men nu är dom på gång. Det är en färskvara det här klimatet, men nu är det bra i alla fall. Vi kan nog förvänta oss en fyra-fem noteringar innan midsommar i alla fall, fortsätter han.

Spotlight-chefen har stöd av flera aktörer i marknaden som Finwire talat med. Flera vittnar om en väsentligt bättre marknad nu jämfört med i början av året. Internationellt fortsätter också noteringarna. Senast i raden är taxiappjätten Uber, vilket blev senaste i raden av teknikbolag som väljer börsen framför att fortsätta i privat miljö.

Nasdaq Stockholm har hittills i år lockat med två noteringar – Ascelia Pharma på Smallcap och Karnov Group på Midcap. Ascelia Pharma har tappat en femtedel sedan starten.

Överlag har börsutvecklingen varit bra för de bolag som valt att göra listningsemissioner. Det visar en sammanställning från SvD Börsplus. Åtta har stigit medan två har fallit. Bäst har det gått för Ferroamp som mer än fördubblat kursen sedan listningsemissionen. Sämst har det gått för svensk-norska Zwipe som tappat 26 procent.

Årets listningar så här långt.
NGM
Privanet
Fundedbyme
Orezone – från Spotlight
Coeli Fastighet II – noterat på AIF

Spotlight
Redsense – flytt från First North
FluoGuide
Nustay
Halmslätten
Game Chest
Industrial Solar

Nasdaq Stockholm
Ascelia Pharma
Karnov Group

First North Stockholm
Atari
Upsales Technology
Triboron
Teqnion
Frill
Ferroamp
Alzinova – från Spotlight
Toadman Interactive – från NGM Nordic MTF
InCoax Networks

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer